aug 4, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Zweten is gezond, maar…

Iedereen kent wel de uitdrukking “Ik zweet me dood”. De inhoud refereert natuurlijk niet meteen naar de dood, maar naar een nare ervaring. Hetzelfde zegt men in een uitdrukking als “Ik schrik me dood”.

Maar het duidt er wel op dat het geen aangename ervaring is.

Zweten is een natuurlijke reflex van het organisme om op die manier de temperatuur van het lichaam op peil te houden. Zwemmen in koud water dus in zee, is ideaal om de bloedsomloop in de huid te stimuleren en op die manier de zweetreflexen natuurlijk en gezond te houden.

 Ondanks dat is zweten een compleet natuurlijke reflex die het lichaam nodig heeft. Als het echt te warm of te heet wordt en we zouden niet kunnen zweten, dan is het leven bedreigd.

Je kent het wel dat je helemaal bezweet uit de sauna stapt. 

Dat zweten is natuurlijk het gevolg van een zeer warme omgevingstemperatuur en het zweten dient eigenlijk om het lichaam af te koelen tot een veilige grens.

Stel dat je niet zou zweten, dan zou het lichaam, het bloed en de inwendige organen dezelfde temperatuur aannemen als die van de omgeving en dat kan wel dodelijk zijn. Mensen die niet meer kunnen afkoelen gaan dood.

Dat is ook het risico met baby’s die, door verstrooidheid meestal, achtergelaten worden in een bloedhete auto in de zomerzon. Onlangs nog moest in een Oost-Vlaamse gemeente de politie ingrijpen en een autoruit stukslaan om een baby te bevrijde die achtergelaten was op een parkeerplaats in de auto.

En herinner je het drama met een dokter die haar baby vergat af t e leveren in de crèche en ’s avonds na haar werk in het ziekenhuis tot haar grote consternatie moest vaststellen dat haar baby gestorven was door de hitte. Vreselijk voor de baby, maar evengoed voor haar.

Je moet dus echt uitkijken met de zon, dehydratie, zweten, en te weinig drinken.

Te warm kan gevaarlijk zijn

Een nadeel van de zon en de zomer is: zweten. Weinigen houden van dit klevende effect van te hoge temperatuur. Maar zweten is precies een verdedigingsreflex van het lichaam om af te koelen: door verdamping wordt immers warmte aan het lichaam onttrokken. Ons lichaam scheidt nl. op diverse plekken van het lichaam verschillende soorten transpiratie af.

Om te beginnen kan zweet een waterige oplossing zijn die bestaat uit zout en een aantal andere stoffen en die de taak heeft het lichaam door verdamping af te koelen. Terzelfder tijd worden via het zweet allerlei schadelijke afvalproducten uit ons lichaam verwijderd. Dit zweet wordt aangemaakt door de drie miljoen zweetkliertjes die over heel ons lichaam verspreid zijn, vooral op de handpalmen en onder de voetzolen.

Groot of klein zweetverlies 

Bij een normale temperatuur verliest de gemiddelde mens per etmaal zowat één liter transpiratievocht. Tijdens het sporten of tijdens een verblijf in een heel warme omgeving kan dit oplopen tot een halve liter per uur. Zorgen voor voldoende vochtinname is in die omstandigheden levensnoodzakelijk. Mannen produceren meer zweet dan vrouwen, jongelui meer dan oudere lieden en dikke mensen meer dan magere.

Effectief zweten is alleen mogelijk als de luchtvochtigheid zo laag is dat dit vocht kan verdampen. Bij arbeiders die in een hete en droge omgeving zwaar werk leveren, kan de zweetsecretie oplopen tot 1,7 liter!

De activiteit van de zweetklieren wordt geregeld in het centrum van de hersenen. Dit gebeurt aan de hand van de warmte van het bloed dat door het brein stroomt en door meting van de huidtemperatuur via zenuwprikkels. Bij een stijging van de lichaamstemperatuur wordt de warmteafgifte versterkt door een vaatverwijding in de huid en door zweetsecretie. Ongewenste dalingen worden tegengegaan door vaatvernauwing in de huid en door de warmteproductie te verhogen. In rust bedraagt de normale lichaamstemperatuur van de mens 37 graden Celsius. De hoogte van die temperatuur wordt bepaald door het evenwicht tussen warmteproductie en warmteafgifte.

Overmatig of te weinig zweten

Voor sommigen is zweten een ernstig probleem: ofwel omdat ze overmatig transpireren; ofwel omdat ze via hun lichaamsporiën te weinig vocht verliezen. Overmatig veel vocht verliezen, komt vaak voor bij jonge mensen (het begint bij de puberteit en kan een probleem vormen tot ze de twintig, zelfs de dertig jaar bereikt hebben). Het doet zich ook voor bij koorts, een verhoogde werking van de schildklier, suikerziekte, de aanwezigheid van kwaadaardige gezwellen, opwinding en angst.

Deze hyperhidrosis is vooral merkbaar aan de handen, onder de oksels en de voeten, in het gelaat of onder het hoofdhaar (vaak aan de slapen en in de nekpartij).  Gelukkig kan aan deze kwaal verholpen worden, niet door al je hoop op een gewone deodorant te stellen maar door naar de dokter te gaan. Hij kan je helpen door speciale medicatie voor te schrijven die het zweten tegengaat.

Sommige mensen zweten dan weer te weinig. De oorzaak daarvan kan erfelijk zijn. Maar het kan ook voorkomen bij mensen die een zonnesteek hebben opgelopen, het mechanisme dat voor de aanmaak van zweet zorgt, ontregeld raakt en zelfs helemaal stopt met functioneren. Daardoor kan bij deze patiënten de overtollige warmte niet meer langs de huid worden afgevoerd, waardoor ze het nog heter krijgen en zich in groot gevaar bevinden. Daarom is het van ontzettend belang deze mensen zo snel mogelijk in vochtige doeken te wikkelen of hen voortdurend met koel water te besprenkelen, om toch een afkoeling te verkrijgen.

Jeuk en irritatie van de huid

Bij aanhoudend warm en droog weer, kan zweten op de duur leiden tot hinderlijke uitslag of rode vlekken die jeukerig of prikkend aanvoelen. De verklaring hiervoor is dat de lichaamshuid op bepaalde plaatsen met water doortrokken raakt. Daardoor raken de zweetklieren verstopt en gaan ontsteken. Gelukkig valt hier wat aan te doen: draag ruime, lichte, katoen spullen en zoek zoveel mogelijk koele ruimtes op (die liefst van airco voorzien zijn).

Je kan de huidzones die geïrriteerd zijn, inwrijven met citroensap, waardoor de natuurlijk pH hersteld kan worden en ook beschermen met Calendula-zalf of Echinaceazalf bijvoorbeeld van EllenDee. Wisselbaden zijn natuurlijk uitstekend. En je kan de dynamiek van de zweetklieren en de vasomotoren in de huid en onder de huid stimuleren en beweeglijk houden door sauna, hete baden en koele afwassingen en vooral zwemmen in koel water of zeewater. Zeewater is namelijk uitstekend voor de huid.

Natuurlijke reflex

Maar bovenal mag niet vergeten worden dat zweten een compleet natuurlijke reflex is die niet alleen tot doel heeft toxische stoffen af te voeren, maar ook en vooral de lichaamstemperatuur te regelen en een deel te vormen van de waterhuishouding in het lichaam. Het zou dus zonder meer verkeerd zijn het eenvoudigweg te willen verhinderen om van een vervelend neveneffect verlost te zijn.

Maar belangrijk is dat men voorzichtig omgaat met de zon en zelfs bij het zwemmen de huid beschermt, want zonnestralen dringen tot 60 cm diep door onder de wateroppervlakte, ook in zee. Wil je je vakantie gezond eindigen, dan moet ze voorzichtig zijn met de zon en voldoende water drinken!

En een tip voor de huid: Echinacea-crème van EllenDee.

Je vindt Echinacea-crème van EllenDee in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2885-424.

Of je kunt Echinacea-crème van EllenDee ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer