mei 12, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Lekker en gezonder koken met minder vet

Er is al een hele tijd een controverse aan de gang over de invloed van vet op de gezondheid. Vroeger gold dat vet slecht was en zeker verzadigd vet. Tegenwoordig is de gangbare theorie dat vet MOET, zowel onverzadigd vet (olijfolie) als verzadigd vet (vlees en zuivel). Het komt erop aan een gezonde en evenwichtige balans te respecteren, want voor de aanmaak van hormonen zijn trouwens vetten nodig. Vetloos eten is dus geen optie, tenzij dat door medische redenen op advies van een arts wordt bepaald.

Het gevaar ligt vooral bij transvet. Die vetten zijn kunstmatig ontstaan door verhitting of hydrogenering. Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om poly onverzadigd vet te verhitten. Bakken en braden in zonnebloemolie is derhalve niet aan te bevelen. Daarentegen bakken en braden in verzadigd vet zoals echte boter (hoeveboter) of in kokosvet wordt tegenwoordig wel als gunstig beschouwd. Hoewel, je moet daar ook weer niet mee overdrijven. Een halve kilo boter gebruiken om de pan te smeren zoals sommige kookprogramma’s op tv demonstreren is ook weer van het goede teveel en kan de gezondheid ook schaden.

We mogen, ja moeten zelfs vetten eten, als het maar gezonde vetten zijn. Maar je hoeft geen zeer grote hoeveelheden te gebruiken om bijvoorbeeld te koken en te braden om je pan in te vetten. We hebben daarvoor een gezond trucje.

Men kijkt wel meer in de richting van geraffineerde koolhydraten die schadelijk zijn voor hart en bloedvaten. Vermijd dus beslist geraffineerde suikers, frisdranken en alle producten die daarmee “verrijkt” werden of op “smaak” werden gebracht en dat zijn er vele. Probeer maar eens een fles ketchup, een bokaal pekelharing of mayonaise te vinden zonder suiker. Het komt erop aan de etiketten goed te lezen.

Vet mag dus en moet, maar er zijn wel mensen die toch verkiezen wat spaarzaam om te gaan met vetten. Zolang ze maar geen heil zoeken in koolhydraten, hebben ze ook geen ongelijk.

Vetten mogen dus wel, maar te veel vetten zijn ook niet gunstig en bevorderlijk voor de gezondheid. Want iedereen weet het: we eten met z’n allen te veel vet, te hard vet, we bedreigen dagelijks onszelf, vooral als er ook te veel suikers worden gebruikt. Bekijk maar eens hoeveel producten zowel suikers als transvetten bevatten.

Bovendien is met veel vet koken ook niet erg economisch koken, want je moet eens optellen hoeveel pakjes braad- en bakboter er door de portemonnee gaan. Daar kunnen we iets aan veranderen. Je mag evenwel nog zo je best doen om vetarm te koken, toch zijn er hinderpalen waar je niet omheen kan.

Hoe kun je bijvoorbeeld spaarzaam doseren om je braadpan in te vetten. Daar heb je een klomp boter voor nodig en die moet je, willen of niet, uitsmeren over de bodem van de pan anders bakt alles aan. Die dosering daar gaat het om, want vanaf nu kan je dat met veel minder vet doen. Daarom moet je voortaan de bakpan of de bakvorm eerst opwarmen in de oven.

Op die manier zal op de bodem een flinterdun filmpje smelten in de bakvorm of de pan en helemaal bedekken en invetten zonder dat er geweldige hoeveelheden voor nodig zijn. Op die manier heb je iets prachtig gedaan voor je gezondheid en… je portemonnee.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom heb ik voortdurend hoofdpijn?

Is het stress, is het een onvoldoende werking van de lever, een malfunctie van maag en darmen, zijn het schimmels, is het een allergische reactie op voeding, zijn het hormonale storingen, het werkmilieu, tabak of alcohol? Het is de migrainepatiënt allemaal gelijk, als...

Lees meer

Wanneer kunnen vitamines gevaarlijk zijn?

Als we het woord vitamine horen, denken we aan gezondheid, aan lichamelijk en geestelijk welbevinden, aan lang leven, aan fysiek en psychisch evenwicht, aan kracht en tomeloze energie. Stuk voor stuk zijn dat positieve aspecten waar ons lichaam en onze geest alleen...

Lees meer

Diarree: Emoties kunnen je parten spelen

Steeds meer is men er van overtuigd dat de darmen een sleutelrol spelen in de gezondheid. Als de darmen gezond zijn is het hele lichaam gezond. Dat is nu met de coronapandemie nog maar eens gebleken. Gezonde darmflora bepalen een gezonde immuniteit. Bovendien is er...

Lees meer