dec 10, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Spaar je lever, je hebt hem nodig!

Dat voeding een invloed heeft op de gezondheid is voor iedereen wel duidelijk. Hartinfarct alleen al zorgt wereldwijd voor miljoenen sterfgevallen per jaar. Dat is weliswaar een verschrikkelijk groot aantal, maar wordt toch ingehaald door sterfgevallen als gevolg van leverontsteking of hepatitis. Vooral in ontwikkelingslanden is dat aantal enorm.

Hepatitis B velt er mensen als vliegen. Ook in de geïndustrialiseerde wereld is dat aantal erg groot, maar we vernemen er minder over. We zijn allen bang voor aids, maar het maakt bijlange zoveel slachtoffers niet, hoewel het even besmettelijk is. Voor aids bestaat geen middel, zelfs niet preventief, terwijl dat voor hepatitis wel het geval is, je kan er je voor laten inenten, of je kan preventief de gevaren uit de weg gaan: besmet bloed of besmette lichaamsvochten vermijden. Inentingen zijn niet altijd zonder gevaar, je moet dus van tevoren goed overleggen met je arts. Maar preventie heeft wel geen risico’s, dat kan iedereen. Het komt erop aan een beetje voorzichtig te zijn en zijn gezond verstand te gebruiken.

Leverontsteking kan je echt helemaal onderuithalen. Wees voorzichtig met wat je eet en drinkt en vooral met alcohol.

Perfecte machine

Zonder gezonde lever is het leven in gevaar. Het is de grootste klier in het lichaam, weegt ongeveer 1,5 kg en slaagt er als een perfecte chemische fabriek in elke drie minuten de complete bloedhoeveelheid van de mens te filteren en van giftige en andere onzuiverheden te ontdoen. Daarenboven maakt het galzouten die nodig zijn voor de splitsing van vetten en de vertering van eiwitten.

Daarnaast is de lever verantwoordelijk voor de suikerhuishouding. Als de lever gestoord is, spreekt het vanzelf dat de hele stofwisseling daar hinder van ondervindt en dat de patiënt zich rotslecht voelt. Als de levercellen ontsteken, verharden ze, en sterven ze af: men noemt het levercirrose. Hoofdoorzaak hiervan is alcohol, medicijnen en virussen.

Alcohol, de grote boosdoener

Meer dan twee derde van al deze ellende wordt veroorzaakt door alcohol. De hoeveelheid die nodig is om miserie met de lever te krijgen is eigenlijk zeer klein. Het verraderlijke van de zaak is wel dat je ogenschijnlijk langdurig ongestraft alcohol kan gebruiken, terwijl dan plots het probleem toeslaat. Dat betekent dat je zelf geen last ondervindt, omdat de lever het probleem probeert te compenseren, op te lossen. Blijft de aanvoer van alcohol duren, dan geeft op een gegeven moment de lever forfait: dan zit je met een probleem. Ook ontstekingen, besmet voedsel, bepaalde medicijnen, onveilig contact, kunnen riskant zijn, maar voor het merendeel is alcohol verantwoordelijk voor de ellende.

Als je twintig jaar lang elke dag 50 gram alcohol gebruikt, dan heb je beslist miserie. Dat is het equivalent van vier pilsjes per dag. Dan mag je er natuurlijk geen wijn, of zeker geen sterke drank (whisky, jenever) bij drinken, of je bent veel eerder aan die 50 gram. Maar dat mag geen richtlijn zijn, want zelfs de kleinste hoeveelheid alcohol, berokkent al schade: vooral het zenuwstelsel moet het dan ontgelden.

Toch is de lever ook een prachtig orgaan dat voor zijn eigen herstel kan zorgen. Als je drie maanden lang geen druppel alcohol gebruikt, dan herstelt de lever zich zodanig dat hij weer normaal kan functioneren zodat je er geen last van hoeft te ondervinden. Zelfs als 80 percent van de lever aangetast was, kan 20 percent zich dermate herstellen dat de functie van de complete lever wordt overgenomen.

Hoe merk je het?

Je merkt de symptomen van leverproblemen wel: verminderde eetlust, afkeer van bepaalde spijzen zoals koffie en vlees, verval van krachten en later gele verkleuring van de huid, de nagels, de lippen. Daarnaast treden depressies op, jeuk, vermoeidheid en verkleuring van de urine (donker) en bleke stoelgang. De donkere urine en de bleke stoelgang zijn het gevolg van het feit dat de galgangen bekneld zitten of afgesloten zijn door de ontsteking of leverzwelling. De gal kan niet meer normaal afvloeien waardoor de urine donker kleurt zoals bruin bier en de stoelgang de kleur krijgt van stopverf. De galkleurstof komt voor een deel in het bloed terecht zodat de huid geel kleurt. Vandaar de benaming “geelzucht”. De normale structuur van de levercellen is gewijzigd, er ontstaat bindweefsel en knobbels die precies de galafvoer hinderen. Dit is ook typisch voor levercirrose.

Soms ontstaan dezelfde verschijnselen bij kanker van de lever, hoewel dit meestal het gevolg is van uitzaaiingen van tumoren op een andere plaats in het lichaam. Uiteindelijk kan ook de bloedsomloop via het poortaderstelsel in het gedrang komen. Dat is een zeer ernstige situatie.

Hepatitis of leverontsteking bestaat in verschillende vormen: A,B,C. De gevaarlijkste zijn B en C.

We hebben er alle belang bij de lever gezond te houden, want hij is essentieel voor een goede gezondheid. Hij staat niet enkel in voor de productie van galzouten, maar ook van enzymen die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Ook de ontgiftende functie is vitaal. Als de lever gestoord is, kun je dat ook aan de adem van een patiënt ruiken: een ammoniakgeur wijst erop dat de lever zijn detox-functie niet helemaal meer aankan. Tijd om in te grijpen.

Bekijk je levensstijl

Een zeer hygiënische levenswijze is het enige antwoord. Bovendien moet je echt totaal afzien van alcohol als het minste vermoeden bestaat dat er wat aan de hand is met de lever. Veiligheidshalve moet je zelfs als je lever gezond is, complete alcoholvrije dagen inlassen en zelfs alcoholvrije weken. Beter is het helemaal geen alcohol meer te drinken.

Eet ook niet te veel vetten, beslist geen transvet. Kijk dus uit met gebak, frieten, koekjes, snoep. Wees spaarzaam met suiker, of nog beter: vermijd suiker compleet. Vroeger liet men ons geloven dat het een bron van kracht was, maar uiteindelijk is het een ontstekingstrigger, veroorzaakt hart- en vaatziekten, effent het terrein voor kanker en veroorzaakt leverziekten.

Maak van de maaltijd een feest door gezonde producten op tafel te zetten en te verschaffen wat de natuur ons verschaft: groenten, fruit, volkoren, zelfs vis is gezond, hoewel je die liever niet uit de rivieren haalt, want dat zijn zowat open riolen geworden. Kauw grondig om de spijsvertering dankzij enzymen vlotter op gang te brengen en gemakkelijker te verteren en let op voor virusdragers en besmet bloed. Maar bovenal is alcohol de grote vijand van je lever. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen al schaden.

Hulp van de natuur

En om de lever een steuntje van de natuur te geven zijn zowel artisjok als mariadistel (Silybum marianum) uitstekende planten. Ze kunnen op een paar weken tijd de lever regenereren.

Een Tip: Cardubell van Fytobell, op basis van mariadistel, artisjok, kurkuma, paardenbloem, Chelidonium, en pepermunt. Allemaal natuurlijke ingrediënten die de leverfunctie ondersteunen en de cellen regenereren zelfs bij leververvetting.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kan Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je lever zal weer gelukkig worden en jijzelf gezonder!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer