dec 17, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Antioxidanten kunnen je leven redden

Als je een wetenschappelijke bijdrage leest over kanker of hart- en vaatziekten, wordt telkens de belangrijke rol van vrije radicalen onderstreept. Wat de zachte geneeskunde al jaren poneert, wordt thans door de wetenschap bevestigd: de vrije radicalen kenmerken van oxidatie-elementen in het lichaam, hebben grote invloed op de ontsporing van de lichaamscel.

Ze spelen een grote rol bij het ontstaan van kanker, maar ook bij hartinfarct en beroerte. Het maakt dat de lichaamscel zonder verdediging valt en zorgt voor beschadiging van de vaatwand en de cel.

Waar energie wordt gevormd komen ook een soort onstabiele zuurstofatomen, die vrije radicalen worden genoemd tot stand. Nu ontdekte men ook dat er antioxidanten bestaan, substanties die oxidatie of chemische reacties met betrekking tot zuurstof helpen voorkomen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat drie vitamines, nl. vitamine C, E en bètacaroteen of carotenoïden, naast glutathion, antioxidatieve eigenschappen hebben die de vrije radicalen aan banden leggen.

Enkelvoudige zuurstof die een mogelijke generator is van vrije radicalen wordt omsingeld door bètacaroteen, terwijl de vrije radicalen schade kunnen berokkenen aan het DNA, proteïnen en de celmembranen.

Antioxidanten zijn machtige wapens tegen vrije radicalen. Die vind je in o.m. bètacaroteen, vitamine C en vitamine E. Vandaar het grote belang van evenwichtige, gevarieerde en gezonde natuurlijke voeding.

Het belang van vruchten en groenten

We wisten natuurlijk al lang dat groenten en vruchten erg gezond zijn. Stilaan onderstreept nu de wetenschap wat we empirisch wisten en onze voorouders uitgebreid hebben toegepast. Niet enkel vitamines zijn belangrijk voor het leven, daarom heten ze ook zo, maar nu weten we dat ze vrije radicalen blokkeren in hun schadelijke werking.

Vruchten en groenten die vitamine C, E, glutathion en bètacaroteen bevatten, helpen in belangrijke mate mee om kanker en hart- en vaatziekten en beroerte te voorkomen.

Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A en is in alle rode groenten en bladgroenten voorhanden. Vooral tomaten, wortelen en rode biet zijn goede leveranciers ervan. Bètacaroteen beschermt de lever en brengt het cholesterolgehalte op een juist niveau, terwijl de vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt.

Vitamine C ook gekend als ascorbinezuur is een wateroplosbare vitamine. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste antioxidanten in de cellulaire vloeistof. Het draagt bij tot de vorming van collageen en geeft vitamine E een steuntje om te regenereren vanaf tocopheroxyl.

Vitamine E is de belangrijke vet oplosbare antioxidant in cellulaire membranen. Het voorkomt dat de lipiden oxideren in de lichaamscellen.

Deze vitamine vindt men in eieren, en vooral ook in tarwekiemen. Het is de vitamine van het lange en jonge leven, ook wel vruchtbaarheidsvitamine genoemd.

Glutathion is eveneens een heel belangrijke antioxidant, waarvan de waarde pas recent aan het licht kwam. Het beveiligt de cel tegen vrije radicalen. Glutathion komt voor in alle ui-achtigen: uien, sjalotten, look, bieslook, daslook en ook in tomaten en groene Japanse thee.

Vrije radicalen, onze vijand

Dat onze levensstijl er toe doet zal iedereen begrijpen en iemand die er wat wil aan doen zal die levensgewoonten die nadelig zijn ook willen veranderen. Gemakkelijk is dat niet altijd, want gewoonten zijn ingeburgerd, als het ware in gebetonneerd, sociaal aanvaard of gepropageerd en vooral erg moeilijk om er van af te komen.

Vrije radicalen die het op onze gezondheid gemunt hebben, worden in de hand gewerkt door bepaalde ongezonde handelingen. Roken, luchtvervuiling door industrie en verbrandingsprocessen zoals motoren, en UV-licht werken hun ontstaan in de hand. We hebben er alle belang bij deze vervuilingsbronnen te vermijden. Vooral roken hebben we zelf in de hand.

Let op je voeding

Voeding is een andere bron van vrije radicalen: te veel verzadigde dierlijke vetten en vooral verbrande vetten die we transvetten noemen en ontstaan door verhitting of behandeling en dus geen natuurlijke vetten meer zijn, verhogen de activiteit van de vrije radicalen. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 35 percent van alle kankers gerelateerd is aan verkeerde voedingsgewoonten. Uit andere onderzoeken blijkt ook dat bètacaroteen en vitamine C dit risico gevoelig kan verlagen, precies vanwege het in toom houden van de vrije radicalen.

Bètacaroteen is bij machte pré-cancereuze schade aan de lichaamscellen weer om te keren. Het aantal overlijdens door hartinfarct en beroerte zou ook gevoelig lager liggen, mochten de patiënten een hoger aantal eenheden vitamine E innemen, maar dan wel van natuurlijke oorsprong. Een studie in Denemarken heeft aangetoond dat synthetische vitamine E precies een omgekeerd effect had bij rokers. Er waren meer kankergevallen bij mensen die gesynthetiseerde vitamine E namen dan bij wie ze niet innamen. Is die van natuurlijke oorsprong dan werkt vitamine E als een antioxidant. Komt ze uit de scheikundige, dan wordt het een pro-oxidant.

We kunnen het niet laten om leerling-tovenaar te spelen met elementen uit de schepping die we willen nabootsen om er geld aan te verdienen. Als dat ermee gemoeid is, moet je altijd argwanend zijn. De natuur heeft altijd gelijk, zoals Mességué zegde.

Samen met vitamine C en bètacaroteen verlaagt het risico enorm, en wordt het comfort van patiënten met ischemische klachten zoals angina pectoris gevoelig verbeterd. Ook oogcatarre vermindert aanzienlijk met deze drie antioxidanten, vijanden van vrije radicalen.

Bètacaroteen vind je vooral in gele en oranje groenten: wortelen, pompoen, zoete aardappelen. Ook in vruchten: abrikozen, meloen, caramboles, mandarijnen, mango, sinaasappelen. Ook in donkergroene bladgroenten: broccoli, chicoreibladeren, spinazie, waterkers, andijvie… Eveneens tomaat, rode pepers zijn goede leveranciers.

Vitamine C zit in alle groene groenten en in fruit. Vooral kiwi is er rijk aan, naast citrusvruchten. Vitamine E vind je vooral in plantaardige oliën: soja, palmolie, saffloerolie, zonnebloem en vooral tarwekiemolie, maar ook in eieren. Vandaar dat eieren zo gezond zijn. Het is verkeerd ze af te raden omwille van de zogenaamde cholesterol-risico’s.  Peanuts zijn eveneens rijk aan vitamine E.

Makreel, zalm en kippenlever bevatten eveneens vitamine E. Bovendien bevat vette vis de erg belangrijke Omega-3 vetzuren. Dit niveau van gezonde vetzuren is een veel betere indicatie maar ook een bescherming in verband met problemen aan hart en bloedvaten. Wie gezond eet, niet rookt en zorgt voor voldoende vitamine E, C en bètacaroteen mag rekenen op een lang en gezond leven.

En een tip voor gezonde vitamines en vetzuren:

Vitamine Ester-C van Fytobell.

En Omega-3 visolie van Nutribell.

Ester-C heeft het CNK-bestelnummer: 4415-501.

En Nutribell visolie Omega-3 heeft het CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je vindt beide uitstekende producten in de apotheek.

Je kan ze ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer