mrt 18, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter wereld te brengen?

Veel vrouwen kunnen genieten van hun zwangerschap. Hert is ook een leuke tijd: uitkijken naar nieuw leven dat in jou groeit.

Elke aanstaande moeder moet zich in acht nemen en op volgende punten letten.

  1. Ze moet te sterke inspanningen vermijden en hoe ouder ze is, des te meer moet ze daar op letten. Geen vermoeiende en stresserende bezigheden en liefst met werken stoppen om zich fysiek en emotioneel helemaal goed voor te bereiden op het nieuwe leven dat er bij komt.
  2. Nervositeit moet zeker worden vermeden. Opwindende activiteiten moeten weg. Stress van het werk is dus niet gunstig. Ook relatieproblemen moeten worden opgeklaard.
  3. Een aanstaande moeder moet zeker acht uur nachtrust genieten. Liefst van al moet ze ook een middagdutje doen. Het gestegen progesteron verhoogt trouwens de bereidheid tot slapen. Men voelt zich ook gemakkelijker slaperig. Het organisme heeft in die periode beslist meer slaap nodig.
  4. Absoluut rookverbod! Tabak brengt erg veel vrije radicalen het lichaam binnen en die kunnen zowel het lichaam van de moeder als het leven van de foetus in gevaar brengen.
  5. Opgepast met alcohol. Zelfs al een paar maanden voor de conceptie moet alcohol worden vermeden. Totaal! Het kan het DNA van de vrucht schaden.
  6. Aangezien de aanstaande moeder op de bloeddruk moet letten, kan ze beter zout en te veel vet en scherpe kruiden vermijden.
  7. De behandeling kan prachtig worden afgerond met antioxidante vitamines, waaronder C en E. Maar hierover kan de gynaecoloog best beslissen afhankelijk van de resultaten van het bloedonderzoek.
  8. Gezond eten is altijd van belang, maar zeker tijdens de zwangerschap, want de baby eet eigenlijk mee. Daarom zijn fruit en groenten ook essentieel. Mijd junkfood en kies voor vis en geen bewerkt vlees.
  9. Mijd suiker onder al zijn vormen, want op dit moment bestaat de kans dat de moeder een prediabetes ontwikkelt. Het kan de ongeboren baby ook zwaarder maken en dus de bevalling ook lastiger.
  10. Zwangerschap is geen ziekte, wel integendeel. Het is de natuurlijkste zaak van de wereld. Maar je moet voor twee zorgen: het ongeboren leven en jezelf. Laat je dan ook in de watten leggen door je man. Hij zal het zelf ook wel leuk vinden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer