jan 2, 2023 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

Zo word je sterker dan de virussen

Het is een en al virus dat de klok slaat. Elke dag horen we weer in de nieuwsberichten over één of ander virus dat weer heeft toegeslagen. Na de covid is er de griep en nu wordt gewaarschuwd voor de vogelgriep. Niet dat het bedreigend is voor de mens, hoewel er hier en daar ook vreemde vogels bijzitten, maar het is vooral gericht tegen pluimvee en vogels in de natuur. Hebben die het virus te pakken, dan gaan ze er zeker aan dood.

Hoesten, niezen, snotteren, heel wat mensen voelen zich nu ziek worden. Versterk je natuurlijke lichaamskrachten en afweer. Dat kan bijvoorbeeld met Echinabell.

Gelukkig is dat bij de mens niet het geval en heeft die een uitstekend afweersysteem, tenminste als de natuur je gunstig gezind was bij de geboorte en vooral als je in de loop van je leven je gezondheid met verstand hebt gehanteerd en versterkt. Want virussen zijn wel loens, hebben streken, veranderen soms van pakje en muteren, precies om die natuurlijke afweer of immuniteit bij de mens te verschalken. Dat lukt hen bij gezonde personen zeker niet, anders was de mensheid al lang uitgestorven.

Maar je kunt wel besmet worden met virussen en bacteriën en de vraag is dan hoe kun je je maximaal beveiligen en de microben op tijd verschalken?

Wisselend klimaat

Het wisselvallige winterbeeld heeft zich van ons klimaat meester gemaakt: de ene dag te koud, de volgende weer te warm voor de tijd van het jaar: en maar waaien en maar regenen en soms vriezen en dan weer te warm voor de tijd van het jaar… Hoe moet je je dan feitelijk kleden? Niet te verwonderen dat zoveel mensen ziek worden. Hoesten, kuchen, zweten, rillen van de kou, de neus is verstopt, of men is constant aan het snotteren. Kortom de winter heeft toegeslagen. Ontelbaar zijn de patiënten die met deze dagen in bed moeten doorbrengen, of die geslagen als een hond in een zetel wat zitten te suffen.

De verschijnselen zijn gekend. Er komt vaak ook keelpijn, heesheid, hoofdpijn ter hoogte van de sinussen en soms zelfs nog buikgriep bij ook. Wat heeft dit alles te betekenen? Heel simpel je natuurlijke afweerkrachten, met andere woorden je weerstand, zijn dermate verminderd dat je ziek wordt. Uitgerekend in deze periode van de feestweken? Waarom niet! In de donkere periode van het jaar is de natuurlijke weerstand van het lichaam het laagst en wordt die ook het meest belast. Vandaar… Toch kun je er wat aan doen om niet ziek te worden of desgevallend zo snel mogelijk weer op de been te zijn.

Virussen zijn overal

Virussen zijn overal aanwezig: in de lucht die we inademen, op voorwerpen, zelfs in de handen van iedereen die in onze cultuur altijd grondig geschud worden. In normale omstandigheden moet het immuunsysteem, je natuurlijke weerstand er voor zorgen dat snel korte metten wordt gemaakt met deze virussen, moet er met andere woorden voor zorgen dat je niet ziek wordt. Door deze afweerstoffen die in het geheugen van het bloed worden opgeslagen en telkens eenzelfde virus opduikt weer klaar staan om het lichaam te verdedigen, wordt belet dat je ziek wordt.

Verzwakte afweer

Vooral in de winterperiode is deze natuurlijke afweer verzwakt. Automatisch loop je daardoor meer kans ziek te worden. Alleen vanwege het feit dat het waait en regent blijven velen binnen. Ze komen alleen nog buiten als het niet anders kan, of doen alles met de wagen, hebben zelfs geen lichaamsbeweging meer. Uiteraard zou je elke dag minstens een half uurtje moeten buiten lopen. Een kleine wandeling maken, het lichaam en de longen verluchten, de kans geven de benen te strekken, hart en bloedsomloop wat te belasten, zijn echt nodig om gezond te blijven. Het menu ziet er ook minder gevarieerd uit dan in de zomer. Minder fruit, minder verse groenten, meer fantasiekost en klare hapjes uit blik of junkfood en fabrieksvoedsel.

Het lichaam krijgt te weinig vitaminen naar binnen. Ook stressfactoren, het verblijf in berookte lokalen en het overmatig gebruik van alcohol en tabak zijn er verantwoordelijk voor. De lokalen waar wordt gewerkt en gewoond worden in de winter ook minder vaak verlucht, zeker nu met de energiecrisis, zodat de kwaliteit van de ingeademde lucht er ook al niet toe bijdraagt dat verkoudheden, griep en allerlei aandoeningen van de luchtwegen worden voorkomen.

Versterk je weerstand

Al onze inspanningen moeten er op gericht zijn de natuurlijke krachten te mobiliseren en te zorgen dat de weerstand van het lichaam weer verhoogt. Daarom moet je ook in de winter naar buiten: meer bewegen in de natuur. Zelfs als het weer bar is, moet je toch proberen, als het even kan naar buiten te gaan. Dapper doorstappen om de bloedsomloop te activeren en het hart wat te stimuleren.

De bloedsomloop kun je ook stimuleren en de dynamiek van de bloedlichaampjes vergroten door sauna. De afwisseling van warmte en koude is bovendien ook gunstig ter behandeling of ter voorkoming van een aantal neuroses, waaronder hartneurose. Er is vast wel een kinesist in je buurt met een sauna. Je kan die bloedsomloop ook thuis stimuleren door middel van wisselbaden. Eerst warm tot heet en nadien koud water over je body, doet wonderen. Doe dit niet als je al verkouden bent, of als je koortsig bent, dan haal je nog meer reserves uit je lichaam dan eigenlijk goed voor je is.

Wie geregeld deze kick voor de bloedsomloop toepast – en dat kan je eigenlijk gemakkelijk in je eigen badkamer – zal merken dat hij minder gauw verkouden is en dat hij ’s morgens een echte zweepslag krijgt om met moed aan de slag te gaan.

Zo’n wisseldouche is stukken beter dan de koppen koffie of coladrankjes die je nodig hebt om anders wakker te worden en zin in je werk te krijgen. Door teveel koffie tast je in je reserves, terwijl dat met wisseldouches niet het geval is. Als je er eenmaal aan gewend bent, kan je echt niet meer zonder. Water is ook een prima reinigingsmiddel en vooral de kracht van de wisselende temperaturen haalt de bezem door je poriën. Het is dan ook een uitstekend schoonheidsmiddel en kan even goed als truc worden gebruikt om er na de fuiven weer helemaal bovenop te komen of er weer fris en monter uit te zien.

Let op je dieet

Alcohol is nergens goed voor. Het vluchtige genot van alcohol, dat nog relatief is ook, schaadt altijd, zelfs in kleine hoeveelheden. Alcohol ontstaat doordat bacteriën hun werk in het fruit hebben gedaan. Waarom het fruit niet vers verorberen of drinken onder vorm van sappen en rijpe vruchten? Zo haal je nog een boel vitamines in huis. Als je ziek bent, moet je alcohol echt helemaal bannen. Het zet weliswaar de bloedvaten open en je krijgt een gevoel van welbehagen en warmte, maar dat is een vals beeld. Iemand die alcohol gedronken heeft, verliest sneller zijn lichaamswarmte en loopt nog meer gevaar op een aandoening van de luchtwegen.

Bekend is in dat verband de longontsteking van de dronkaard, TBC van de drankzuchtige. Alcohol bespoedigt nooit het genezingsproces. Bij griep kun je veel beter vitaminen nemen, een hete kruidendrank zoals lindethee om het zweten te bevorderen, dan je lichaam nog meer risico te laten lopen met alcohol. Ook tabak is uit den boze. Daardoor vernauwen de bloedvaten en kunnen ze 30 percent minder zuurstof vervoeren en voedende stoffen, zodat in de fijne haarvaten de circulatie gehinderd wordt. Bovendien wordt de trilhaarwerking van de luchtpijpen verlamd. Bacteriën en virussen worden niet meer naar buiten gewipt. Resultaat: ontstekingen en griep.

Vermijd in deze momenten zwaar verteerbare spijzen. Eet lichte voedzame kost en gebruik versterkende kruiden. De belangrijkste hiervoor is de Echinacea Purpurea, de Rode Zonnehoed. Deze plant heeft de uitstekende eigenschap de natuurlijke afweerkrachten van het lichaam te mobiliseren en te versterken. Aan de universiteit van Antwerpen zijn daaromtrent dubbelblindproeven gedaan en de kans dat je griep krijgt als je Echinacea neemt is met 98 percent gedaald.

Je kunt er zonder gevaar of bezwaar dagelijks gebruik van maken om je afweer versterken. Uiteraard ontslaat je dat nog niet van een gezonde leefwijze. Als je daar allemaal naar luistert, kom je gezond en gelukkig de winter door.

Een Tip: Echinabell van Fytobell.

Je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Of je kunt Echinabell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Zo ben je griep en verkoudheid te vlug af.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer