jul 21, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ziek worden en koorts in volle zomer: het kan!

Alles kan tegenwoordig, kijk maar hoe een pandemie met een virusje van niemendal dat je enkel met een speciale microscoop kan vinden, de hele wereld kon plat leggen. En normaal krijgen virussen minder kans in het zomerseizoen omdat we niet zo dicht op elkaar gepakt zitten, we afzonderlijker leven, meer in de buitenlucht vertoeven en vooral ook gezonder eten met meer fruit en groenten, dus meer vitamine C, meer zon en dus meer vitamine D, waardoor de immuniteit een boost krijgt. En als de natuur je een boost geeft, kun je ervan uitgaan dat die te vertrouwen is, krachtig is en de werking ervan niet zo snel zal afnemen.

Maar toch gebeurt het: ziek worden in de zomer, plots koorts maken, een besmetting oplopen, en het hoeft niet altijd corona te zijn. Ook infecties van de luchtwegen, de sinussen, de oren, of het spijsverteringsstelsel komen zeker ook in het mooie zomerseizoen, behoorlijk veel voor.

Wat is de oorzaak? Vermoeidheid kan een rol spelen samen met stress, omdat veel mensen de laatste loodjes op het werk moeten afwerken en die zijn doorgaans de zwaarste. Een taak afwerken tegen de vakantie gaat dikwijls gepaard met heel veel stress en dan is de vatbaarheid voor infecties groter.

Is er koorts bij, dan is dat een geschenk van de natuur, want door middel van een verhoogde temperatuur probeert het lichaam zichzelf te bevrijden van de schadelijke indringers. Het is een natuurlijke reflex die je best niet gaat tegenwerken. Hoe pak je het dan aan?

Ook in de zomer kun je besmet worden door virussen of bacteriën. Het beste wat je kan doen, is gewoon een paar dagen in bed blijven. En zoals bij elke ziekte die met koorts gepaard gaat, moet je veel drinken. Het lichaam kan versterkt en gezonder uit een infectie komen, maar dan moet je je wel verzorgen.

Warm douchen of heet bad

Iemand met een goede algemene gezondheid en die ook nog vrij jong is, kan de natuur een handje helpen door de lichaamstemperatuur te stimuleren. Een heet bad of een erg warme douche, waarna je je in warme dekens inwikkelt en zo in bed kruipt om te liggen nazweten doet wonderen. Het hindert helemaal niet dat je een paar uur ferm doorzweet en dat je lichaamstemperatuur nog oploopt. Op die manier heb je gedaan wat het lichaam van nature uit begonnen was. Alleen patiënten met bloedsomloopstoringen en hart- of nierproblemen moeten daar voorzichtig mee zijn. Zij moeten de koorts ook door een arts laten opvolgen. Anderen moeten dankbaar zijn voor koorts en ze zelfs nog wat stimuleren.

Terzelfder tijd moet je natuurlijk veel drinken. Uiteraard warme dranken en beslist geen alcohol. De alcohol geeft je een vals gevoel van zaligheid en verbetering, maar in werkelijkheid verspeel je op die manier meer lichaamswarmte en vergroot zelfs je risico. Bovendien moet je lever het ook nog eens verwerken en dat is iets wat je in deze periode best niet meepikt.

Last van spierpijn?

Als je veel last hebt van pijn in de ledematen of de rug, dan kan je best ook nog een warmwaterzak, een verwarmingskussen of nog best van al een hooibloemenzak die je in apotheken kan kopen, aanwenden. Een hooibloemenzak is een populaire methode die veel in Duitsland in de natuurgeneeskunde wordt gebruikt. Het lichaam blijft heerlijk warm en door de verschillende kruiden die erin verwerkt zijn, worden stoffen via de huid opgenomen.

Weliswaar geen mirakelmiddel maar bijzonder aangenaam bij dit soort populaire kwaaltjes. Wel nuttig zijn allerlei kruidenthees. Lindebloesem stimuleert de lichaamstemperatuur en bevordert de natuurlijke afweer. Helpt ook lekker door te zweten en toxines te elimineren. Tijm, vlier, salie en sleutelbloem en uiteraard Echinacea oftewel rode zonnehoed, ook verkrijgbaar onder de vorm van het overbekende Echinabell van Fytobell, zijn geschikte middelen voor deze problemen. Voeg daar geen suiker aan toe, maar beperk je gewoon tot deze warme drankjes, die je overvloedig en met kleine teugjes moet drinken. Citroensap is eveneens erg goed.

Dagje vasten, maar veel drinken

Van zodra de temperatuur afneemt en je je wat beter voelt mag je een kleinigheid beginnen eten. Een toastje met wat kwarkkaas of geraspte appel kan je best verteren. Ook yoghurt kan gunstig zijn in verband met de darmproblemen. Je kan er nog wat extra goede darmbacteriën bijnemen door er acidophilus- en thermofilusbacteriën aan toe te voegen met een preparaat zoals Digesbiose van Fytobell, dat je in apotheken haalt. Spreek erover met je arts.

Waar je ook beslist je huisarts moet bijhalen is, als de verschijnselen na een dag of twee-drie niet voorbij zijn. Vooral als de koorts niet afneemt, wijst dat op een blijvend probleem of een sur-infectie, waarvoor nader onderzoek vereist is. Gewoonlijk komt het niet zover, maar knapt het organisme dit probleempje vanzelf op. Paniek of ongerustheid is dus absoluut niet nodig. Het is een van die veel voorkomende, vervelende, maar onschuldige kwaaltjes die het lichaam eigenlijk nodig heeft om zijn weerstand op te bouwen.

Je moet alleen maar zien dat het snel geneest, bij voorkeur vanzelf, het lichaam is intelligent genoeg, dan ben je nadien nog maar eens gezuiverd en heb je weer een lange, hete en vooral gezonde zomer voor de boeg.

Voorkom besmetting: schud niet te veel handjes

Als je al besmet bent dan helpt alleen rust en een paar dagen geduld. Wil je besmetting vooralsnog voorkomen dan kan je beter niet in obscure restaurantjes gaan eten, beter nog je boterhammetjes meenemen naar je werk, want besmetting gebeurt vaak massaal, vooral na het eten van verdachte spijzen. Ook handen schudden kan je beter in deze periode zo veel mogelijk achterwege laten, want virussen kruipen graag via handjes drukken van de ene patiënt over naar de andere.

Was dus ook geregeld je handen met een ontsmettende zeep en liefst afspoelen met warm water. Gebruik zeker in openbare toiletten papieren handdoeken of een hete-lucht-droger, want gemeenschappelijke natte handdoeken zijn broeinesten van bacteriën en virussen.

Heeft je bloedsomloop een licht steuntje nodig, drink dan wat zwarte thee of een lichte kop koffie, maar ben je al risicopatiënt omdat je al te maken hebt met een hartprobleem of een verzwakking van de bloedsomloop, of heb je al eens last gehad aan de urinewegen, haal er dan veiligheidshalve toch de dokter bij. Hij kent je best en zal je eventueel een preparaat voorschrijven om te beletten dat het tot een bacteriële sur-infectie komt of dat je hartkleppen gevaar zouden lopen door een onverzorgde griep.

Ouderen moeten voorzichtig zijn bij warm weer

De schuld van een virale agressie in de zomer is meestal te zoeken bij het zwoele warme weer zoals we het dit seizoen al een paar keer hebben meegemaakt. De zogenaamde enterovirussen vermenigvuldigen zich enorm. Deze enterovirussen halen maag en darmen overhoop, zorgen ook voor hoofdpijn, last aan de ademhalingswegen en de spieren en duizelingen. Ze maken dat je je compleet van de kaart voelt.

Kinderen en ouderen zijn de eerste slachtoffers, hoewel gezonde en sterke mensen van middelbare leeftijd er evengoed het slachtoffer van kunnen worden. Bejaarden en kinderen moeten wel voorzichtig zijn en toch meteen het bed in stappen. Hun immunitair systeem is niet zo sterk en ze kunnen beter hart en bloedsomloop sparen en vermijden dat het tot verwikkelingen komt en een bacterieel staartje krijgt.

Een tip om de immuniteit te ondersteunen en preventief te werken: Echinabell van Fytobell.

Je vindt Echinabell van Fytobell kin de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963 Of je kunt Echinabell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer