jul 16, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stress en emoties: belangrijke oorzaak van astma

Een verkoudheid is niet prettig, een allergie met last aan de luchtwegen is dat nog minder, maar een astmatische toestand van de longen en bronchiën is helemaal niet leuk, want sommige mensen hebben het gevoel dat ze gaan stikken en staan echt doodsangsten uit. Maar de vraag is, hoe ga je er mee om, hoe krijg je wat meer comfort en wat kan je er uiteindelijk aan veranderen?

Wie een verkoudheid had, maakte het al mee dat bij het ademen de luchtwegen een piepend geluid maakten. Dat heeft natuurlijk niets te maken met de toestand van ademnood die optreedt bij astma. Deze zeer vervelende situatie heeft natuurlijk te maken met een vernauwing van de bronchiën die veroorzaakt wordt door een opzwelling van de slijmvliezen in de luchtwegen, terwijl ook de gladde spieren zich samentrekken.

Bij inademing openen de luchtwegen zich terwijl bij de uitademing een vernauwing van de bronchiën wordt waargenomen. Als een kramptoestand van de ringvormige spieren nog voor een extra vernauwing zorgt, kan de lucht slechts via sterke vernauwingen passeren. Hierdoor ontstaat het piepende geluid dat zo typisch is voor astma. De patiënt krijgt het erg benauwd, wordt hierdoor geconfronteerd met kortademigheid, een heel vervelend verschijnsel dat hem of haar soms in ernstige moeilijkheden kan brengen. Een reden te meer om een bronchitis nooit chronisch te laten worden.

Astma kan vele oorzaken hebben. Vaak is er een allergische voorgeschiedenis, maar emotionele invloeden kunnen ook een astma-aanval uitlokken.

Begint in de jeugd

Astmatische bronchitis ontstaat gewoonlijk in de jeugd. Meestal is emotionele overgevoeligheid een bijkomende en soms ook een uitlokkende factor. Natuurlijk kunnen allergische elementen een rol spelen: huismijt, stof, pollen, maar ook tabaksrook, scheikundige stoffen, bepaalde voedingsproducten of sterke geuren en zelfs medicijnen kunnen een aanval uitlokken.

Maar emotionele kortsluitingen liggen toch in veel gevallen aan de basis van een plotselinge aanval. Een klimaat wisseling kan nuttig zijn voor sommige patiënten, maar dit moet in overleg met de arts worden bepaald. Het kan beginnen met een ontsteking. Daarop volgt slijmvorming, hoesten, het opgeven van slijmen, een vernauwing van de luchtwegen, benauwdheid, angsten en nog meer vernauwing van de luchtwegen, een nieuwe ontsteking en de stap naar chronische bronchitis is gezet en de poort naar astma geopend. Het begint met het zoeken naar de oorzaak: hoe is het bij het begin gegaan. Waren er prikkelende stoffen, is er een allergische voorgeschiedenis, of zijn emoties, stress en een onprettig klimaat thuis of op het werk mee verantwoordelijk voor de vicieuze cirkel? En dan het belangrijkste: hoe kan je die cirkel doorbreken en welke leefstijl kan daar toe bijdragen.

Histamine speelt een belangrijke rol in de reactie van het lichaam op externe prikkels: het gevolg van een verkeerde inschatting van het potentiële gevaar dat er eigenlijk niet is. Je kan het zo vergelijken: je meent dat er inbrekers voor de deur staan en je gaat meteen alle deuren en vensters barricaderen, daardoor wordt het benauwd binnen. En toch: er waren geen inbrekers, er was geen gevaar en toch is het huis gebarricadeerd. Ook zo met het histamine: dat komt ter hulp bij een potentieel gevaar, terwijl er helemaal geen gevaar was, enkel een verkeerde inschatting van het organisme, als gevolg van een overgevoeligheid.

Natuurlijk leven als hulp

Je kan je leven lang medicijnen slikken. Dat kan comfortabel zijn, maar uiteindelijk wordt het een afhankelijkheid waaraan ook veel nadelen verbonden zijn. Terwijl een natuurlijk leven, rust, afbouwen van stress en de overgevoeligheid bekampen op langere termijn een beter resultaat geven en een groter tevredenheidsgevoel. Je wordt meer zeker van jezelf. Het begint aan tafel: schrap alle ontstekingstriggers. Dat is in de eerste plaats suiker. Verder: geen tabak, geen alcohol en niet gefermenteerde zuivel. Wel veel groente, fruit, vis en gefermenteerde zuivel, zoals yoghurt. Snoep, gebak, en allerlei additieven in voeding kan je best achterwege laten. En voor de rest: bewegen, veel bewegen en stress afbouwen, want dat is één van de belangrijkste triggers van een astmatische aanval.

Want zuurstof is voor iedereen belangrijk, maar nog meer voor astmapatiënten. Deze zieken hebben extra zuurstof nodig, vandaar dat ze veel baat hebben bij lange, maar rustige wandelingen aan zee. Voor sommigen zijn bosrijke gebieden eveneens nuttig, maar dan mag er geen allergische factor voor stuifmeel van sommige boomsoorten mee te maken hebben.

Leer anders ademen

Deze patiënten moeten een goede ademhalingstechniek leren ontwikkelen, waarbij gelet moet worden op een langzame en geleidelijke, maar volledige uitademing. Eventueel kan deze techniek samen met een therapeut worden aangeleerd. De buikademhaling is de meest volledige, omdat zowel de basis van de longen als de longtoppen met lucht worden bevloeid, terwijl schadelijke gassen worden verwijderd. Rechtopstaand voor het geopende venster langzaam ademhalen, of zittend diep ademen en langzaam uitademen zijn goede oefeningen. Deze oefening kan ook in de sauna worden toegepast, vooral gunstig omdat de lucht er warm is en de sfeer relaxed is.

Je kan wat eucalyptusolie aan de binnenkant van de neus wrijven. Dat heeft een goede uitwerking op de slijmvliezen van de luchtwegen. Een paar druppeltjes in bad is eveneens nuttig. Hete opstijgende baden, waarbij een uurtje na-gezweet wordt in bed, terwijl men zich goed in een paar wollen dekens heeft gewikkeld, zal de natuurlijke afweer van het lichaam stimuleren via een soort kunstmatig opgewekte koorts. Hetzelfde met wisselvoetbaden. Daar twintig percent van de astma-aanvallen op een allergie berusten, moet samen met de arts worden onderzocht wat het allergeen is. Die allergie kan ook een oorzaak vinden in verkeerd gekozen voedsel. Het menu moet dus met zorg worden samengesteld.

Emoties

Bij de overige tachtig percent komen emotionele oorzaken kijken. Vroeger stond men er niet bij stil, maar dit blijkt door recente Duitse studies bevestigd te worden. Soms is er ook een mengvorm. Vandaar dat Passiflora kan worden gebruikt als er een psychische factor aanwezig is. In dit geval gaat het meestal om contactarme personen, een beetje in zichzelf gekeerde mensen, die hoge eisen stellen aan zichzelf. Ze worden dan ook voortdurend gekweld door mislukkingen, door problemen in hun gezin of de familie en betrekken elke moeilijkheid op zichzelf. Piekeren verergert de situatie. Ze kunnen de problemen niet meer aan, de muren worden zo hoog dat de enige uitweg nog is: VLUCHTEN IN DE ZIEKTE.

Voor deze patiënten zal psychotherapie, wat dit ook mag zijn, zoals een goed gesprek, opvang bij een goede vriend of vriendin, van waardevolle betekenis zijn. Omdat alles wat de luchtwegen irriteert schadelijk is voor astmatische patiënten spreekt het vanzelf dat roken voor hen compleet uit den boze is. Ook melkproducten zijn niet aan te bevelen in geval van astmatische bronchitis, omdat de slijmproductie daardoor bevorderd wordt. De gefermenteerde vorm is wel toegestaan.

Maar rust, stilte, een goed sociaal contact zijn van vitaal belang.

En een beetje hulp uit de natuur kan nooit kwaad. Vandaar dat Passiflora daar kan toe bijdragen.

Een tip: Passibell van Fytobell en je krijgt weer zuurstof in je leven.

Je vindt Passibell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan Passibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer