dec 25, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Maakt de winter en corona je moe en depressief?

Het zijn geen feestweken zoals de andere jaren. Corona heeft daar een stokje voor gestoken, maar ook de winter is een spelbreker voor veel mensen. Wie een dagje ouder wordt, moet voorzichtiger zijn tijdens de winter, want alles gaat dan wat langzamer: de opbouw van de weerstand, het herstel na ziekte, de bloedsomloop. Precies daarom ook worden long- en hartpatiënten van tevoren gewaarschuwd: zij behoren tot de risicogroep. Dat weten we nu ook al tot in den treure: ouderen zijn gevoeliger voor virale aanvallen. Dat is bewezen met deze covid-pandemie. Dat was tevoren ook al zo met griep, verkoudheid, of andere besmettelijke aandoeningen.

Virussen hebben een gastcel nodig om te overleven. Ze zijn honderdmaal kleiner dan bacteriën en kunnen niet door middel van antibiotica worden bestreden. Het eigen afweersysteem van het lichaam moet de klus klaren. Hoe sterker je eigen afweer, des te efficiënter zal het lichaam zijn om virussen af te wimpelen of weer gezond te worden. Je kan de natuur niet veranderen en dus moet je ze respecteren.

Wie gezond leeft en dus ook gezond is, loopt minder risico om ofwel besmet te worden, ofwel aan de infectie ten onder te gaan.

Wat zagen we trouwens tijdens de pandemie: mensen met onderliggende kwalen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en zwaarlijvigheid of een probleem aan de longen of de nieren, waren de eerste slachtoffers en kwamen het probleem ook minder gemakkelijk te boven. Aan je algemene gezondheid werken is het beste vaccin dat er is.

Het organisme moet getraind worden om voldoende vitaliteit te hebben tegen de agressie en de ziekten van de winter. Gezonde lucht is essentieel voor wie zijn lichaam gezond wil houden: ramen open, het balkon op, de tuin of het park in! Ook vitaminerijke kost is onontbeerlijk om in de winter gezond te blijven en niet depressief te worden.

Daardoor lopen ze niet enkel minder risico op besmetting, ze gaan zich beter voelen en ook beter functioneren: minder depressief, actiever, fitter, gelukkiger.

Ik zie het niet meer zitten…

Veel patiënten zien het ook in de winter minder goed zitten: ze voelen zich chronisch vermoeid, zijn landerig, voelen zich eenzaam en onbegrepen, gaan als het ware door een depressie. Zoals we al eerder schreven, wordt depressie ook in de hand gewerkt door gebrek aan licht. Lichttherapie kan een uitkomst zijn.

Een minder vitale bloedsomloop, duidt erop dat je ook in het koude seizoen niet stil mag gaan zitten. Vaak worden deze vermoeidheidsverschijnselen en depressieve gevoelens door artsen niet ernstig genomen. Soms krijgen patiënten te horen „het zijn toch maar de zenuwen”, terwijl ze zich nochtans echt ellendig voelen. Niet zelden worden ze als een soort „ingebeelde zieken” beschouwd, krijgen een placebo of een cafeïnetabletje waarmee ze het maar moeten doen.

Men kan beter de weerstand op peil brengen bijvoorbeeld met Immunibell van Fytobell en Hyperibell om uit de sombere stemming te geraken: geschikte natuurlijke middelen zonder bijwerkingen. Verzorg ook je darmen, waar de immuniteit wordt opgebouwd. Daardoor zal ook de mobiliteit van de witte bloedlichaampjes vergroten, zodat deze soldaten van ons immuunsysteem actiever zijn en beter in staat zijn ziekte de pas af te snijden.

Bij verkoudheid zijn zowel tijm als honing interessant omdat het de slijmvliezen een steuntje geeft en slijmen vloeibaarder worden, zodat ze kunnen worden opgehoest. Daarvoor is dan weer Tussabell een siroop van Fytobell interessant.

Omdat een verkoudheid soms voorafgegaan wordt of begeleid wordt door een neusverstopping wordt heel vaak decongestiva gebruikt, middelen die de zwelling van de slijmvliezen ongedaan maken, zodat ademen door de neus gemakkelijker wordt. Deze middelen mogen niet te lang zonder dokterscontrole worden genomen, omdat ze symptomatisch werken en eigenlijk de ziekte niet genezen. Ze staan trouwens op de dopinglijst. Decongestiva werken op de bloedplaatjes: ze laten ze samentrekken zodat de zwelling van het slijmvlies afneemt. Wie ze te lang gebruikt, kan last krijgen met de reukzin en bij gevoelige personen kunnen onregelmatige hartslag het gevolg zijn.

Wie het toch veiliger wil houden, kan neusdruppels kiezen op basis van zeezout. Het vermindert de zwelling wel niet, maar het slijm wordt verdund en dus gemakkelijker afgevoerd. Je vindt goede sprays op basis van zeewater in de apotheek. Of je kan het zelf maken: wat zeezout toevoegen aan wat lauw water, goed schudden en oplossen en dan met een pipetje of een verstuiver in de neus aanbrengen: het verlicht onmiddellijk en maakt ademen gemakkelijker.

Wie langer dan een week hoest en zijn verkoudheid na tien dagen niet ziet verdwijnen, moet zeker een arts raadplegen.

Maar je kan zelf al veel ellende voorkomen door het lichaam winterhard te maken en de weerstand te trainen. Stress uit de weg gaan of toch voldoende ontspannen zal je ook al een goed gevoel geven en de virussen en bacteriën minder spelruimte geven en dat is ook al wat!

Hoe ga je tewerk?

 • Natuurlijk moet je verkouden en zieke mensen vermijden en nu zeker in deze coronatijd ook grotere groepen mensen in winkelstraten, pleinen en op luchthavens!
 • Rook niet, dat is het allerslechtste wat je kan doen.
 • Ga dagelijks wandelen of beweeg tenminste.
 • Verzorg je darmen want daar wordt de weerstand opgebouwd.
 • Eet gezond en vermijd geraffineerde kost en junkfood. Suiker is schadelijk!
 • Kom dagelijks buiten en tank licht. Want licht en beweging zijn het beste middel tegen depressieve gevoelens.
 • Gebruik zo weinig mogelijk alcohol, of liever helemaal geen! Het werkt verslaving in de hand en voor je het weet heb je het “nodig”.
 • Zorg voor voldoende slaap.
 • Praat problemen uit en neem contact met anderen.? In deze tijd is dat best via skype of telefoon.
 • Zorg voor een warm nest in je huis: ruim rommel op, versier de woning, breng leven in huis en verlucht het regelmatig.
 • Ontspan je, kies een goed boek, mediteer.
 • Kijk uit naar de lente.

En als je een goed natuurlijk steuntje wil tegen winterse depressieve stemming: Hyperibell van Fytobell, zal je snel weer opmonteren.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kan Hyperibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Laat de winter maar komen, zo ben je ertegen gewapend.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer