apr 18, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Overgevoeligheid: Opgelet met additieven en alcohol

Er zijn mensen die zich alles mogen veroorloven, terwijl anderen al van een nootje of een borrelhapje doodziek worden. Al meegemaakt dat een kind bij een hapje vis plots ademnood krijgt of gezwollen lippen? Het kan! Er moet dus best uitgemaakt worden voor welke stoffen je overgevoelig bent om de ellende te kunnen vermijden.

Hoe moet je schiften? Vermijd kunstmatige producten, dat is al heel wat. Astmalijders en allergiepatiënten moeten heel goed etiketten lezen en uit hun ervaringen leren.

 • Heel wat voedingsmiddelen verdienen een waarschuwing. Dertig patiënten van de 372 astmalijders waren allergisch aan appelsiendrank en niet aan appelsienen, omdat de industriële appelsiendrank E 102 (tartrazine) bevatte, ook E 211 (sodiumbenzoaat), en E 220 (zwaveldioxide).

In duizenden voedingsmiddelen wordt trouwens tartrazine gebruikt, zowel dranken, cosmetica, medicijnen enz… vandaar de astma, hoestaanvallen, ademhalingsmoeilijkheden, gelaatszwelling, blauwe plekken en blauwe gelaatskleur. Sommigen krijgen kortademigheid, een dicht gesnoerde keel, netelroos bij het eten van bloemkool met gele kaassaus, want de gelatine bevat tartrazine.

Aan heel wat voedingsproducten worden stoffen toegevoegd die niet gunstig zijn voor mensen met overgevoeligheid. Wees kieskeurig en lees de etiketten!

Natuurlijke kleurstoffen ook gevaarlijk?

Maar er zijn ook natuurlijke kleurstoffen die even goed een allergie kunnen veroorzaken: papaïne, vanilline, pepermunt, sesammeel, citroenzuur, en gemodificeerd zetmeel afkomstig van granen. Veel medicijnen bevatten eveneens tartrazine. Bij elke voeding die een uitgesproken gele kleur heeft, kan men tartrazine vermoeden… lees dus het etiket!

 • Wie graag honing gebruikt, kan beter inheemse honing kiezen, want in de buitenlandse kunnen er vreemde eiwitten zitten waar het lichaam niet aan gewend is. Er kan een allergische reactie op volgen.

We mogen niet uit het ogen verliezen dat additieven de meest algemene oorzaak vormen van alle nadelige allergische reacties.

Volgens Dr. Benjamin Feingold wordt elk allergisch probleem ofwel veroorzaakt, ofwel versterkt door additieven. Probleem is dat er helemaal geen tests bestaan voor additievenallergie. Kant-en-klare voeding vermijden is in dat opzicht een verstandige preventieve maatregel.

Opgepast met alcohol

Alcohol is een populaire drank, een genotsmiddel bij uitstek. Het past bij elke gelegenheid en geen feestelijke gebeurtenis kan voorbijgaan zonder alcohol. Of dat verstandig is, is wat anders want steeds meer onderzoeken wijzen in dezelfde richting: ook kleine hoeveelheden alcohol zijn schadelijk. Beslist schadelijk voor zwangere vrouwen: die mogen eigenlijk geen enkele alcoholische drank gebruiken en er zou best al mee gestopt worden drie maanden voor de conceptie. Hetzelfde voor de vaders. Want het is bewezen dat zowel de eicellen als de zaadcellen schade ondervinden van de alcohol.

Prof. Tytgat van de universiteit te Leuven zegde onlangs dat “mocht alcohol nu uitgevonden worden, dan zou het gebruik meteen door de overheid verboden worden”.

Heel wat drama’s ongelukken, maar ook ziekten komen voort uit gebruik van alcohol. Er bestaat eigenlijk geen verstandige omgang met alcohol. De enige verstandige omgang ermee is: geen alcohol. Niet te vergeten dat vrouwen en zeker kinderen nog veel gevoeliger zijn voor de nadelen van alcohol. Merkwaardig dat voor veel mensen genot samenvalt met het gebruik van alcohol. Een roes wordt daarmee verward met geluk, maar zeker met gezondheid.

Ook allergie en astmatische reflexen worden door alcohol beïnvloed, versterkt en in de hand gewerkt. Conclusie: mijd het.

 • Alcohol verergert elke voedingsallergie door dilatatie van de bloedvaten en een versnelling van de voedselabsorptie in het bloed.
 • Volgens cardioloog Dr. W.J. Rea uit Dallas, verergert leidingwater vanwege de toegevoegde stoffen en vervuiling die niet verwijderd kon worden, alle allergieën bij sterk gevoelige mensen. Hij beveelt water aan uit glazen flessen en zeker niet uit plastic flessen.

Kinderen, koemelk en vast voedsel

 • Zwangere en zogende vrouwen moeten hun allergieën controleren of voorkomen, want allergieën passeren de placenta. Hoe langer een kind koemelk vermijdt, des te minder kans op allergie later. Zo lang mogelijk borstvoeding geven en voor de zesde maand zeker geen dierlijk voedsel gebruiken, is van belang om allergie te voorkomen. Slechts heel geleidelijk mag vast en onbewerkt voedsel worden ingeschakeld bij baby’s.
 • Aan kinderen zeker nooit muesli te eten geven vooraleer de granen eerst afzonderlijk zijn getest.
 • Maak van je huis een gezonde oase. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid, zuivere lucht en ververs die geregeld, vermijd over-isolatie en maak het huis stofvrij.
 • Vermijd de Maillard-reactie bij voedsel. Daardoor ontstaat een cross-linking reactie van eiwitten en suikers. Hier worden pure vrije radicalen gevormd, verantwoordelijk voor oogcatarre en hart- en vaatziekten. Alles wat getoast is en gegratineerd veroorzaakt de Maillard-reactie: lekker maar heel ongezond. Let dus op bij barbecue, toastjes, roosteren.
 • Kies bij voorkeur voor inheemse voeding en eet liefst enkel de producten van het seizoen zelf: er zijn mensen die allergisch reageren op tomaten in de winter, terwijl ze er in de zomer helemaal geen last van hebben.
 • Allergie is vaak een mineraalprobleem, waarbij Calcium, Magnesium en Zink een belangrijke rol spelen. In overleg met een orthomoleculair werkend arts kan de dosering bepaald worden.
 • Uiteraard is tabaksrook een van de meest schadelijke luchtverontreinigers in onze omgeving. Vermijd zoveel mogelijk in door sigarettenrook vervuilde lucht te vertoeven. Zelfs op caféterrassen waar nog mag gerookt worden is de lucht vervuild. Onbegrijpelijk dat nog mag gerookt worden op terrassen van restaurants. Zogezegd in de buitenlucht, maar rokers verpesten de lucht van hun omgeving, zelfs meer dan tien meters verder.
 • Aan zee zijn minder allergenen in de lucht. Ook in het gebergte boven de 1500 meter. Overleg met je arts welk gebied het beste voor je is, of voor de kinderen. Kies dat gebied uit wat het best bij jouw probleem past.

Op die manier zal je gezondheid er binnenkort al heel anders uitzien.

Conclusie

Het is niet altijd gemakkelijk een voedselallergie te ontmaskeren. Maar door geleidelijk stuk voor stuk een product of stof weg te laten zal je de reactie snel merken. En een raad voor jonge moeders: ze moeten zo lang mogelijk borstvoeding geven en zeker de eerste zes maanden. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage om allergie bij hun baby te voorkomen. Vermijd het ook om aan de baby te vroeg vast voedsel te geven en zeker geen vreemde eiwitten.

Als je zelf last hebt van een allergie, kies dan gezond voedsel, liefst zo onbehandeld mogelijk en bij voorkeur van biologische herkomst. Talloze additieven worden in het voedsel gebruikt, zowel bij de productie als voor de bewaring en de bereiding. Hoe minder kleurstoffen, bewaarmiddelen en smaakversterkers, des te beter.

Sigarettenrook versterkt de problemen van allergische personen.

En tenslotte: Biogene aminen kunnen niet enkel verantwoordelijk zijn voor sterke hoofdpijn, maar ook voor allergie. En vergeet niet: allergie veroorzaakt door junkfood, veroorzaakt bij kinderen vaak een zeer agressief gedrag. Daardoor kunnen veel jeugdzonden en uitspattingen verklaard worden.

Het is al goed dat je weet dat vooral de darmflora bepalend is voor je overgevoeligheid en immuniteit.

Daar kan je wat aan doen.

Een tip: Allobiose van Fytobell.

Je vindt Allobiose in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Of je kan Allobiose ook online bestellen via www.fytobell.be (vroegere benaming www.almed.be)

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer