apr 9, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren geleden al. Sindsdien heeft die uitspraak geen enkele wijziging ondergaan. En toch denken velen dat dit het belangrijkste orgaan is van het lichaam. Maar het regelt de gezondheid helemaal niet, het heeft enkel een mechanische functie.

Met een gezonde lever is geen kanker mogelijk. Dus hebben we er alle belang bij de lever gezond te houden of te maken en dat kan best met stoffen die de natuur daarvoor voorzien heeft.

De lever daarentegen is het meest ingewikkelde fabriekje van het organisme. Hierin vinden haast alle scheikundige processen plaats. Sommige zijn zo ingewikkeld dat men ze nog niet helemaal door heeft en bovendien kent men ze ook lang niet allemaal. Maar van één ding is men wel overtuigd: wie een gezonde lever heeft, is helemaal gezond, want de lever filtert alle onzuiverheden en giftige stoffen uit het lichaam weg. Kankerspecialisten zijn ervan overtuigd dat iemand die een gezonde lever heeft, ook geen kanker ontwikkelt. We hebben er dus alle belang bij de lever levenslang gezond te houden.

Schrander orgaan

Op de huid na is de lever het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Hij bevindt zich aan de rechterkant van het lichaam in de buikholte en wordt voor het grootste deel beschermd door de laagste ribben. De lever weegt ca. 1500 gram. Dat maakt hem niet alleen het grootste maar ook het zwaarste inwendige orgaan in het lichaam. Er stroomt anderhalve liter bloed per minuut door de lever. Er zijn reservoirs in de lever (sinusoïden) die 3,5 liter bloed kunnen bevatten voor het geval er met spoed ergens in het lichaam bloed nodig is. De lever is verantwoordelijk voor zeer veel functies, waaronder: productie, opslag en verspreiding van diverse stoffen. Ook zorgt de lever voor de afvoer van afval- en gifstoffen. De lever zorgt ook voor de aanmaak en opslag van vitamine A, en slaat vitamine D en B12 op. Het is dus zonder enige twijfel het meest belangrijke orgaan in het lichaam met een enorme capaciteit. De lever beschikt ook over een zeer groot herstellend vermogen. Zelfs als levercellen ten gronde zijn gegaan, kan de lever zichzelf regenereren, althans tot op zekere hoogte, en die hoogte hangt uiteraard van onze levenswijze af.

Belangrijke functies

Als belangrijkste functies van de lever kunnen we volgende activiteiten citeren:

  • De lever maakt belangrijke eiwitten die in het bloed nodig zijn. Een voorbeeld hiervan is het albumine, dat ervoor zorgt dat vocht in de bloedbaan wordt vastgehouden.
  • De lever maakt stollingsfactoren, nodig om bloedingen te stelpen.
  • De lever slaat voedingsstoffen op en is op die manier een opslagplaats voor energie.
  • De lever maakt gal, nodig voor de vertering van vetten.
  • De lever maakt giftige stoffen, uit de voeding en ook andere giftige stoffen b.v. geneesmiddelen, onschadelijk, hij heeft dus een detoxificerende of ontgiftende functie.

Voeding en lever

Het is bijzonder boeiend om met gezonde voeding voor een betere gezondheid aan de slag te gaan. We hebben iets in handen waarmee we invloed kunt uitoefenen op onze eigen gezondheid, waardoor men ook een stuk eigen verantwoordelijkheid gaat ervaren voor de eigen gezondheid. Men krijgt er iets inderdaad iets voor terug als men gezonde voeding eet en een gezonde leefwijze hanteert.

Overgewicht is verleden tijd, meer energie, een betere eetlust, een betere spijsvertering, een betere conditie, een betere nachtrust enz.

Natuurlijk werkt gezonde voeding ook door op het mentaal psychisch vlak, de levenskracht neemt toe, men kan meer contact krijgen met het gevoel, de geest wordt schoner en daardoor kan men zichzelf ook beter voelen en aanvoelen. Het milieu is natuurlijk ook erg gediend als wij steeds meer gezonde biologische voedingsmiddelen eten en ook voldoende plantaardig voedsel gebruiken. Kortom het is de moeite waard om de stap te zetten naar een gezonde eetwijze en leefwijze.

De lever zal je dankbaar zijn, want hij is de fabriek in het lichaam die alle bezwarende stoffen moet verwerken.

En wil je de lever versterken dan is het vanzelfsprekend dat je ook natuurlijke stoffen gebruikt en er geen toxische elementen aan toevoegt.

Daarom kies je best voor natuurlijke preparaten bijvoorbeeld op basis van artisjok en Carduus marianus.

Een tip: Cardubell van Fytobell.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer