jul 17, 2023 | Actueel, Gezondheid, Toerisme | 0 Reacties

Zomervakantie: een ticket voor huidkanker?

Het was een druilerig en nat voorjaar, nadien kwam pardoes tijdens de examenperiode een hete periode en nu is het afwachten wat de rest van de zomer zal brengen. Maar veel mensen kiezen het zekere voor het onzekere en kozen of kiezen voor hun vakantie het zomerse zuiden, waar de zon altijd van de partij is. 

Een zonnebad kan heerlijk zijn, maar het kan je ook opzadelen met problemen die je jarenlang kunnen achtervolgen. Bescherm je huid dus voor het te laat is.

Want bij vakantie hoort voor velen ongetwijfeld zon, bruingebrand terugkeren door lekker lui op het strand te gaan liggen. Steeds meer waarschuwen dermatologen voor het toenemend aantal huidaandoeningen en kanker.

Vorig jaar was het aantal sterfgevallen als gevolg van huidkanker met meer dan 300 percent gestegen. Voldoende redenen dus om met grote voorzichtigheid van de zon te „genieten”. Zonnen, ja maar zoals steeds: met mate! Zonnestralen horen weldoend te zijn en horen zeker niet gepaard te gaan met zonnesteken, zonnebrand of huidkankers die in het ergste geval dodelijk kunnen zijn.

Het gevaar

Als de zon aan het firmament verschijnt, worden we beschenen door 4 soorten stralen: De meest riskante zijn de UVC-stralen die heel gevaarlijk zijn. Gelukkig beschermt de ozonlaag ons. Toch kunnen ze oogproblemen en levensgevaarlijke huidaandoeningen veroorzaken.

Aan de UVB-stralen heeft onze huid haar mooie, gebronsde zonnetint te danken doordat deze golflengte de aanmaak van melanine aanwakkert. Minder plezierig is dat deze stralen ons ook een zonnestreek en zelfs brandwonden kunnen bezorgen.

Rimpels en UVA

Van de UVA-stralen heeft men lange tijd aangenomen dat ze onschadelijk waren. De wetenschap is inmiddels tot de ontdekking gekomen dat ze rimpelvorming in de hand werken, de huid snel doen verouderen doordat ze tot in de diepste huidlagen doordringen en aldus de aanmaak van collageen en elastinevezels verstoren die voor de spankracht en de soepelheid van de huid zorgen. UVA-stralen brengen wijzigingen in de pigmentvorming teweeg en werken ook het ontstaan van huidkankers in de hand. Vandaar dat de zonnebank echt geen goed idee is.

Het aangename warmtegevoel dat we tijdens het zonnen ervaren, is afkomstig van de infrarode stralen, die jammer genoeg ook verantwoordelijk kunnen zijn voor gesprongen aders en voor een zwaartegevoel in de benen. Zelfs met infrarood moet je uitkijken, want het is deze golflengte van het licht dat catarre bij glasblazers veroorzaakt. De voorgaande informatie leert ons hoe belangrijk het is te kiezen voor een allround zonnecrème die, om goed te zijn, een uitstekende bescherming tegen de vier verschillende stralen moet bieden. Factor 50 is geen overbodige luxe en zeker al niet voor kinderen!

We hebben zon nodig

Het is duidelijk dat een zonnebad met omzichtigheid moet worden genomen. Dat betekent niet dat je maar beter helemaal uit de zon blijft. We hebben zonlicht nodig voor het omzetten van provitamine D in vitamine D, dat samen met calcium en fosfor voor sterke botten zorgt. Bovendien bevordert de zon de opname van zuurstof door het lichaam, stimuleert ze de bloedsomloop en versterkt ze onze afweer tegen ziekten. Wie wil bruinen, moet daarbij in elk geval met de nodige doordachtheid en voorzichtigheid te werk gaan.

Dat betekent:

  • Vermijd langdurige blootstelling aan de straling en hou rekening met de gevoeligheid van de huid, de graad van pigmentatie en de leeftijd.
  • Blijf tijdens de warmste uren van de dag uit de zon, d.w.z. tussen 11 en 16 uur. Geniet bij voorkeur van de zon tijdens de ochtenduren of in de late namiddag als ze haar stralen niet loodrecht naar beneden stuurt en de ultraviolette stralen met hun sterk bruinende werking in overwicht zijn.
  • Uitkijken met zonnen op een hagelwit strand, in de buurt van water, bij bewolkt weer of als het winderig is: dat zijn omstandigheden waarbij men zich vaak te laat realiseert hoe groot het effect van de zonnestralen is.
  • Wie in natte toestand bruint, loopt ernstig gevaar gedehydrateerd te raken of een zonnebrand op te lopen. Veilig zonnen is een expeditie die in 3 stappen moet gebeuren. Daarbij is het van enorm belang dat niet één van die stappen wordt overgeslagen!

De voorbereiding

Een tiental dagen voor je begint te zonnen, verwijder je alle dode huidschilfers met een daarvoor bestemde crème. Die tien dagen heeft de huid nodig om zich van dat proces te herstellen en een optimale defensie op te bouwen tegen het te verwachten zonnebombardement. Denk erom dat je voor zowel aangezicht als lichaam crèmes gebruikt die daar speciaal voor bestemd zijn. De crèmes mogen niet gebruikt worden op een ontstoken huid, evenmin vlak voor een ontharing.

Je kan pas veilig zonnen als je weet welk huidtype je hebt. Bewoners van West-Europa behoren gewoonlijk tot een van de vier volgende types:

  • huidtype 1: je hebt blond of hoogblond haar, hebt zelfs al last van zonnebrand als je je amper enkele minuten in de zon waagt en je bruint heel moeilijk of zelfs helemaal nooit.
  • huidtype 2: je hebt donkerblonde of bruine haren, hebt na een tiental minuten zonnen al last van zonnebrand en je bruint matig.
  • huidtype 3: je hebt donker haar, een huid die van zichzelf al licht gekleurd is, je bruint normaal en je hebt pas na een 20-tal minuten last van zonnebrand.
  • huidtype 4: je bruint heel snel en hebt zelden of nooit last van zonnebrand.

Informeer bij je huisarts of je geen medicijnen inneemt waarbij het beter is uit de zon te blijven, zoals antibiotica of anti-histamine.

Echt bruinen

Kies bij voorkeur waterbestendige, hydraterende zonneproducten zonder parfum en emulgators (wordt beter verdragen door mensen met een gevoelige en allergische huid). Geef de voorkeur aan producten met zgn. „breedband”-filters, d.w.z. die zowel tegen UVB- als tegen UVA-stralen beschermen én die daarenboven liposomale zonnebescherming garanderen. Dankzij de vooruitstrevende liposoom-technologie is het nu immers mogelijk de UVA- en UVB-filters in de liposomen te kapselen. Deze liposomen dringen tot in het diepste gedeelte van de hoornlaag door en bieden daardoor een langdurige bescherming tegen de stralen.

Smeer je minstens een halfuur voor het zonnen al met de beschermende crème in. Zo geef je het product de kans goed in je huid te dringen. Breng de crème meerdere keren per dag aan, zelfs als dat volgens de fabrikant niet nodig is omdat zijn producten volgens de allernieuwste formules zijn samengesteld.

Gebruik de eerste dagen een crème met een hoge beschermingsfactor, zelfs indien je een huidtype hebt dat zeer goed tegen de zon bestand is. Indien je een erg kwetsbare huid hebt, is het zelfs aan te raden een totale zonneblokker te gebruiken. Geleidelijk aan kan je overstappen op producten met lagere beschermingsfilters.

Hou echter altijd een crème met hoge beschermingsfactor bij de hand voor extra gevoelige zones zoals rond de ogen, de neus, lippen, oren, oksels, nek, schouders, kniekuiltjes e.d.

Tijdens het zonnen is het af te raden als een onbeweeglijk lijk doodstil in de zon te blijven liggen. Het is veel beter te bewegen. Loop rond, zwem of beoefen een strandsport. Op die manier stel je heel je lichaam aan de zon bloot en zal je dus vanzelfsprekend egaler bruin worden. Na elke zwembeurt moet je je huid grondig afdrogen want achterblijvende waterdruppels werken als brandspiegeltjes.

Neem na het zonnebad een grondige douche om je huid van alle onzuiverheden te ontdoen en de kans te geven weer optimaal te ademen. Kies je douchegel met de nodige zorg: hij mag in geen geval agressieve bestanddelen bevatten.

Droog je lichaam na afloop zeer zorgvuldig af. Schenk de nodige aandacht aan plekjes als de knieholtes en tussen de tenen.

Behandel je huid vervolgens met een verzorgende, voedende en hydraterende, kalmerende après-soleil-crème.

Zo wordt je vakantie zonnig in alle opzichten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer