aug 28, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

DIARREE: als je ziel treurt

De overgrote meerderheid van mensen in onze gemeenschap heeft een probleem met de darmflora. Er zijn maar weinig mensen die perfect gezonde darmflora hebben. Dat aantal wordt op amper een goede twee percent gerekend. Dat is ook een van de redenen waarom er zoveel chronisch zieken zijn en zoveel mensen een probleem hebben. Je hebt niet altijd een indicatie van dat probleem, maar vergeet niet dat de immuniteit vooral in de darmen wordt opgebouwd, dat hebben we gisteren al gezien. Wat moet je wel als een teken of een alarmsignaal beschouwen: als er langdurige diarree of omgekeerd, verstopping optreedt. De darmen geven op die manier een signaal. Hoe moet je diarree dan beschouwen? Het kan best zijn dat ofwel de darmen ziek zijn, maar ook de ziel. Hoe leg je dat uit?

Je kan diarree of buikloop best definiëren als een vorm van ontlasting die ofwel te dun, dus te waterachtig is, of te frequent optreedt. De oorzaak kan liggen bij een ziek darmstelsel, maar kan ook bij een volkomen normaal en gezond persoon optreden als gevolg van angst of paniek. Zegt het volkse gezegde niet: „Hij doet het in zijn broek van de schrik”? De snelheid waarmee het voedsel de darmen passeert, is o.m. afhankelijk van de peristaltiek, de samentrekking en de spanning in de darmen. Als die samentrekking in de darmen toeneemt, is er uiteraard een snellere evacuatie, een snellere passage van het voedsel. Hierdoor ontstaat diarree. Het is natuurlijk niet altijd verkeerd voor het lichaam als er diarree ontstaat. Via een natuurlijke reflex kan het lichaam zich op die manier snel en efficiënt van vergiften ontdoen.

Ontspanning is nodig voor iedereen, maar vooral voor wie zich gemakkelijk zorgen maakt, en dus zijn darmen daarmee belast, want diarree heeft vaak een emotionele of psychische oorzaak.

Als je bijvoorbeeld iets verkeerd hebt gegeten, iets is je niet bevallen, of er was besmetting van het voedsel, doordat de bewaring bijvoorbeeld niet in ideale omstandigheden is verlopen, doordat bacteriën zijn binnengedrongen, dan is diarree een zegen. Je laat de natuur zijn gang gaan. Het zou verkeerd zijn deze evacuatie te stoppen en op die manier het lichaam te verplichten zijn schadelijke stoffen weer op te nemen.

Beetje vasten

Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je voldoende drinkt, om het vochtgehalte op peil te houden. Te weinig vocht in het lichaam kan in sommige omstandigheden snel dodelijk zijn trouwens. Als je diarree hebt en je kent de oorzaak dan moet je om te beginnen vasten. Probeer niet er nog meer voedsel bij te stouwen, je spijsverteringsstelsel zal toch protesteren. Door het vasten kan de darmflora zich geleidelijk weer herstellen en regenereren. Je kan tijdens deze periode wel rijstwater drinken, versgeperst wortelsap en slappe thee. Deze producten werken adstringerend (samentrekkend t.o.v. de darmen).

Suiker en andere zoetigheden moeten zeer zeker worden vermeden. Na de eerste dag kun je beginnen met stoppend voedsel: kwark, bosbessensap, geraspte en bruin geworden appel, droge havervlokken, rijst, bananen, ongekookte melk, beschuit, knäckebrood.

Bosbessen zijn stoppend, maar niet de pelletjes, die zullen de diarree nog activeren. Ook de schil van appel werkt laxerend, maar geraspte appel werkt stoppend. Bananen zijn uiteraard altijd geschikt wanneer men „te snelle darmen” heeft.

Kauwen op havervlokken

Zoals je ziet, hoef je niet helemaal van vruchten af te zien, want bosbessen, appelen, en bananen kunnen bij diarree goede diensten bewijzen. Appelsap bevat geen pectine en is dus niet stoppend, dus niet aangewezen in geval van diarree. Wel is het verkeerd om groenten en vruchten bij dezelfde maaltijd te gebruiken, dat werkt gisting in de hand, zorgt voor winderigheid en een opgeblazen gevoel. Het is echt van bijzonder groot belang dat het voedsel goed wordt gekauwd. Op die manier kunnen de enzymen van bij het inspeekselen het voedsel aanvallen, anders maak je het je darmen echt zeer moeilijk. De natuur voorzag een prima middel: de bloedwortel of de Potentilla Tormentilla, dat samen met de bloeiende haverplant oftewel Avena Sativa, stoppend werkt, vanwege een zenuw kalmerende eigenschap. Vanwege het feit dat bij diarree het zenuwstelsel ook vaak een belangrijke rol speelt is deze combinatie bij machte om zelfs na een paar dagen hardnekkige diarree tot staan te brengen. Je kan een aftreksel maken in geval van chronische zelfs spuitende diarree en dat langzaam opdrinken. Het werkt! Goed inspeekselen alvorens door te slikken. Ook kinderen mogen het gebruiken.

Als je op reis of in den vreemde bent dan kan je ook hulp krijgen van het kauwen op rauwe havervlokken.

Houtas, en witte leem bewijzen in geval van diarree ook goede diensten. Je mengt een flinke soeplepel witte leem in een half glaasje lauw water en drinkt dit voor elke maaltijd op. Witte leem heeft als plezierige eigenschap dat giftige stoffen, toxines uit de stofwisseling worden gebonden. Als je evenwel bepaalde medicijnen inneemt, moet je er rekening mee houden dat hun werking verminderd kan worden door de witte leem. De anticonceptiepil en antistollingsmedicijnen, kunnen van hun werking verliezen, die moeten dus beter niet samen met witte leem worden ingenomen.

Je kan de darmflora weer proberen te herstellen met goede bacteriën zoals acidophilus, thermophilus en Bulgaricus. Dat zit allemaal perfect in Digesbiose van Fytobell, een uitstekend middel om de darmen weer tot de orde te roepen!

Ook yoghurt en zuurkool

Acidophilusbacteriën zijn ook aanwezig in echte yoghurt, maar ook in gefermenteerde groenten zoals zuurkool. Je moet die geregeld gebruiken! Melkwei heeft bovendien ook de recent ontdekte eigenschap verslankend te werken, vanwege het orootzuur. Als je geregeld melkwei gebruikt herstelt de darmflora zich ook geleidelijk.

Als je darmen nu eenmaal zijn genezen, moet je vermijden in de oude kwaal te hervallen.

Eet voortaan gezonder

Van zodra je darmen weer normaal reageren, moet je ze gezond houden. Daarom moet je geraffineerde voeding en verhitte vetten mijden. Evenmin moet je drinken tijdens de maaltijden, wacht tot een uurtje na het eten. Eet nooit meer groenten en fruit tijdens dezelfde maaltijd. Eet langzaam en kauw grondig.

Kummel, venkel en anijs zijn nuttige kruiden die voor de darmen uitstekende diensten bewijzen. Deze kruiden werken gas reducerend. Eet ook 1 tot 2 theelepels tarwekiemen per dag en gebruik water met melkwei of citroensap als dorstlesser of als tafelwater.

Als diarree gepaard gaat met bloedverlies kan er een ernstiger aandoening achter schuil gaan. Meestal is er geen reden om je echt ongerust over te maken, omdat bloed in de stoelgang meestal te wijten is aan bloedende aambeien. Toch is het altijd veilig in dergelijke omstandigheden een arts te raadplegen.

Uiteraard moet je ook een goede psychische hygiëne in acht nemen. Mensen die gevoelige zenuwen hebben en zich gemakkelijk zorgen maken zullen door een mentale training, het leren relativeren, op tijd en stond ontspanning in te bouwen en vooral door aangename mensen op te zoeken en vervelende lastposten of mensen die je energie wegzuigen links te laten liggen, hun algehele gezondheid verbeteren en uiteindelijk ook hun darmen een goede dienst bewijzen. Je kan de invloed van het zenuwstelsel op de darmen natuurlijk niet wegvegen, maar je kan de negatieve invloed zoveel mogelijk trachten uit je ziel te bannen. Op die manier heb je het beste gedaan wat voor je darmen van belang kan zijn en zal diarree spoedig tot het verleden behoren.

En uitstekende natuurlijke middelen zijn zowel Passibell als Digesbiose van Fytobell.

Passiflora om de zenuwen te bedaren en Digesbiose voor de goede darmbacteriën.

Je vindt Passibell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

En je vindt Digesbiose met CNK-betelnummer: 1752-278.

Je kan zowel Passibell als Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Je darmen en zenuwen zullen gelukkig zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer