mei 16, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is cholesterol echt gevaarlijk?

Over cholesterol bestaat al langer een discussie en onduidelijkheid. Sommige artsen willen het cholesterolniveau drastisch naar beneden halen bij hun patiënten, terwijl andere artsen van mening zijn dat de oplossing op de verkeerde plaats wordt gezocht: niet de cholesterol is gevaarlijk, wel de geoxideerde vorm en veel gevaarlijker zijn de triglyceriden. Het is niet erg duidelijk voor de leek en niet zelden wordt een dieet voorgeschreven dat de cholesterol naar beneden moet brengen. Dat doet het eigenlijk niet, want de invloed die voeding heeft op het cholesterolniveau is amper tien percent, of zelfs minder.

Bovendien bestaan grondige misverstanden over cholesterol houdend voedsel. Twee Australische artsen hebben dat trouwens bewezen. Ze aten gedurende een maand tien rauwe eieren per dag. Na een maand werd bekeken hoeveel hun cholesterolcijfers naar omhoog zouden zijn gegaan. Het resultaat was verrassend en verbazend: de cholesterol was naar beneden gedoken. De lecithine in eieren had daar voor gezorgd. Wat iedereen had vermoed was net omgekeerd uitgedraaid: niet gestegen, maar gedaald. We weten nog lang niet alles, zelfs niet over cholesterol.

En dan is het nog de vraag of dat wat we weten, of wat officieel verteld wordt wel juist is.

Het belang van cholesterol

We hebben cholesterol absoluut nodig, voor de opbouw van onze zenuwcellen, voor de aanmaak van hormonen zoals progesteron, DHEA (het groeihormoon) voor de productie van vitamine D, voor de bloedstolling, vitamine K en de vruchtbaarheidsvitamine E, voor de aanmaak van galzuren, voor het functioneren van de hersenen. Want ruim 60 percent van de hersenen bestaat uit de vetstof cholesterol. Zonder voldoende cholesterol kun je helemaal niet goed denken. Het is zelfs de bouwsteen voor de myeline, namelijk het beschermende omhulsel van de zenuwbanen. Als dat ontbreekt heb je gelijkaardige verschijnselen als bij multiple sclerose.

Mocht cholesterol niet essentieel zijn, het lichaam zou de 90 percent die het bevat, niet zelf aanmaken.

En die productie gebeurt in de lever.

Remedie soms erger dan de kwaal

Heel veel artsen schrijven cholesterolverlagende middelen voor omdat ze het “zo geleerd hebben”. Wie geeft die informatie dan? Dat zijn de “leerstoelen” die gesubsidieerd worden door de lobby. Volgens een natuurarts is de meerderheid van bejaarden met een dementie in de verzorgingsinstellingen, het slachtoffer van de hype met cholesterol dalende middelen. Het is niet de cholesterol die oorzaak is van het probleem, het is eerder de oplossing van een probleem. Ook vetten zijn niet de oorzaak van hart- en vaatziekten, tenminste niet de gezonde vetten, zelfs de verzadigde vetten zijn niet oorzaak, wel transvetten samen met geraffineerde koolhydraten. Die veroorzaken miniontstekingen in de bloedvaten en daarvoor wordt de cholesterol te hulp geroepen om de dam te versterken en te beletten dat “de dijk doorbreekt”. Dus het intelligent lichaam roept cholesterol te hulp daar waar een doorbraak van een bloedvat dreigt. Als men cholesterol gaat bekampen krijg je eigenlijk een omgekeerd effect: het hulpmiddel wordt bestreden, in de plaats van de oorzaak. Al heel wat dokters hebben zich trouwens van de mythe afgekeerd en ervaren dat het lichaam cholesterol nodig heeft, maar dat de bloedvaten door andere factoren bedreigd worden zoals vitaminetekort, roken, suiker, gebrek aan beweging, alcohol, stress enz. Als je dan cholesterolverlagende middelen laat innemen heb je niets aan de echte oorzaak gedaan, maar maak je er een probleem bij.

Zelfs in de Journal of the “American College of Nutrition” wordt erkend dat vetarm eten in functie van een cholesterolverlaging eigenlijk niet op echt wetenschappelijk bewijs is gebaseerd. Er is geen relatie tussen vetarm eten en een beveiliging van de bloedvaten. Zelfs het eten van eieren werd niet als een risico beschouwd, zelfs niet als dat meer dan drie eieren per week zouden zijn, zoals door sommigen nog altijd wordt voorgehouden.

Integendeel, er zijn vetten die de bloedvaten vooral beschermen: denk daarbij vooral aan Omega-3 vetzuren. Dat werd ook bevestigd door cardioloog prof Dr. Brugada, een autoriteit op gebied van hart en bloedvaten en hartritmestoornissen. De conclusie is dat vetten, zelfs verzadigde vetten het risico op cardiovasculaire aandoeningen of accidenten zoals hartinfarct en beroerte niet verhogen.

De lobby heeft flink zijn best gedaan en de mening van artsen is niet altijd rechtlijnig en te vertrouwen. Tot in de jaren zeventig werd door artsen in advertenties zelfs beweerd dat het roken van een bepaald sigarettenmerk gezond was en dat er geen wetenschappelijk bewijs was voor de schadelijkheid van tabak. Nu doen ze hetzelfde met vetten.

Mijd wel de geoxideerde vorm

Het gaat hier en daar de goede kant op, want er zijn natuurartsen die een te hoog cholesterolgehalte bij hun patiënten behandelen met… eieren. Deze patiënten moesten dagelijks rauwe eieren gebruiken en… ze genazen. Een op het eerste gezicht wat ongelooflijk verhaal, maar de praktijk zowel als het wetenschappelijk onderzoek blijken hem gelijk te geven. De cholesterol die het op onze bloedvaten gemunt heeft komt niet zozeer uit de cholesterol in de voeding, want die blijkt nauwelijks het bloedonderzoek te beïnvloeden, maar wel uit transvetzuren en geraffineerde koolhydraten en daarvoor is een dieet dan wel aangewezen. Het gevolg daarvan is dat veel artsen en patiënten de remedie tegen hypercholesterolemie, of een teveel aan LDL-cholesterol op een verkeerde plaats zoeken en dat dieetfouten eigenlijk niet worden vermeden. In de plaats van eieren te mijden moeten we eerder transvetten en suikers vermijden en oxy-cholesterolen. Pas dan hebben we iets gedaan om hartinfarct en ischemische klachten te voorkomen.

Bewerkt voedsel

Volgens wetenschappelijke rapporten heeft de helft van onze landgenoten last van een zogenaamd te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Daarover circuleren nogal wat misverstanden. Hoewel cholesterol meestal in dierlijke producten aanwezig is, wordt die nauwelijks geabsorbeerd. Het is de lever die eigenlijk cholesterol vrijmaakt al naargelang de behoefte. Wel waarschuwt de biowetenschap tegen de oxy-cholesterolen die ontstaan bij de verwerking van het voedsel in de industrie of in de eigen keuken. Eieren op zichzelf blijken niet schadelijk. Dat worden ze pas als ze worden verwerkt in fantasievoedsel. Zowel eieren, melkpoeder, en boter die rijk zijn aan cholesterol worden in heel veel kant- en klaar-voedingsmiddelen aangewend, waardoor er hoge concentraties aan oxy-cholesterolen worden aangetroffen. Deze voedingsmiddelen waarin dergelijke oxy-cholesterolen zijn aangetoond zijn: alle radio-actief bestraalde voedingsmiddelen, verwerkte eieren en afgeleide producten, hersenen, melkpoeder, frieten, reuzel, salami, vette smeerkazen, spek en allerhande producten waarin grondstoffen werden geraffineerd of bewerkt. Dieren die onder hoge stresssituaties werden geslacht, bevatten ook meer oxy-cholesterolen en arachidonzuren. Contact met zuurstof van het kwestieuze voedingsmiddel, verhoogt de invloed van oxy-cholesterol.

Snoepjes boordevol cholesterol

We staan er vaak niet bij stil hoeveel oxy-cholesterolen te vinden zijn in de producten die we dagelijks gebruiken: melkchocolade, chocolademousse, boterkoekjes en cake, gebakjes, oliebollen, salami, chips, smeerkaas, zijn rijke bronnen van oxy-cholesterol. We dienen dus zoveel mogelijk te kijken naar etiketten op allerhande producten en de samenstelling bepalend laten zijn over onze keuze. Zo zijn eieren op zichzelf minder gevaarlijk, terwijl eierpoeder dat wordt gebruikt in cake erg veel oxy-cholesterol bevat en dus zeer belastend is.

De natuurarts die derhalve met rauwe eieren hypercholesterolemie behandelde, krijgt op twee manieren gelijk, omdat niet enkel de cholesterolverhoging niet opgaat, maar tegelijk wel een cholesterolverlagend effect verwacht mag worden van de lecithine in rauwe eieren die niet werd vernietigd.

Lecithine (ook soja is een goede leverancier, evenals tarwekiemen) is samen met poly-onverzadigde vetten, gamma-linoleenzuur en alfalinoleenzuur een cholesterolverlager: saffloerolie, lijnzaadolie en teunisbloemolie, ook visolie en olijfolie houden daarom de cholesterol vloeibaar en bevorderen de afvoer. Voedingsvezels, vitamine C, look en beta-sitosterolrijke voeding zoals artisjokken, avocado’s, sesamzaad, sojabonen, houden cholesterol in suspensie, beletten dat die neerslaat op de vaatwanden en versnellen de afvoer, terwijl de HDL-cholesterol die gunstig is voor ons organisme, wordt bevorderd. Ook dagelijkse beweging moet op het programma staan, aangezien de HDL-cholesterol daardoor wordt verhoogd. Tabak verlaagt die!

Een tip: Omega-3 vetzuren uit visolie zijn uitstekend voor de bloedvaten evenals gegiste Rode rijst om de cholesterolbalans in evenwicht te houden.

Denk aan Omega-3 vetzuren van Nutribell met CNK-bestelnummer: 2751-486.

En Cholefort van Fytobell voor de cholesterol met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Je kan zowel Nutribell visolie als Cholefort online bestellen via www.fytobell.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer