okt 24, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe merk je dat je darm probiotica nodig heeft?

Wie verwacht er nu dat door het eten van zuurkool, je minder kans hebt het slachtoffer te worden van corona? Het is een beetje een gek idee, maar toch zit er een grond van waarheid in. Niet dat je door zuurkool te eten geen corona kan krijgen, maar wel dat zuurkool bijdraagt tot een gezond bacterieleven in de darmen en als je gezonde darmflora hebt, dan is ook je immuniteit beter en daardoor verkleint de kans op het krijgen van corona. Dus onrechtstreeks toch zuurkool. Maar het gehele plaatje is natuurlijk veel complexer.

Waar gaat het om? Zuurkool bevat probiotische bacteriën, zoals de meeste gefermenteerde producten: yoghurt, kaas, kefir, kombucha enz. Die probiotische bacteriën zijn van groot belang voor een gezond milieu in de darmen, met andere woorden voor gezonde darmflora. Dankzij deze probiotische bacteriën ontstaat er een evenwicht met de minder goede bacteriën die ons ziek maken. Een gemakkelijk voorbeeld: bedorven voedsel bevat altijd ziekmakende bacteriën. Als je dat opeet, dan komen die in de darmen terecht waar ze zich razendsnel vermenigvuldigen. De goede bacteriën kunnen ze niet de baas en wat is het eerste resultaat: diarree. Is de zaak ernstiger, dan kan er ook een voedselvergiftiging en ernstige problemen uit voortkomen.

De gezondheid van de darmen heeft meer invloed op ons welbevinden dat we geneigd zijn te denken. De darmflora spelen een grote rol in de immuniteit of weerstand, maar ook in de gezondheid van luchtwegen, slijmvliezen, huid, en emoties en om stress onder controle te houden. Daarom zijn probiotica van bijzonder groot nut, vooral ook als er groot besmettingsgevaar is, zoals met corona.

Hoe los je dat op? In eerste instantie door het bacterieleven in de darmen weer op orde te brengen. Daarvoor zijn de bekende middelen in de apotheek ter beschikking. Ze zijn meestal samengesteld uit bepaalde types bacteriën zoals lactobacillus thermofilus, Bulgaricus, casei en acidophilus.

Deze micro-organismen koloniseren de darm, maken de darmflora weer gezond, verminderen gastro-intestinale problemen, genezen diarree en buikpijn, verminderen winderigheid, verbeteren de spijsvertering en de absorptie van elementaire stoffen uit het voedsel, verbeteren de teint en de gezondheid van de huid, helpen bij de concentratie en verlichten bepaalde chronische aandoeningen.

Onderzoek heeft aangetoond dat er een link bestaat tussen de darm en de hersenen, de darm en de longen en slijmvliezen, de darm en de huid. Dat wordt duidelijk aangetoond door iemand die last heeft van overgevoeligheid voor pollen, of stoffen in huis te behandelen met probiotica: de klachten verminderen of verdwijnen zelfs als de probiotische bacteriën juist gekozen zijn. Meer dan tachtig percent van de immuniteit wordt trouwens opgebouwd in de darmen. Is de darm ziek, dan is ook de immuniteit gehavend. Studies aan de Antwerpse universiteit hebben bij vrijwilligers aangetoond dat bepaalde probiotische bacteriën de immuniteit stimuleren en dat betrof dus niet enkel een goede darmwerking zoals darmontsteking en prikkelbare darmsyndroom of lekkende darm, maar strekte zich ook uit tot andere domeinen van het lichaam.

In hetzelfde labo werd ook aangetoond dat zwangere vrouwen die op het einde van de zwangerschap voldoende probiotische bacteriën namen in het voedsel of als supplement, ook een gezondere baby kregen die minder gevoelig was voor eczeem en allergieën. Nog meer gunstige effecten mogen worden verwacht, want studies die lopen voorspellen zelfs beterschap bij ernstige aandoeningen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, te hoge slechte cholesterol, depressie en cardiovasculaire problemen.

Volgens microbiologe Dr. Lebeer die de invloed van probiotica op de darmflora en de immuniteit onderzocht, heeft het dus wel degelijk zin probiotische bacteriën te nemen, allereerst door gezond voedsel, voldoende vezels, maar ook door ze aan te vullen met supplementen zeker in geval er een probleem of storing is te wijten aan zieke darmflora. Dat is bijvoorbeeld altijd het geval na een behandeling met antibiotica waarbij het bacterieel leven in de darmen totaal uit evenwicht is.

Hoe merk je nu dat de darmflora ziek zijn? Er is een aantal duidelijke kenmerken die kunnen verband houden met een gestoord microbieel leven in de darmen.

  • De typische buikklachten, ontsteking in de darmen, winderigheid, diarree of omgekeerd verstopping wijzen al op een anomalie in de darmen. Er kunnen schadelijke bacteriën in het spel zijn, maar ook schimmels en die kunnen er door bedorven voedsel, maar ook door constant ongezond voedsel te eten ingebracht zijn: junkfood, veel rood vlees, bedorven eten, veel suiker en frisdrank, te weinig vezels of volwaardig voedsel.
  • Een gestoorde slaap waarbij je nachtenlang ligt te woelen, kan ook wijzen op zieke darmflora.
  • Depressieve stemming en besluiteloosheid kunnen door een storing in de serotonineproductie ook wijzen op een ziek bacterieel darmmilieu.
  • Huidvlekken, acné, psoriasis, atopische dermatitis vinden vaak hun oorzaak in zieke darmen.
  • Angst en bedruktheid, concentratieproblemen, donkere gedachten en stress zijn vaak terug te brengen tot een gestoord darmmilieu.
  • Ook veelvuldige verkoudheden, longontsteking, geïrriteerde slijmvliezen, verhoogde vatbaarheid voor infectieziekten ook aan de bovenste luchtwegen, maar ook vaginale ontstekingen hebben een relatie met de darmflora.

Wat kan je eraan doen?

Om te beginnen is gezond, natuurlijk en volwaardig voedsel van essentieel belang. Er kan niet genoeg accent worden op gelegd dat meer groenten en vruchten en minder of liever geen geraffineerde suiker, geen frisdrank, geen alcohol, geen rood vlees belangrijk zijn. Zowel oplosbare vezels als niet oplosbare vezels moeten dagelijks in het menu voorkomen: vruchten, maar ook peulvruchten en groenten. Die vezels zijn levend voedsel voor de bacteriën.

Dan komen ook de probiotica in beeld, levende micro-organismen die zowel in voeding als in goede natuurlijke supplementen aanwezig zijn: yoghurt, kombucha, kaas, kefir, zuurkool, kortom alles wat gefermenteerd is.

Naarmate de darmflora gezonder worden, zal het hele organisme daar profijt uit halen: de huidteint wordt beter, vlekken verdwijnen, psoriasis vermindert, maar ook bij een bloedonderzoek zullen de waarden absoluut verbeteren. Overgevoeligheid zal gevoelig afnemen of verdwijnen, vatbaarheid voor verkoudheid en geïrriteerde slijmvliezen blijven achterwege en je kan je ook beter concentreren. Het humeur verbetert en je slaapt gemakkelijker in en slaapt beter door. Dat betekent dat de slaap veel meer herstellend zal worden waardoor je je snel beter voelt. Zelfs kanker krijgt veel minder kans.

Het spreekt vanzelf dat ook andere gezonde richtlijnen moeten worden gevolgd: minder piekeren, problemen uitpraten, meer bewegen zoals wandelen. Dat zijn bijkomende voordelen om stress te bekampen.

Het plezierige is dat er geen nadelen verbonden zijn aan het innemen van probiotica, wel integendeel, want de algemene gezondheid zal verbeteren en de immuniteit zal sterker worden, wat resulteert in een sterke weerstand, ook tegen corona. Ook interessant is dat innemen van probiotica behoorlijk snel resultaat geeft. Dat merk je eerst aan de stoelgang die gezonder wordt, minder riekt, de winderigheid verdwijnt en de huid gezonder wordt. Daarna volgen de immuniteit en de emoties.

Daarom: zet gezond voedsel op tafel en zoek een goed probioticum.

EEN TIP: Digesbiose van Fytobell met miljarden goede bacteriën om de darmflora weer op te fleuren.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Je kan Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Op die manier krijg je een gezonde geest in een gezond lichaam en ben je beter in staat om corona een neus te zetten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer