mrt 2, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Heb je wel voldoende vitamines?

Sedert talloze bemanningsleden bij de expedities van Kristoffel Columbus overleden, weten we hoe belangrijk vitamines zijn. Zeelieden stierven aan scheurbuik bij gebrek aan vitamine C. Men kende nog niet de elementen in de voeding die er verantwoordelijk voor waren, maar als aan de oceaanzeilers uien, citroenen, of ander fruit werd gegeven, verdwenen de ongemakken en het aantal sterfgevallen viel drastisch naar beneden. Ook tegenwoordig wordt hiervan gebruik gemaakt. Zeilers die voor hun plezier naar de andere kant van de oceaan zeilen, nemen altijd gedroogde groenten, vruchten, zelfs uien mee, plus supplementen met vitamines om te voorkomen wat de bemanning van zeelieden in de middelleeuwen hebben meegemaakt.

Vitamines zijn krachtige antioxidanten en belangrijk voor de weerstand van het organisme.

Enorm belangrijk

Nadien werd door Nobelprijswinnaar Linus Pauling ook nog eens duidelijk het belang van vitamines, vooral de vitamine C onderstreept als een van de belangrijkste antioxidanten en niet enkel om scheurbuik of rottend tandvlees te voorkomen, maar ook ernstige ziekten zoals kanker te vermijden.

De bekende Amerikaans-Duitse Cardioloog Dr. Rath voegde er een belangrijk element aan toe: vitamine C was in staat om kleingradige ontstekingen in de bloedvaten te voorkomen of te genezen en daardoor konden plaques in de bloedvaten worden geëlimineerd met als gevolg dat ischemische klachten en risico’s op hartinfarct en beroerte verdwenen.

Kanker

Ook nu zijn specialisten van mening dat wie voldoende vitamine C opneemt dankzij o.m. verse groenten en vruchten, beter gewapend zijn tegen besmettelijke ziekten en beter uit pandemieën tevoorschijn komen. Vitamine C beveiligt bijvoorbeeld de celmembranen zodat ze niet of minder toegankelijk zijn voor bacteriën en virussen. Dat wordt weliswaar gecontesteerd door de industrie die er ook belang bij heeft andere middelen “aan te bieden”. Maar tegelijk is toch wetenschappelijk duidelijk geworden dat bevolkingsgroepen waar meer vers voedsel en minder of geen geïndustrialiseerde eetcultuur bestaat, de bekende westerse problemen als kanker, hartinfarct, beroerte, obesitas en diabetes, plus vroegtijdige sterfte minder of niet voorkomen. De bevolking op Pitcairn kent de meeste honderdjarigen ter wereld. Ze leven compleet op het ritme van de natuur, zijn zelfverzorgend door in te staan voor het telen van eigen groenten, fruit, noten, gewassen, leven van vis, kip, fruit en groenten, noten en hebben op die manier meer antioxidanten en vitamines dan de gemiddelde westerse mens. Ze bewegen ook veel, lopen in de bergen rond, ademen frisse en gezonde lucht, want er is geen industrie.

Vers en natuurlijk voedsel

Aan de universiteit van Loma Linda werd er ook onderzoek gedaan naar de leefgewoonten en de gezondheidsrisico’s bij vegetariërs. Ze onderzochten daartoe de leefwijze van de adventisten van de zevende dag, waarvan de meerderheid vegetariër is, niet rookt en geen alcohol gebruikt. Opvallend was dat de leden van deze religieuze groepering gemiddeld tien jaar ouder werden en langer gezond bleven tot op hoge leeftijd dan de gemiddelde Amerikaan.

Niet roken, geen alcohol gebruiken en behoorlijk wat groenten en vruchten eten, heeft duidelijk zijn voordelen.

Je merkt het niet meteen

Niet enkel de kans op een hogere leeftijd neemt toe door een gezonde levensstijl, ook de kwaliteit van het leven verbetert, dankzij voldoende vitamines en antioxidanten. Het probleem is dat je niet meteen merkt als je tekorten hebt, want het is niet altijd meteen duidelijk dat het om gebreksziekten gaat.

Over welk gebrek gaat het dan? Hoe kunnen we dat achterhalen en hoe zullen we ons preventief beschermen? Wat zullen we tenslotte doen als we toch het slachtoffer werden van gebreksziekten en waar vinden we welke vitaminen. In een notendop hier alles wat je moet weten over vitaminen en wat je moet doen om gezond te blijven. Vitamines hebben we dagelijks nodig en wie gezond en evenwichtig eet, hoeft niet zo bang te zijn met een tekort te kampen te hebben.

Vitamine A: krachtige antioxidant

A speelt namelijk een belangrijke rol bij het voorkomen van kanker. Deze vitamine heeft een bijzondere functie bij het gezond houden van de cel en zorgt ook voor de goede functie van de lever die op zijn beurt een vitale rol speelt in de kankerpreventie. Vooral bij long- en darmkanker blijkt dit zeer efficiënt te zijn. Men nam tot hiertoe aan dat vooral vitamine C een beschermende functie had tegen kanker, vooral tegen longkanker bij rokers. Maar uit wetenschappelijke proeven is komen vast te staan, dat wie chronisch te weinig vitamine A in het bloed heeft, tot vijfmaal meer kans heeft longkanker te krijgen, dan wie wel voldoende vitamine A opneemt. Voor een volwassene geldt dat dagelijks 5000 Internationale Eenheden moet worden opgenomen. Men bekomt deze hoeveelheid reeds door 75 gram wortelen, 60 gram spinazie of 20 gram lever te eten.

Bètacaroteen is echter een elegante oplossing om voldoende vitamine A naar binnen te krijgen. Caroteen wordt door de lever in vitamine A verwerkt. Deze stof wordt door de darmwand opgenomen en in het lichaam omgezet tot vitamine A. Te hoge doses vitamine A kunnen schadelijk zijn. Wie langdurig overdoseert riskeert onherstelbare hersen- en huidbeschadiging. Bij kinderen kunnen ook groeistoornissen en tandbederf optreden. Nachtblindheid en veelvuldig ontsteken van de ogen is dus slechts één van de vele symptomen. Deze vitamine is vetoplosbaar. Te veel vitamine A veroudert het organisme. Het is zoals met alles in het lichaam, een kwestie van evenwicht. Voldoende bètacaroteen beschermt de slijmvliezen: minder griep, minder verkoudheid en minder besmettelijke ziekten. Ideaal voor de winter, maar ook ideaal tegen vroegtijdige veroudering.

Vitamine B voor de zenuwen

Het is opvallend hoeveel mensen het tegenwoordig lastig hebben, depressief zijn. Ook jongeren kampen ermee. Tegelijk kunnen andere ongemakken optreden: huidproblemen, haaruitval, oogbindvliesontsteking, scheurtjes aan de mondhoeken, brekende vingernagels, een dikke beslagen tong. enz… Veel mensen lijden aan een tekort aan vitamine B2 zonder het zelf te weten. Vooral sigarettenrokers hebben vaker een tekort. Dat zit in eigeel, melk, lever, nieren, gist, graankiemen, vis, vlees en groenten. De dagelijkse behoefte ligt om en nabij 2 milligram. Die heb je al met drie glazen melk. Deze vitamine is oplosbaar in water en kan dus met het kookvocht van het voedsel worden weggespoeld of weggegooid. In principe kan je er dus niet te veel van nemen, want het overtollige wordt weggespoeld via de nieren.

Wie een tekort heeft aan vitamine B2 heeft vaak last van overgevoeligheid van licht aan de ogen, terwijl deze zieken ook vaak last hebben van bloedarmoede. Veel vruchten en groenten bevatten vitamine B2.

Vitamine C voor de weerstand

Het is bekend dat vitamine C een beschermende functie heeft van de lichaamscel. Wie voldoende vitamine C tot zich neemt, heeft een betere weerstand tegen infecties. Verkoudheden en virale aandoeningen zoals griep genezen sneller en gemakkelijker en kan beter giftige stoffen neutraliseren. Vrouwen hebben gemakkelijker een ijzertekort, behalve als ze voldoende vitamine C nemen: zij kunnen hun ijzerabsorptie soms met de factor 3 vergroten. Er worden meer rode en witte bloedlichaampjes gevormd, dankzij vitamine C. Eén grapefruit of pompelmoes per dag is al voldoende om zijn dagelijkse behoefte te dekken. Alle vruchten en groenten, maar vooral zuurkool, vers fruit en ook rozebottels zijn rijk aan vitamine C. Een soeplepel gemalen rozebottels voorziet ook in de dagelijkse behoefte. Een tekort veroorzaakt bloedend en ontstoken tandvlees, extra vermoeidheid en een verzwakt concentratievermogen. Men neemt ook aan dat baarmoederhalskanker frequenter voorkomt bij vrouwen met een tekort aan vitamine C. Het versterkt ook de vaatwand van de hartslagaders minder risico op vernauwingen. Vitamine C is een van de belangrijkste antioxidanten.

De zonnevitamine D

Steeds meer wordt het belang van vitamine D duidelijk: tegen veroudering, kanker, besmettelijke ziekten, pandemieën. We krijgen ze cadeau van de zon via omzetting in de huid. Ze is zeer belangrijk voor de absorptie van fosfor en calcium. Noodzakelijk ook bij de preventie van osteoporose, voor de calciumabsorptie om spierkrampen te voorkomen. Vitamine D zit ook in kabeljauw, tonijn- en heilbotlever, schaaldieren, koolsoorten, sinaasappel, brandnetel, gist en tarwekiemolie. Door zonnebaden wordt het lichaam aangespoord zelf zijn vitamine D te vormen. Ook in de winter moet men dagelijks naar buiten. Het gezicht en de handen door het zonlicht laten beschijnen is al een flinke hulp voor het organisme. Bij tekort aan vitamine D ontstaat rachitis, de typische Engelse ziekte 

Vitamine E voor de “eeuwige” jeugd

Een vitamine die ongetwijfeld erg veelzijdig is in haar werking is de vitamine E. Een tekort aan deze vitamine leidt tot onvruchtbaarheid, stoornissen in de ontwikkeling, en de groei en spierdegeneratie. Vrouwen worden niet alleen mooier met vitamine E, de huid blijft ook jonger, ze blijven seksueel langer actief en tijdens de actieve periode zijn ze ook hartstochtelijker. Ze hebben ook minder last van het premenstrueel syndroom met vitamine E, minder last van reuma, terwijl bij mannen dit een revitalisering tot gevolg heeft en ook gunstig is voor hart en bloedvaten. Deze vitamine heeft een hormoon regulerende werking ter hoogte van de hypofyse. Tarwekiemen blijken een goede leverancier te zijn en komt ook voor in vis, eierdooier in olie van zaden, vruchten en kerssoorten. Ook nog in sla en spinazie. Vitamine E is een van de sterkste antioxidanten en in samenwerking met andere vitamines is het goud waard voor het lichaam. Wie lang wil leven en gezond wil blijven, en daarbij gespaard wil worden van grote en kleine ziekten, moet beslist vitamine E op zijn menu zetten. 

Een tip: Mineravit van Fytobell. Het bevat alle noodzakelijke vitamines en mineralen en is een perfecte aanvulling in moeilijke tijden.

Je vindt Mineravit van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2115-699.

Je kunt Mineravit van Fytobell ook online berstellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde