mei 5, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Dag van de astma: zo trap je niet op je adem

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Dat was een legendarische voetbaluitspraak, maar geldt ook voor alle aspecten van de samenleving. Zo is het deze week wereld-astma-dag geweest. Je kan voor alles een dag houden, maar voor astma is dat niet overbodig, want één op de drie Europeanen heeft de mogelijkheid, gezien zijn genetische aanleg, om astma te ontwikkelen. Enkel de omstandigheden bepalen of dat ook zo zal worden. Bijvoorbeeld ons leefmilieu: het voordeel is dat we bijzonder goed de woningen isoleren, haast hermetisch afsluiten. Dat is goed voor het klimaat en ook voor onze portemonnee, maar niet goed voor de luchtwegen en de longen, niet goed voor mensen die astma hebben of het kunnen krijgen, want de lucht binnen is twintigmaal meer vervuild dan de buitenlucht die ook al niet perfect is. Het voordeel van goedkoper verwarmen is tot nadeel van de gezondheid.

De leef- en werkomstandigheden van de astmapatiënt zijn erg belangrijk. Om aanvallen te voorkomen kan je best gezond wonen, werken en eten. Curcuma helpt om de ontstekingen te vermijden.

Ventilatie is belangrijk

Vooral als het koud en slecht weer is buiten, wordt de woning te weinig geventileerd. Je houdt op die manier de warmte wel binnen, maar ook de allergenen. De overheid heeft beseft dat goed ventileren belangrijk is en daarom wordt bij nieuwbouw vereist dat er in de ramen ventilatieroosters zitten en een recuperatiesysteem voor de luchtventilatie wordt ingebouwd. Allemaal praktische dingen die tot doel hebben de woning spontaan te ventileren, want dat is nodig tegen schimmelvorming, tegen allergenen, om ziekten te voorkomen. Waar licht en lucht ontbreken, komen ziektekiemen in de plaats en wie in een ongezonde woning werkt of leeft, kan zelf ongezond of ziek worden.

Die ventilatie of luchtverversing geldt des te meer als er ook huisdieren in de woning leven. Wie een hond of een kat of vogels in de living heeft, moet beslist regelmatiger poetsen en zeker de woning tweemaal per dag verluchten. De kattenbak en de hondenmand moeten ook geregeld worden buiten gezet, desnoods onder een afdak en het materiaal moet geregeld worden ververst.

Kinderen houden van dieren en dat is een goede zaak. Zo leren ze zorg te dragen voor het leven van anderen, te beginnen met diertjes waar ze zich aan hechten. Maar als de kinderen allergisch zijn aan bepaalde dieren moet je wel uitkijken. Ook in scholen wordt al te gemakkelijk een dier meegebracht, met als gevolg dat kinderen die gevoelig zijn voor allergenen het erg lastig krijgen in de klas. Niet enkel de luchtwegen hebben het er moeilijk mee, maar ook de leercapaciteiten van deze kinderen, hun concentratie wordt er niet door bevorderd.

Ontstekingen

Bij astma en astmatische aandoeningen zijn de onderste luchtwegen betrokken, meestal ontstoken en vernauwd. Dat betekent dat de patiënt met astma gevoeliger is voor prikkels dan normaal. Dat kunnen allergenen zijn, maar ook microbiële infecties. Het probleem kan beginnen met de bovenste luchtwegen, dat zijn de neus, de keelholte, terwijl de onderste luchtwegen de bronchiën of luchtpijpen en de longblaasjes zijn. Er kunnen verschillende aandoeningen van de onderste luchtwegen optreden, maar bij astma is er altijd een ontsteking aanwezig. Daardoor gaan de slijmvliezen opzwellen, er komt slijm vrij en de luchtwegen worden voor een deel belemmerd. Daardoor heeft de patiënt last van kortademigheid en moet veel hoesten. Vaak is de ademhaling piepend tijdens de korte ademstoten.

Prikkels

Bij externe prikkels verbetert het er niet op natuurlijk. Vandaar dat in het pollenseizoen of bij vervuiling in de woning zoals schimmels, huisstofmijt, maar ook door rook en luchtvervuiling van verkeer de longen heftig reageren. Meestal zijn deze patiënten ook gevoelig voor dierenhaar en krijgen ze de raad niet enkel om dieren te mijden, maar de woning kraakzuiver te houden. Als ze vakantie nemen, kunnen ze beter naar zee of hoger in de bergen vertoeven, waar de lucht zuiverder is en minder allergenen aanwezig zijn. Elke prikkel kan aanleiding geven tot een astma-aanval. Naast rook en vervuiling (ook van verkeer bijvoorbeeld aan een druk kruispunt) kan ook koude lucht, of heftige geuren van verven, solventen, lijmen, producten uit de bouw en van kleding een reactie veroorzaken.

Er is wel een verschil tussen astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). COPD is eerder een chronische ontsteking van de luchtpijpen. Rokers worden hier meer het slachtoffer van. COPD is duidelijker gelieerd met roken en ontstaat langzaamaan, terwijl astma al tekenen vertoont van in de jeugdjaren. Bij astma kunnen de klachten ook verergeren door inspanning zoals sport, zware arbeid, emotionele factoren. Maar ook tabaksrook kan er een heel nadelige invloed op uitoefenen. Voor een astmalijder is het absoluut af te raden om te roken. Voor iedereen trouwens, maar als je al een longziekte hebt en de slijmvliezen zijn aangetast, kan je beter helermaal niet roken, dat is de evidentie zelf.

Omdat astma al van in de kinderleeftijd optreedt zullen deze patiënten ook minder geneigd zijn van te roken. Hoewel intensieve sport hen benauwdheid kan geven, moeten ze toch in beweging blijven, zij het goed gedoseerd.

Hoestbuien

Astma gaat ook vaak gepaard met hoestbuien, soms ’s nachts, vaak al van ’s morgens vroeg. Het kan een tijdlang goed gaan om dan weer in hoestbuien te vervallen, vooral in de ochtend na het opstaan. Ook ’s nachts met prikkelhoest of slijmerige hoest. Er is meestal ook een allergische component, terwijl vermoeidheid en kortademigheid de boventoon voeren. Klassiek worden gemakkelijk luchtwegverwijderaars gegeven op basis van corticoïden. Als het niet echt nodig is, kan je ze beter vermijden of lang genoeg uitstellen. Je moet wel de elementen die tot een astma-aanval kunnen leiden vermijden:

  • Niet roken, ook niet passief roken.
  • Stofferige omgeving vermijden.
  • Vermijd ook drukke stadswegen omwille van de vervuilde lucht.
  • Ga liever op het platteland wonen als dat mogelijk is.
  • Suiker leidt tot slijmvorming. Vermijd het dus.
  • Eet gezond en ban alcohol.
  • Zorg voor een kraaknet huis en haal regelmatig het stof weg.
  • Vermijd sterke parfums.
  • Doe iets aan je overgewicht.

Ook natuurlijk te behandelen

Omdat astma vooral bij kinderen en jongeren voorkomt, is het zonde om op die leeftijd al met zware en belastende middelen te beginnen, temeer omdat er ook natuurlijke remedies bestaan die de ongemakken beperken of periodiek weghalen. Helemaal genezen is niet zo evident, aangezien er vooral erfelijke factoren zijn. Je moet wel de aanleiding tot aanvallen uit de weg gaan zoals hierboven vermeld.

Maar er zijn gelukkig ook natuurlijke elementen die astma draaglijker maken of de aanvallen bekorten of uitschakelen.

Tijdens een aanval is honing het meest aangewezen. Daardoor wordt de ademhaling ook dieper en rustiger.  Magnesium en vitamine C helpen om de ontstekingen te verminderen. Dankzij magnesium kunnen ook aanvallen worden voorkomen. Groene groenten en noten zijn hiervan de belangrijkste leveranciers.

Ook citroen, gember en knoflook helpen om schimmels en allergenen te verdrijven.

En Curcuma is een prima ontstekingsremmer zonder de nadelen van de klassieke ontstekingsremmers. Je kan dit best bij het opstaan nemen om de hele dag gerust te zijn. Ook de slijmvorming wordt verminderd door Curcuma. Je kan Curcumapoeder oplossen in wat water of een goed voedingssupplement uitkiezen. Het is ook belangrijk voldoende te bewegen, maar dan lichte sporten: wandelen, rustig fietsen, zwemmen. Krachtpatserij is niet gewenst.

En een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. Je zal niet meer op je adem trappen…

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer