mei 19, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vooral vrouwen hebben last van galstenen

Elk orgaan in het lichaam heeft een functie en we kunnen geen enkel ervan missen. Dat is ook zo voor de galblaas, die eigenlijk een verzamelpunt van gal is die aangemaakt wordt door de lever en van belang is voor de vertering van vetten.

Soms wordt de galblaas verwijderd door een operatie, meestal als gevolg van een ontsteking die dan weer het gevolg kan zijn van galstenen. Tegenwoordig kan men ook door middel van golven en een dieet van galstenen verlost geraken. Enkel als de stenen te groot zijn, de kolieken te heftig en er bijkomende problemen ontstaan zoals een ontsteking van de alvleesklier is het belangrijk snel te kunnen handelen.

Maar wat zijn precies die galstenen en hoe ontstaan ze?

Om te beginnen heeft niet iedereen er last van. Dat betekent dat er een familiale factor kan zijn, maar daarnaast zijn vooral overgewicht of te snel willen vermageren de belangrijkste fenomenen die met galstenen gepaard gaan.

Erg pijnlijk

Wie ooit door galstenen geplaagd werd, hoeven we niet te vertellen hoe pijnlijk zo’n aanval kan zijn. Een galsteenkoliek treedt plots op in de leverstreek, trekt naar de rechterzijde tot in de rug, straalt uit tot in het rechter schouderblad, veroorzaakt angst en beklemming, maar kan na een tijdje, soms een paar uur helemaal vanzelf weer verdwijnen. De pijn wordt veroorzaakt door een krampsituatie van de galblaas en de grote galgangen, als gevolg van een vernauwing veroorzaakt door galstenen, ofwel het tegen elkaar schuren van stenen met scherpe randen. Wie daar ooit mee gezeten heeft, zal ongetwijfeld alles willen doen om herhaling te voorkomen, zo pijnlijk is het.

Als je je niet lekker voelt na het eten van vette spijzen, kan het gebeuren dat je last hebt van galstenen. Een galsteenkoliek kan verschrikkelijk pijnlijk zijn. Gezond eten, vermageren, ontspannen leven en voldoende rust zijn belangrijk om herhaling te voorkomen.

Chirurgie of geluidsgolven?

Oorzaak van een galblaaskoliek zijn meestal galstenen, met hun scherpe randen kunnen ze vreselijk veel pijn doen. Ze kunnen sterk in grootte variëren: van grof zand tot een duivenei. Soms blijven ze in de galblaas ook rustig liggen zonder te bewegen en doen dan ook geen pijn.

De patiënt kan last krijgen van rillingen, braken, soms geelzucht als de galgangen afgesloten zijn. Ook de lever kan er bij betrokken zijn en bij betasting onder de rechter ribbenboog kan het pijnlijk aanvoelen.

Als na een pijnlijke aanval de stenen weer in de galblaas terugvallen, of doorglijden naar de twaalfvingerige darm en dan via de ontlasting het lichaam verlaten, houdt de pijn meteen weer op. Soms gaat een steen klem zitten, schuurt die permanent tegen de wand van de galblaas, kan daar een ontsteking en zelfs verettering veroorzaken, wat chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maakt. Tegenwoordig gebeurt dat ook door middel van microchirurgie, waardoor kans op besmettingen en complicaties veel kleiner wordt en de patiënt ook veel sneller naar huis toe kan, na de operatie.

Via een echografie kan men proberen na te gaan wat de aard van de stenen is. Als ze ontdekt worden op de echografie gaat het doorgaans om kalkhoudende stenen. Door middel van geluidsgolven kunnen ze vergruisd of verbrijzeld worden. Dat is geen garantie dat ze niet kunnen terugkeren, integendeel. Als er niets gedaan wordt aan het dieet is de kans zelfs heel groot. Zwaarlijvigheid moet in elk geval worden behandeld en voorkomen.

Sommige chirurgen kiezen voor het verwijderen van de galblaas. In dat geval is de kans veel kleiner dat het opnieuw tot galstenen komt, hoewel ook de galgangen van de lever er last kunnen van krijgen. Een dieet blijft hoe dan ook aangewezen.

Oorzaken

Het probleem is voor een deel erfelijk bepaald, maar merkwaardig is toch dat vooral vrouwen (vijfmaal meer dan mannen) en vooral mensen met een zittend leven (kantoorjobs) er mee te maken hebben. Ook overdadige gebruikers van vlees en alcohol lopen een groter risico.

Vrouwen die erg insnoerende korsetten dragen, lopen eveneens meer kans op gallijden, omdat de gal niet goed kan afvloeien als de buik ingesnoerd is: het komt gemakkelijker tot steenvorming. Ook hardnekkige verstopping draagt ertoe bij, terwijl men het eveneens vaker ziet optreden bij mensen die last hebben van vetzucht.

Heel dikwijls begint gallijden met eenvoudige jeuk en slaperigheid, terwijl de pols vertraagd is. Als de galgangen zijn afgesloten is er ook stopverfkleurige ontlasting en donkere urine. Bij een acute aanval krijgt de patiënt gemakkelijk koorts.

Wat kan je doen?

 • De patiënt moet om te beginnen zorgen voor een geregelde ontlasting en moet ook meer bewegen.
 • Alle vette spijzen zijn verboden, evenals vette kazen, alcohol, harde eieren, vis, schaaldieren en koffie.
 • Fruit, karnemelk, melkwei, salades en knäckebrood zijn aan te bevelen.
 • Eet ook zilvervliesrijst in de plaats van witte rijst, verder ook waterkers, artisjokken, radijs en molsla (sla van paardenbloem) en regelmatig karnemelk en een tweetal soeplepels per dag sap van rammenas zullen helpen een volgende aanval te voorkomen.
 • Eet liever wit vlees en vooral mager vlees in de plaats van vette vleessoorten. Zeker geen bewerkt vlees (charcuterie).
 • Vet, alcohol, koffie en scherpe kruiden prikkelen de galblaas. De galblaas knijpt samen en stort gal uit in de twaalfvingerige darm waar het helpt bij de vertering van vetten. Als er stenen zijn en de galblaas knijpt samen, dat wordt dat ervaren als een zeer scherpe pijn. Soms komt het op die manier tot een spontaan uitdrijven van galstenen. Soms zijn ze te groot en blijven ze voor pijn en ongemak zorgen.
 • Het bekende vetarme dieet zorgt voor een vermindering van de ongemakken.
 • Naast vet is insulineresistentie een risicofactor. Daarom moeten geraffineerde suikers worden vermeden.
 • Visolie is dan weer gunstig omdat daardoor de triglyceriden worden verlaagd en bepaalde vetten in de galslijmvliezen verminderen. Ook olijfolie heeft een gunstige uitwerking, evenals voeding met veel antioxidanten: veel groenten, vooral artisjok, avocado en peulvruchten vanwege de vezels.
 • Zorg ook voor voldoende vitamine D.
 • Gebruik enkel volkorenproducten omwille van de vezels, geen wittebrood, noch witte rijst, of witte spaghetti. De volkorenvariant is veel gezonder en veiliger.
 • Rust en ontspanning zijn belangrijk. In het voorjaar moet absoluut gebruik worden gemaakt van verse salades vooral van leeuwentand ofte paardenbloem.
 • Men kan de galwegen soms ook vrij maken door een kuur van olijfolie. Hiervoor zal men ’s morgens in bed op de nuchtere maag een half glaasje zuivere olijfolie drinken, terwijl men een hete waterkruik op de rechterbuikstreek legt en zich op de rechterzijde keert. In heel wat gevallen gebeurt het dat daardoor de stenen spontaan in de twaalfvingerige darm glijden en dan ben je er van af.
 • Verder geregeld ontspannen en niet te zwaar denken en piekeren over alles.

Een goed middel om de lever op te schonen en dus ook de gal is Cardubell van Fytobell .

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Je kan Cardubell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

En pieker er niet te veel over, want zwartgalligheid is nadelig voor de gal!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer