apr 17, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je osteoporose voorkomen?

Gedurende heel ons leven vernieuwen de cellen zich in het lichaam. Ook de botcellen. Maar de omgekeerde richting kan ook: langzaam maar zeker vermindert de correcte vernieuwing van de cellen, ook die van het beenderweefsel, met als gevolg dat de kans op osteoporose toeneemt. Daar zit ook een erfelijke factor in, maar dat betekent dat als je ouders last hebben gehad van verzwakt beenderweefsel en osteoporose, je gewaarschuwd bent en tijdig de levenswijze moet aanpassen of er met je huisarts moet over spreken.

Vooral vrouwen die last hebben met de hormoonspiegel moeten voorzichtig zijn met spontane breuken. Kalkrijke voeding is aan te bevelen. Intensief aan sport doen, versterkt het skelet enorm. Suiker, tabak en alcohol verminderen de kalkabsorptie.

Want ook hier geldt het eeuwenoude adagio: voorkomen is beter dan genezen. En het is best mogelijk om een verzwakt beenderstelsel, oftewel osteoporose te voorkomen.

Wat is daarvoor nodig? Zorgen dat het lichaam voldoende calcium kan opnemen en dus moet het ook in de voeding worden aangeboden. De voorwaarden voor een goede opname moeten worden geschapen en als je een aantal richtlijnen in acht neemt, is de kans groot dat je de dans kunt ontspringen, letterlijk dan. Want dansen is er goed voor, namelijk: bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Maar er zijn nog meer factoren die er een rol in spelen dan enkel beweging en calcium. Ook voldoende vitamine D en K2 zijn essentieel voor gezonde botten.

Breuken

Zolang er geen problemen zijn beschouwen we alles ongeveer als vanzelfsprekend. Pas als er in je eigen kring iets gebeurt, schrik je. Niemand staat er eigenlijk bij stil, maar het skelet dat zoveel te verduren krijgt, laat heel veel ingrepen en mishandelingen toe, tot.… het tot een breuk komt. Bij valpartijen of auto-accidenten is dat vanzelfsprekend, maar er komen ook spontane breuken voor waarbij het trauma zelf niet zo daverend was. Iedereen heeft wel al gehoord van spontane breuken die vooral optreden bij oudere personen.

Calcium

Soms komen deze trauma’s ook voor bij kleine ongelukjes zoals een lichte val of struikelen, zelfs bij licht hoesten kan het al gebeuren dat een breuk van een paar ribben wordt vastgesteld. Deze ziekte is het gevolg van te weinig kalkafzetting in de botten, een proces dat zich progressief manifesteert naarmate de patiënt ouder wordt.

Het is niet abnormaal dat de botmassa afneemt naarmate men ouder wordt. De structuur van merggedeelte van het been wordt minder en dunner en met de schors gebeurt eigenlijk hetzelfde. In feite blijft de uiterlijke vorm van het bot behouden, maar van binnenuit wijzigt zich een en ander: osteoporose heet dat. Wat doe je eraan?

Het is dus van groot belang dat voldoende calcium wordt aangeboden. Die vind je in zuivelproducten: kaas, yoghurt en melk. Kaas en yoghurt zijn ideaal, want melk kan problemen geven voor mensen met gevoelige darmen en allergieën.

De gefermenteerde vorm is best. Veganisten moeten dus uitkijken. Je kunt weliswaar calcium aanbieden door noten, soja en groenten, maar in normale porties is dat absoluut ontoereikend of je zou enorme hoeveelheden moeten verorberen.

Menopauze

De meest voorkomende vorm van osteoporose is de primaire vorm die voornamelijk wordt vastgesteld bij vrouwen in de overgangsjaren. Deze menopauzale klachten kunnen ook kunstmatig optreden bij vrouwen van wie de eierstokken operatief werden verwijderd. Deze involutieve osteoporose is het gevolg van een vermindering van de oestrogeenproductie waardoor meer bot wordt afgebouwd dan aangemaakt. De calciumabsorptie is hierdoor gestoord.

Men mag proberen kalk in te nemen, de afscheiding van calcium zal groter blijven dan de absorptie. Er is dus een endocriene storing. Wat doe je daaraan, kan je verhinderen dat je skelet bij wijze van spreken verschrompelt en dat je gemakkelijk botten breekt?

Hormonen

Bij osteoporose kan ook pijn optreden. Soms voelt de patiënt in maanden niets, om dan weer in alle hevigheid de kwaal te voelen toeslaan. De ziekte is eigenlijk niets ernstig, behalve wanneer breuken optreden. Het kan lang duren vooraleer dit hersteld wordt.

Vaak zal de arts oestrogenen toedienen, wat sommigen dan weer niet gunstig vinden en er de voorkeur aan geven de lichaamseigen hormoonproductie te stimuleren, door de bijnieren een zetje te geven. In elk geval moet de patiënt zich verlaten op de arts die een gepaste medicatie zal uitstippelen.

Je kunt natuurlijk beter voorkomen dan genezen en het niet zover laten komen. De natuur kunnen we niet veranderen, het verouderingsproces uitschakelen ook niet, wel uitstellen en de kwaliteit van de veroudering gevoelig verbeteren.

Jonger door sport

Uit onderzoeken in Canada is gebleken dat bij patiënten die driemaal per week aan sport doen osteoporose veel minder, of liever haast niet voorkomt. Drie uur per week blijkt dan toch een noodzakelijk ritme te zijn. Aan een universiteitskliniek werd een groep dames en heren onderzocht die gedurende een jaar driemaal per week gedurende een uur aerobic beoefende.

Je kent het wel: ritmisch op muziek turnoefeningen doen, in een hoog tempo. Je moet dat tempo uiteraard kiezen in functie van je leeftijd, maar gebleken is dat het calciummetabolisme zich herstelt, dat de bot aangroei wordt gestimuleerd en dat de oestrogeenspiegel in het bloed verhoogd was. Met andere woorden, deze patiënten werden jonger door sport.

Het is wel belangrijk dat het lichaam wordt belast. Zwemmen is in dat opzicht minder interessant dan bijvoorbeeld wandelen, stappen, springen, omdat de zwaartekracht van belang is om spieren en skelet te versterken.

Betere weerstand

Zelfs vrouwen van boven de vijftig hadden na een jaar sporten een sterker skelet dan tevoren en waren dus ook minder gevoelig voor breuken en verwondingen. Uiteraard was er ook een gunstig gevolg op hart- en bloedvaten en zelfs de algemene tonus en weerstand tegen ziekten was gevoelig verbeterd.

Daarom de raad die deze artsen geven: vrouwen vanaf de leeftijd van veertig zouden geregeld meermaals in de week een uurtje intensief moeten trainen. Veel vrouwenkwaaltjes zouden daardoor milder verlopen en of uitgesteld worden. Het humeur zou er ook door verbeteren en depressies verdwijnen, wat uiteindelijk iedereen in het gezin ongetwijfeld zal waarderen.

Vitamine D en K2

Het is bekend dat in de maanden dat er weinig zonlicht is, het aantal botbreuken ook toeneemt, als gevolg van een tekort aan vitamine D. Calcium wordt maar goed geabsorbeerd als er ook voldoende vitamine D wordt aangeboden. Die vitamine wordt in de huid aangemaakt door zonlicht: als de huid door de zon beschenen wordt, is er aanmaak van vitamine D. Ook visolie en vooral levertraan is rijk aan vitamine D. Het kan ook door goede supplementen worden aangevuld.

En tenslotte is vitamine K2 van groot belang zowel bij de preventie van hart- en vaatziekten als ter voorkoming van osteoporose. Onderzoek in Nederland heeft aangetoond dat een langdurig tekort aan vitamine K2 leidt tot een groter risico op osteoporose.

Gefermenteerd voedsel en een goed supplement kunnen veel ellende voorkomen, zowel voor de bloedvaten als voor het bot.

En een paar tips:

Vitamine D van Fytobell en Vitamine K2 Forte van Fytobell.

Je vindt zowel Vitamine D als K2 Forte van Fytobell in de apotheek met volgende CNK-nummers:

Vitamine D: CNK-bestelnummer: 3091-527.

Vitamine K2 Forte met CNK-bestelnummer: 2595-858.

Je kunt zowel vitamine D als vitamine K2 Forte online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde