nov 29, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom je waarschijnlijk te weinig vitamines hebt

Het is een beetje contradictorisch: het winteruur bekomt ons beter dan het zomeruur, omdat het nauwer aansluit bij onze biologische klok, maar toch heeft iedereen een afkeer van de kortere dagen. Maar de winter heeft nog andere zorgen in petto dan ons gemoed te beïnvloeden.

Vooral bij koude is volwaardige voeding van belang. Winterziekten door vitaminetekort komen heel veel voor.

Er is minder zon, we vertoeven minder buiten, we zitten met z’n allen meer binnen, gaan naar recepties, concerten, de bioscoop, theater en in de plaats van thuis te werken, zitten we weer op kantoor en in de trein, tenminste als die rijdt.

En alsof dat niet genoeg was gaan we weer op vakantie, sommigen naar de zon, anderen naar de bergen voor een witte wintervakantie, skiën, langlaufen.

Dat laatste heeft dan weer het voordeel dat we buiten vertoeven en dus minder kans lopen besmet te worden, hetzij met covid, hetzij met griep of zelfs een banale verkoudheid. Maar nog meer: de energiecrisis is er en dus probeert de meerderheid te besparen, jammer genoeg ook op voedsel. We kopen het goedkoopste, minder vers, minder fruit en groenten, meer junkfood, meer suiker en bewaarmiddelen en dat bekomt dan onze gezondheid beslist niet goed! Daaruit volgt niet enkel vitminetekort, maar ook obesitas, hart- en vaatproblemen, maar ook emotionele breakdowns. Het wordt een kettingreactie van negatieve gevolgen.

Afwisseling is goed

De winter komt langzaam in zicht en we hebben de laatste dagen en weken al voldoende nat en wind op ons dak gekregen dat we de mooie (te) hete zomer bijna zijn vergeten.

Alles op zijn tijd. Hoewel we altijd zomer zouden verkiezen, hebben we toch afwisseling nodig. Het lichaam moet zich kunnen harden, zich kunnen aanpassen, hart en bloedsomloop hebben training nodig en ook het lichaam moet de kans krijgen antilichamen te vormen tegen schadelijke indringers zoals virussen. Bedenk dat we triljoenen virussen in ons lichaam herbergen. We zijn soms boos op de virussen (denk aan de covid), maar als alle virussen zouden verdwijnen, stopt ook het leven. Zonder virussen is geen leven mogelijk, hoe eigenaardig dit ook mag worden beschouwd. Toch is onze weerstand en dus onze sterkte afhankelijk van de dreiging van virussen. Je moet ze niet opzoeken, zij zullen jou wel opzoeken en als je het lichaam voldoende tijd, kansen en vooral wapens geeft zoals vitamines, mineralen, goede voeding, dan hoe je je niet al te veel zorgen te maken. De confrontatie met de indringers zal je sterker maken. 

Zo worden we sterker

Dat kan: griepjes verkoudheden, besmettelijke aandoeningen… telkens worden we een beetje sterker. Het lichaam heeft daarom ook goed voedsel en zeker voldoende vitamines en mineralen nodig en dat is lang niet het geval bij iedereen. Ons moderne voedselpakket bevat te weinig belangrijke vitamines. Tekorten zijn dus frequent.

Onze eetgewoonten zijn niet meer wat ze ooit waren. Twee generaties geleden was het voedsel beslist volwaardiger, bevatte meer vitamines, was minder vervuild en bewerkt. En we hadden niet de gewoonte junkfood tot de dagelijkse of bijna dagelijkse kost te rekenen. Dus kunnen tekorten zeker optreden, ook tekorten aan vitamines, ondanks het feit dat de industrie ons iets anders wil laten geloven.

Gebreksziekten en verzwakte weerstand

Alles hangt af van de wijze waarop we ons voeden. Heel wat van de producten die op tafel komen, kunnen bezwaarlijk nog beschouwd worden als voedsel. Het is wel lekkere “vulling van de maag”, maar junkfood levert meer schade dan voordeel op.

Heel wat winterse problemen zijn daardoor het gevolg van gebrek aan noodzakelijke stoffen. Je mag niet vergeten dat hoe aantrekkelijk het voedsel er tegenwoordig ook uitziet, zelfs fruit, minder vitamines bevat dat een paar tientallen jaren geleden, soms niet eens de helft. Bestrijdingsmiddelen en hormonen bij de groei verhinderen een natuurlijk aanbod. En dan beweren dat bio enkel maar in prijs zou verschillen.

Er wordt dan ook hard aangeraden extra vitamines te slikken in de winterperiode. Maar hebben we die extra vitamines nodig? Krijgen we soms te maken met gebreksziekten of bevat ons voedsel alles wat we nodig hebben? En wordt alles in dat voedsel wel voldoende geabsorbeerd? Bovendien is het nog maar de vraag of het wel in ideale omstandigheden wordt aangeboden, want geïsoleerde vitamines nemen minder goed en minder vlug op dan als ze in hun natuurlijke context worden aangeboden.

Ondervoeding en gebrek

Als we onze menu’s verstandig zouden samenstellen, is er eigenlijk geen gebrek. Maar hoe verstandig worden de menu’s wel samengesteld.

Op onze rijke tafelen is eigenlijk geen gebrek. In onze groenten- en fruitwinkels is alles te koop en heel het jaar door hebben we de meest uiteenlopende spijzen op ons bord.

Ondervoeding is een ziekte die we reserveren voor landen van de derde wereld, voor plaatsen waar de bodem arm is of waar de bevolking niet vertrouwd is met moderne landbouwmethoden. Wie durft veronderstellen dat ook wij in ons overgeïndustrialiseerde Westen, ook af te rekenen hebben met ondervoeding?

En toch gebeurt het. Ook bij ons! Niet alleen in de winter, maar ook tijdens de rest van het jaar vertonen heel wat patiënten duidelijke verschijnselen van gebrek aan vitale stoffen… Niet alleen onder jongeren die voor zichzelf willen instaan, alleen wonen en zich slecht verzorgen, ook onder volwassenen, deels te wijten aan onwetendheid, deels veroorzaakt door slecht samengestelde maaltijden, deels veroorzaakt door de leeftijd een metabolisme, een stofwisseling die met de jaren wat langzamer en wat onvollediger verloopt. Ondervoeding komt ook voor bij ons, misschien zelfs in je eigen familie, misschien zelfs in je gezin. Je kunt er iets aan doen, je hoeft alleen waakzaam te zijn en uit te kijken voor bepaalde fouten. Hoe spoor je ondervoeding op en wat doe je er aan? Misschien behoor ook jij zelfs bij de risicogroepen zonder het te weten? 

Ontbrekende stoffen

In onze rijke landen leidt ondervoeding toch van langsom meer tot ernstige gevolgen. Niet als gevolg van gebrek aan voedsel, wel door verkeerde behandeling, bewaring en consumptie en doordat vanwege moderne cultuurmethodes, het fruit en de groenten minder vitamines en mineralen bevatten. Wat de bodem niet heeft… dat het fruit niet geeft…

Groenten bevatten ook minder verdedigingsstoffen zoals salvestrol. Doordat met pesticiden en herbiciden te gul wordt omgesprongen heeft de plant het niet meer nodig zichzelf te verdedigen. Gevolg: planten bevatten minder salvestrolen. De mens mist ze daardoor ook en op die wijze is het ten dele te verklaren waarom ook kanker meer vat krijgt op ons. Stoffen die de ontaarde cel kunnen aanpakken worden minder aangeboden in groenten en vruchten.

Bewaring en bereiding

De oorzaak van vitaminetekort ligt niet enkel in het feit dat het aanbod van deze vitale stoffen aanzienlijk minder is, maar ook door het feit dat voedsel niet altijd correct bewaard wordt en beslist niet op de beste wijze wordt voorbereid of klaargemaakt. Bewaring van vruchten en groenten in het licht vermindert al gauw het gehalte aan vitaline C. terwijl koken of verhitten ook funest is voor vitamine C. Als dit voedsel in aanraking komt met zuurstof en niet goed verpakt werd, vermindert ook het aanbod van vitamines snel. Vooral de vitamine C is erg gevoelig voor bewaring en voor verhitting. Ook rokers hebben doorgaans een absoluut tekort aan vitamine C.

Die tekorten zijn er niet enkel wat betreft vitamines, ook mineralen moeten eraan geloven. Geigly in Zwitserland heeft daar onderzoek naar gedaan. In twintig jaar tijd bevat broccoli 73 percent minder calcium. Dat is schrikbarend, temeer als je weet dat osteoporose ook toeneemt, evenals het suikerverbruik. Minder calcium, meer suiker en minder vitamines… veel dramatischer mag het niet worden.

Daarom een goede raad: Het kan beslist geen kwaad om wat extra vitamine C te gebruiken.

Een tip: Ester-C van Fytobell, omdat het gemakkelijker absorbeert en de maag niet belast. 

Je vindt Ester-C van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4415-501.Je kunt Ester-C vitamines van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer