jan 28, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Passiflora zalft de zenuwen bij stress

Ooit gelezen in het kabinet van een arts, weliswaar natuurarts: “de natuur geneest en de dokter strijkt het geld op”. Daar zit natuurlijk een grond van waarheid in, want als de genen meezitten, word je minder gemakkelijk ziek en bovendien word je ook sneller gezond mocht het toch wat tegenzitten.

Daarnaast is de geneeskunde een beetje verworden tot een soort industrie waar de ijzeren wet van het geld ook de gebruiksaanwijzing dicteert. Heel wat mensen hebben het al meegemaakt: ellenlange onderzoeken die vaak nutteloos zijn of die worden overgedaan omdat de vorige tests in een ander instituut gebeurden… kortom elke ziekenhuis is een soort fabriekje waar winst en verlies belangrijk zijn en niet enkel de gezondheid van de patiënt.

En zoals een prof farmacologie het onlangs uitdrukte: “ik heb meer vertrouwen in de natuur omdat die met intelligentie gemaakt is, dan in sommige farmaceutische middelen en bedrijven omdat die voor de winst gemaakt zijn”. Krasse uitspraak.

Maar we mogen ons toch gelukkig prijzen dat de natuur er is, dat er natuurlijke middelen zijn die bovendien nog goed werkzaam zijn ook. Een van de interessantste planten is bijvoorbeeld Passiflora oftewel de passiebloem.

Passiflora oftewel passiebloem is een geschikte plant om de zenuwen te bedaren en stress te bestrijden.

Het is één van de mooiste bloemen waar ook een symbolische betekenis aan gegeven wordt, gezien de benaming “passiebloem” Ze is afkomstig uit warme Amerikaanse streken en Zuid-Afrika, maar is tegenwoordig als sierplant ook bij ons in vele huiskamers te vinden. De officiële benaming is Passiflora officinale en Passiflora incarnata en dat wijst er dus op dat ze ook een medicinaal gebruik heeft.

Nuttige plant voor de zenuwen

Passiebloem of Passiflora wordt in de natuurgeneeskunde vaak gebruikt en maakt deel uit van plantencombinaties die slapeloosheid en stress aanpakken. Preparaten met passiebloem bestrijden dan ook hardnekkige slapeloosheid. Passiebloem kalmeert de zenuwen van angstige en nerveuze personen en helpt bij nerveuze stoornissen van hart en maag, bij menstruatiepijnen en tegen ongemakken van de menopauze.

Passiebloem kalmeert

De passiebloem is een mooie klimplant. Wie een passiebloem tegen de gevel heeft, mag zich in de lente weer verblijden over de prachtige, exotische bloemen.

De plant is niet enkel erg decoratief, maar heeft ook een belangrijke geneeskundige waarde wat niet iedereen weet. Ze komt trouwens ook voor op de officiële lijst van geneeskrachtige kruiden.

Passiebloem is namelijk een uitstekend kalmerend middel en kan ook dienen om er een doeltreffend slaapmiddel van te maken.

Daarvoor moet je 25 g van de verse plant (of 15 g van de gedroogde passiebloem op 1 liter kokend water laten trekken. Daarbij kunnen zowel bladeren als bloemen worden gebruikt. Drink van dit mengsel voor het naar bed gaan een kop en je zal ongestoord dromen van een tuinmuur vol exotische passiebloemen.

Het lijdensverhaal in een mooie bloem

Passiebloem kennen we meestal van afbeeldingen of van kleine plantjes in bloempotten. Maar niet iedereen weet dat passiebloem een heuse tuinplant is die schitterend past om muurtjes of afsluitingen te decoreren. De plant geeft aan de tuin een lenteachtig uitzicht, vol kleur en groen. De naam dankt de plant aan de vorm van de bloemen, waarin volgens kenners de lijdensgeschiedenis van Christus af te lezen valt in een soort afbeelding van de folterwerktuigen: de doornenkroon, de geselriemen terwijl het aantal apostelen gesymboliseerd wordt door een gelijk aantal bloembladeren.

Prachtige klimplant

De passiebloem is beslist een prachtig gewas, waarbij de bloemen vanzelfsprekend het voornaamste punt van aandacht zijn. Afhankelijk van de soort, is de Passiflora afkomstig van Brazilië of Peru. Ze behoort uiteraard tot de familie van de passifloraceeën. Het zijn meestal grote bloemen, die dikwijls tweeslachtig zijn. Kelk en bloemkroon zijn 5 à 10-delig en van binnen voorzien van meest draadvormige veel-delige kransen aan de keel. De meeldraden – meest een-broederig – zijn er 4 à 5 in aantal. Het vruchtbeginsel is eenhokkig en ontstaat op een min of meer zuilvormig verlengde bloembodem met 3 tot 5 stijlen. De vrucht is een veelzijdige bes of een doosvrucht.

De familie van de passifloraceeën telt ongeveer 600 soorten. De voornaamste daarvan is de Passiflora coerulea. Deze is een klimplant die gerangschikt wordt in de categorie van de sierheesters. Het gewas kan een lengte bereiken die schommelt tussen 5 en 10 m. De passiebloem moet een steun hebben om zich te kunnen vasthechten en aan die steun zal ze zich wel vanzelf vastklampen. In het slechtste geval moeten we hier en daar een bindsel leggen zodat de plant de steun niet zou verliezen.

Hoe kan je ze kweken?

De Passiflora houdt van zeer voedzame grond en van een warme, zonnige standplaats. De meeste soorten – inbegrepen de Passiflora coerulea – worden ’s winters als kamerplant binnengehouden terwijl ze ’s zomers wel eens gedurende de beste maanden tegen een zuidermuur buiten mogen staan.

Altijd wordt de plant in een pot gehouden, maar omdat het een klimplant is met zo’n grote afmetingen, is het binnen- en buiten brengen niet altijd even gemakkelijk. Daarom is het een ideaal gewas voor de veranda, op voorwaarde dat de temperatuur hier ’s winters in geen geval beneden de 10 graden daalt. In dat geval kan de plant zelfs in de volle grond – op de plaats van een uitgespaarde tegel – worden gezet. Het gewas wordt meestal door stekken voortgezet en het wordt ingesnoeid na de rust.

Zo doe je het zelf

Je kan gemakkelijk gebruik maken van de geneeskrachtige kwaliteit van Passiflora en zelf een aftreksel maken.

Je gebruikt zowel bloemknoppen en blad, bij de bloei geoogst en in de schaduw gedroogd.

Tegen slapeloosheid en zenuwstoornissen: aftreksel van 20 g in 1 liter water. Ook gunstig bij krampen, bevordert de normale slaap zodat men ’s morgens weer fit en monter kan opstaan. ’s Avonds een kopje opdrinken.

Het grote voordeel is dat dit kruidendrankje geen gewenning veroorzaakt, noch depressies.

Bij menstruatie- en menopauzeklachten: maak een licht aftreksel van 30 à 50 g gesneden blad en bloem in 1 liter water. Licht opwarmen. Gedurende 1 minuut koken en 10 minuten laten trekken. Dagelijks 3 kopjes, waarvan één in de namiddag en nog één voor het slapen gaan.

Natuurlijk kan het ook gecombineerd worden met andere rustgevende kruidenaftreksels of thee zoals linde en kamille.

En je kan gelukkig ook gebruik maken van een uitstekend natuurlijk preparaat op basis van Passiflora dat rust geeft en stress bekampt en dat hebben we allemaal nodig in deze hectische tijd.

Een tip: Passibell van Fytobell.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde