mei 15, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat moet je doen tegen dat de tweede corona-golf komt?

Zullen we deze zomer nog met het coronavirus opgescheept zitten? Volgens de ene specialist wel, maar volgens de andere dan weer niet. Zullen we deze zomer op vakantie kunnen gaan? Volgens de ene specialist wel, onder bepaalde voorwaarden, maar volgens anderen zouden we veiligheidshalve beter ons gedrag veranderen, bijvoorbeeld afzien van een exotische bestemming met het vliegtuig, maar dan wel genieten van de natuur in de omgeving door middel van een camper: dan kan je zelf de natuur in je (ruime) omgeving verkennen en kan je zowel van een ontbijt als een lekker avondmaal genieten in je eigen kampeerwagen en tussendoor ook zelfs van een lekker kopje koffie.

Zal de pandemie deze zomer dan niet uitsterven? Volgens sommigen wel en volgens anderen niet.

Als het coronavirus hetzelfde gedrag zou gaan vertonen als van een typische seizoensgriep, dan mogen we verwachten dat het in een warme zomer minder besmettelijk zal worden en minder slachtoffers zal maken. Maar als het patroon afgekeken zou zijn van de Spaanse griep, dan staan we er deze zomer niet goed voor, want het hoogtepunt van de Spaanse griep, met de meeste slachtoffers viel juist in de zomer en dit in tegenstelling tot de klassieke jaarlijks weerkerende griep die we hier kennen.

Virologen zijn bang voor een tweede golf: de zomer kan mild zijn, maar het virus kan weer harder toeslaan in de herfst. Daarom blijft een sterke weerstand van essentieel belang.

Er zijn wel redenen om aan te nemen dat het deze zomer milder zal zijn, omdat het coronavirus omgeven is door een vettig omhulsel. Vandaar dat het ook kan weggewassen worden met zeep of detergent en water: detergent en water emulgeren de vettige mantel zodat die zijn aanhechtingspunten verliest en de besmettelijkheid dus verloren gaat. Warme temperaturen maken de vettige mantel ook weker en dus minder actief. Grote warmte of hitte kunnen die zelfs vernietigen: een mondmasker strijken of wassen op een temperatuur van meer dan 60 graden is fataal voor het virus. Daar kan het niet tegen.

Aan de universiteit van Edinburgh zijn vergelijkende studies gedaan over de voorkeur van griepvirussen. Daaruit blijkt dat ook Covid-19 oftewel het coronavirus inderdaad een voorkeur heeft voor koelere en droge omstandigheden en daarvoor is de maand februari en april ideaal. Gematigde warme en droge omstandigheden lijken ideaal te zijn voor de verspreiding, terwijl grote hitte zoals op de tropen blijkbaar minder gunstig zijn voor het virus.

Maar het seizoen alleen zegt niet alles. De weersomstandigheden zoals vochtigheid, temperatuur en droogte of wind kunnen misschien wel invloed hebben, maar het zijn vooral de concentraties van mensen die bepalend zijn zowel voor de snelheid als de ernst en de verspreiding van het virus. Dat betekent opnieuw dat de eigen immuniteit in beeld komt.

Aangezien na de zomer de herfst volgt en de weersomstandigheden dan opnieuw veranderen, is het meer dan waarschijnlijk dat er een tweede golf komt. Die kan ernstiger zijn dan de eerste: heropstart van de scholen, einde van de vakantie en opnieuw concentratie van mensen op het werk, in restaurants en cafés en de gebruikelijke nonchalance die typisch is voor onze landgenoten.

Waar kun je dan wel op rekenen? Op je natuurlijke weerstand, maar die heb je voor een belangrijk deel zelf in handen. Daar kan je nu al aan werken.

Dat betekent

  • Niet roken, met stip op één.
  • Gebruik zo weinig mogelijk alcohol, of liever geen, tenzij voor de ontsmetting van je handen, klinken, klavieren, winkelkarren.
  • Gebruik zo weinig mogelijk suiker, of liever geen. Suiker is een ontstekingstrigger.
  • Eet voldoende verse groenten en vruchten: vitamines, mineralen, oligo-elementen zijn nu belangrijker dan ooit.
  • Neem dagelijks vitamine C, zink, magnesium en resveratrol. Dat zijn stuk voor stuk belangrijke antioxidanten.
  • Werk aan je immuniteit met natuurlijke extracten van Echinacea, Cats Claw, Bèta-glucaan, Boswelia.
  • Zorg voor voldoende slaap en ontspanning.
  • Beweeg elke dag: tienduizend stappen per dag is prima. In de plaats van een lig-vakantie, kies voor een doe-vakantie.
  • Zet een mondmasker op als je in een publiek ruimte vertoeft: je werk, de straat, het openbaar vervoer, tijdens een wandeling, of als je winkelt.

En een tip: de beste natuurlijke extracten, vitamines en oligo-elementen voor de opbouw van een sterke weerstand vind je in Immunibell van Fytobell. Als je dat dagelijks inneemt, heb je het beste gekozen voor je immuniteit en zet je je weerstand op scherp.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 4197-968.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer