mrt 18, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter wereld te brengen?

Veel vrouwen kunnen genieten van hun zwangerschap. Hert is ook een leuke tijd: uitkijken naar nieuw leven dat in jou groeit.

Elke aanstaande moeder moet zich in acht nemen en op volgende punten letten.

  1. Ze moet te sterke inspanningen vermijden en hoe ouder ze is, des te meer moet ze daar op letten. Geen vermoeiende en stresserende bezigheden en liefst met werken stoppen om zich fysiek en emotioneel helemaal goed voor te bereiden op het nieuwe leven dat er bij komt.
  2. Nervositeit moet zeker worden vermeden. Opwindende activiteiten moeten weg. Stress van het werk is dus niet gunstig. Ook relatieproblemen moeten worden opgeklaard.
  3. Een aanstaande moeder moet zeker acht uur nachtrust genieten. Liefst van al moet ze ook een middagdutje doen. Het gestegen progesteron verhoogt trouwens de bereidheid tot slapen. Men voelt zich ook gemakkelijker slaperig. Het organisme heeft in die periode beslist meer slaap nodig.
  4. Absoluut rookverbod! Tabak brengt erg veel vrije radicalen het lichaam binnen en die kunnen zowel het lichaam van de moeder als het leven van de foetus in gevaar brengen.
  5. Opgepast met alcohol. Zelfs al een paar maanden voor de conceptie moet alcohol worden vermeden. Totaal! Het kan het DNA van de vrucht schaden.
  6. Aangezien de aanstaande moeder op de bloeddruk moet letten, kan ze beter zout en te veel vet en scherpe kruiden vermijden.
  7. De behandeling kan prachtig worden afgerond met antioxidante vitamines, waaronder C en E. Maar hierover kan de gynaecoloog best beslissen afhankelijk van de resultaten van het bloedonderzoek.
  8. Gezond eten is altijd van belang, maar zeker tijdens de zwangerschap, want de baby eet eigenlijk mee. Daarom zijn fruit en groenten ook essentieel. Mijd junkfood en kies voor vis en geen bewerkt vlees.
  9. Mijd suiker onder al zijn vormen, want op dit moment bestaat de kans dat de moeder een prediabetes ontwikkelt. Het kan de ongeboren baby ook zwaarder maken en dus de bevalling ook lastiger.
  10. Zwangerschap is geen ziekte, wel integendeel. Het is de natuurlijkste zaak van de wereld. Maar je moet voor twee zorgen: het ongeboren leven en jezelf. Laat je dan ook in de watten leggen door je man. Hij zal het zelf ook wel leuk vinden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer

Zeven zonden veroorzaken aderverkalking

We weten het wel allemaal een beetje, maar we zetten ze nu toch eens op een rijtje: de top zeven die leidt naar aderverkalking. Roken, gebrek aan beweging en verkeerde voeding zijn de belangrijkste oorzaak van aderverkalking. Om te beginnen hoge bloeddruk, die vooral...

Lees meer