okt 21, 2023 | Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Ook vrouwen die bewegen, leven langer

Wie wil er niet langer leven en vooral tegelijk ook gezond blijven? We waarderen het leven pas echt als in onze omgeving of vriendenkring iemand wegvalt. Dat is inderdaad onwezenlijk en terecht “moeilijk te vatten”. We stellen ons terecht veel vragen.  En het is vooral onwezenlijk als we geen oorzaak kunnen aanwijzen.

Actieve vrouwen blijven langer gezond en ze leven ook veel langer.

Daarom is een verstandige levenswijze voor iedereen van belang. Niet dat dit het eeuwige leven garandeert, maar het is een begin. Actief blijven is er één van. Ook voor vrouwen geldt dat, want een verstandige vrouw kan op die manier gezonde jaren aan haar leven toevoegen.

Hoe langer een vrouw van boven de 60 jaar actief blijft, des te groter is en blijft haar levenskwaliteit. Dokter K. Koltyn van de universiteit van Wisconsin-Madison in de USA onderzocht een grote groep zowel alleenstaande vrouwen, als vrouwen die in een instelling vertoefden. Voor beide groepen gold geen verschil. Wel stelde hij vast dat alleenstaande vrouwen langer actief bleven omdat ze voor zichzelf moesten zorgen: ze deden meer fysieke inspanningen, doordat ze zelf hun boodschappen moesten doen en de woning moesten onderhouden.

Hoe meer actief deze vrouwen waren, des te beter was hun gezondheid en des te groter was ook de levensverwachting. Vrouwen die in een instelling vertoefden, mochten van dezelfde voordelen genieten op voorwaarde dat ze even actief bleven, gingen wandelen in het park, meededen aan groepsactiviteiten en oefeningen toepasten. Wie stil in de zetel bleef zitten en nooit buiten kwam, was er slechter aan toe. Uit het onderzoek bleek ook dat wie actiever was, ook een groter sociaal leven had: er kwamen meer vriendinnen op bezoek, ze voelden zich minder eenzaam hoewel ze meestal alleen woonden. Deze vrouwen waren ook minder het slachtoffer van depressies en ze leden ook minder aan slapeloosheid.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer

Zeven zonden veroorzaken aderverkalking

We weten het wel allemaal een beetje, maar we zetten ze nu toch eens op een rijtje: de top zeven die leidt naar aderverkalking. Roken, gebrek aan beweging en verkeerde voeding zijn de belangrijkste oorzaak van aderverkalking. Om te beginnen hoge bloeddruk, die vooral...

Lees meer