okt 18, 2021 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

“Fietsen door de Heide”: populairste fietsbestemming in Vlaanderen

Unieke fietsbeleving in Limburg

Vakantie in eigen land is een herontdekt toerismefenomeen, nu de coronapandemie ons verplicht heeft voorzichtig te zijn en na te denken over hoe we op een efficiënte, milieuvriendelijke, goedkopere manier kunnen genieten van vakantie en vrije weekends in eigen land. Dichtbij en onvermoed prachtig!

Denk bijvoorbeeld aan Limburg. De nieuwe Limburgse fietsbeleving ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen wint zelfs met verve de titel van populairste fietsbestemming in Vlaanderen. Dat concludeerde Vlaanderen-fietsland.be na een analyse van de meer dan 91.000 gedownloade fietsroutes deze zomer. “De nieuwe fietsbelevingsroute is meteen een succes”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg.

“Sinds de opening op 4 juli fietsten al 113.000 mensen dit unieke traject. Het is een bijzondere ervaring voor de gasten, maar ook voor de Limburger zelf. En dat straalt duidelijk af op de hele regio. Ook in de toekomst zullen we blijven investeren en innoveren in ons fietsroutenetwerk. Zo zetten we onze provincie nog sterker op de kaart.”

Vlaanderen-fietsland.be analyseerde de meer dan 91.000 gedownloade fietsroutes op zijn online platform en app tijdens de zomervakantie 2021. Samen goed voor bijna 4 miljoen kilometers aan fietsroutes, of 100 keer de wereld rond. Dat Limburg daar als de populairste fietsprovincie naar voren komt, hoeft niemand te verbazen. “Vorig jaar telde Limburg meer dan 4 miljoen fietsers. En ook in 2021 zijn we, ondanks het slechte weer, goed op weg een mooi aantal neer te zetten”, aldus Igor Philtjens.

Pionier van het recreatief fietsroutenetwerk

Fietsen in Limburg is niet nieuw. Al in 1995 pionierde Limburg met het goed uitgebouwde fietsroutenetwerk en het fietsen van knooppunt naar knooppunt. Het netwerk verbindt het Limburgse landschap met het toerisme via de mooiste routes en maakt het de bezoeker makkelijk. Meer dan ooit is de fiets het middel bij uitstek om een streek te verkennen. “Al is dat slechts de basis”, stelt Igor Philtjens. “Het echte verschil maak je met vernieuwende beleving op en rond het netwerk. Fietsen in Limburg is uitdagend en fantastisch. Maar bovenop de 2000 kilometer veilige en grotendeels autovrije paden ontdek je nog de unieke fietsbelevingen.”

Maasland scoort hoge toppen

En dat blijkt uit de cijfers van Vlaanderen-fietsland.be. Het Maasland blijkt deze zomer een magneet te zijn voor fietsers. Die populariteit is te danken aan het traject tussen fietsknooppunt 550 en 551 in Maasmechelen. Tussen deze knooppunten ligt de belevingsroute van 4 kilometer ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit traject loopt dwars door het enige nationale park van België. Uitgestrekte dennenbossen wisselen af met prachtige heidelandschappen. De Mechelse heide is met zijn 700 hectare bovendien één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen. De nieuwe iconische fietsbrug op dit traject zorgt niet enkel voor een veilige oversteekplaats over de Weg naar Zutendaal, maar biedt vooral een prachtig uitzicht over de natuurlijke omgeving én is de toegang tot de noordelijke zijde waar je fietst door een prachtig heidelandschap met unieke vergezichten. De brugconstructie werd in het zuiden ingepast in een oude bomendreef en sluit perfect aan op het bestaande fietsroutenetwerk.

“Met onze fietsbelevingen willen we fietsers nog meer laten genieten van onze Limburgse fauna en flora. Net als in de andere belevingen, gaat ook deze installatie op in de omringende natuur. Op die manier brengen we fietsers op een bijzondere manier in nauw contact met de natuur en alles wat het park te bieden heeft”, zegt Igor Philtjens.

Drie unieke fietsbelevingen

Visit Limburg heeft met ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen, na ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland opnieuw een voltreffer in zijn assortiment. Fietsend Vlaanderen kan de fietsbelevingsprojecten duidelijk smaken. Volgens de website Vlaanderen-fietsland.be vormen ze samen de top drie van populairste fietsknooppunten in Limburg.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is de zon nog even gevaarlijk in september?

Voor de overgrote meerderheid van toeristen die naar het zuiden trekken op vakantie is de zon en het zonnebad het ultieme doel. De ontsnapping uit de dagelijkse sleur, het werk, de vervelende gewoontes kan pas volledig zijn als er voldoende zon bij komt. Daar hebben...

Lees meer

Hoe krijg je betere resultaten op school?

Gewoonlijk worden goede voornemens gereserveerd voor de periode rond het nieuwe jaar. Dat is natuurlijk een uitstekend idee, maar eigenlijk past het evengoed om dat op 1 september te doen. De reden is duidelijk: het nieuwe schooljaar begint, het nieuwe werkjaar in...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer