mei 29, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

ECZEEM: misschien ben je allergisch?

De huid vertelt veel over je gezondheid. Eigenlijk kan je van de huid heel wat aflezen. Op de huid zie je niet enkel wie iemand is, het behoort bij zijn of haar verschijning en persoonlijkheid, je kan er ook van afleiden HOE iemand is. De kwaliteit van de gezondheid kan je voor een belangrijk deel aflezen van de conditie van het grootste orgaan van het lichaam. Net zoals je dat bij dieren van de vacht kan zeggen of het beest zich goed voelt en ziek of gezond is, kan je ook van de conditie van de menselijke huid aflezen of iemand zich goed voelt in zijn „vel”.

Wat hapert er echt?

Een gezonde huid heeft voedsel nodig. Dat kan niet van buitenaf worden aangevoerd. Zuurstof en voedingsmiddelen worden via het bloed tot bij de huid gebracht. Een goede bloedsomloop is dus van essentieel belang ook voor de gezondheid van de huid. Een juiste zuurtegraad zal ook meehelpen bacteriën op afstand te houden.

We hebben er dus alle belang bij onze huid goed te verzorgen. Mensen met eczeem moeten zich dus eerst afvragen wat er inwendig schort, vooraleer ze naar het laatste noodmiddel grijpen en sterk werkende zalven op de huid aanbrengen. Dit is slechts lapwerk dat niets doet aan de oorzaak.

Huishoudproducten zoals afwasmiddelen en poetsmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken en eczeem doen ontstaan. De zon is meestal gunstig voor eczeempatiënten, toch is er nog een aantal dat helemaal niet in de zon mag. Het komt er op aan de zure beschermmantel van de huid niet te beschadigen maar wel te herstellen.

Bovendien is eczeem een verzamelnaam van meerdere verschijnselen. Er zijn wel meerdere types maar amper drie hoofdcategorieën: neurodermitis waarbij de erfelijkheid de hoofdfactor is, contacteczeem wat wijst op een allergische reactie en tenslotte irritatie, waarbij een bepaalde stof waarmee de patiënt contact heeft of had de irritatie veroorzaakt.

Grootste orgaan

De huid is eigenlijk het grootste orgaan van de mens. Het bestaat uit drie delen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuidse cellen met de vetlaag. Zelfs de opperhuid bestaat al uit meerdere lagen. Die kan verhoornen en naar buiten worden afgestoten. Deze cellen vernieuwen zich voortdurend. De lederhuid is een heel dicht net van bindweefsel dat dooraderd is met bloedvaten en lymfekanalen.

De vetweefselcellen zijn in de onderste huidlagen in druiventrosvorm aanwezig.

Huiduitslag merk je uiteraard altijd aan de hoornlaag van de opperhuid. Als er een te sterke verhoorning aanwezig is, vormen zich huidschilfers, de typische eczeemvormen. De oorzaken zijn talloos en daar moet men ook naar op zoek gaan wil men definitieve beterschap verwachten van een probleem dat heel veel patiënten ongelukkig maakt.

Moeilijk is het ook als de huidziekte plots opkomt en dan weer even plots verdwijnt… tenzij men een bepaald ritme of procedure kan ontdekken in de huiduitslag: bijvoorbeeld na het eten van chocolade, of aardbeien, of frieten.

Er moet wel een onderscheid worden gemaakt tussen eczeem en erytheem. Erytheem is een irritatie die zich voornamelijk kenmerkt door roodheid, zwelling, terwijl bij eczeem de puistjes open barsten en een vocht vrij komt.

Mijd cortisonzalf

Heel wat patiënten zijn geneigd meteen naar de cortisonzalf te grijpen. Ze verdrijven wel het verschijnsel, maar duwen het probleem naar binnen. Niet zelden ziet men dat met een dergelijke behandeling de patiënt astmatische reageert. Maar… velen hebben liever dat nog, dan dag en nacht te moeten krabben. Stopt men met de zalf, dan duikt het oude probleem opnieuw op. Beter is het samen met de arts na te gaan waar de oorzaak ligt.

Als het in het voorjaar optreedt, is er veel kans dat een allergische reactie op voedsel de oorzaak is. Ga na of bij het eten van aardbeien de kwaal ontstaat of erger wordt. Laat ook uitzoeken of het probleem enkel aan de handen, of het gezicht, of de geslachtsorganen of op andere plaatsen optreedt.

Denk aan waspoeders

Erytheem aan de geslachtsorganen wordt meestal veroorzaakt door waspoeders of wasverzachters waarmee in wasmachines gewassen wordt, terwijl die er onvoldoende worden uit weggespoeld. Een naspoelbeurt méér geven is de oplossing. Ook op andere plaatsen van het lichaam, zoals de rug, de buik, de ceintuur kan het wasmiddel er voor iets tussen zitten. Ondergoed dubbel laten uitspoelen! Draag ook enkel ondergoed of lingerie in natuurlijke vezels, zodat de huid kan ademen en vocht kan afstaan zonder dat de huid geïrriteerd wordt.

Treedt de huidaandoening vooral aan de handen op, dan moet je nagaan of je niet met agressieve stoffen werkt. Het is bekend in de drukwereld, de verfindustrie, garages en servicestations. Maar ook de huisvrouw kan met het probleem geconfronteerd worden als gevolg van een sterke ontvetting van de huid op de handen. Door sterke detergenten waarmee ze de afwas doet wordt het huidvet te fel verwijderd. De huid wordt droog, waardoor schadelijke stoffen makkelijker in de huid kunnen binnendringen. Men kan beter gummihandschoenen dragen om het karwei in de keuken op te knappen.

Sommigen zijn ook allergisch aan chroom en nikkel en moeten contact met deze stoffen ook vermijden. De huid deppen met melkwei of appelazijn kan de zure beschermmantel herstellen en de kwaal in vele gevallen snel genezen. Maar voorop staat dat de oorzaken moeten worden vermeden.

Oplossingen

Uiteraard moet de oplossing zich richten naar de oorzaak.

  • Misschien drink je te weinig, want een droge huid, moet van binnenuit gevoed en gehydrateerd worden.
  • De zure beschermmantel van de huid moet worden hersteld: denk aan appelazijn of melkwei als hulpmiddel, maar ook de voeding heeft er een belangrijke rol in.
  • Vermijd krabben, want het kan besmetting veroorzaken.
  • Vermijd parfums en geurstoffen, ze kunnen allergische reacties uitlokken.
  • Gebruik enkel natuurlijke cosmetische stoffen. Zonnecrèmes met chemische UV-filters zijn dikwijls oorzaak van eczeem.
  • Een zonnebad is doorgaans heilzaam, behalve in geval van zonneallergie, zonnebrand of huidkanker.
  • Vermijd toch de middagzon.
  • Rook niet, want roken is erg nadelig voor de huid.
  • Eet veel fruit en groenten en denk aan vitamine A, D en B12. Dus ook vis.
  • Maak je geen zorgen en zorg voor voldoende slaap.

Dat zijn de beste ingrediënten voor een gave mooie huid.

En wil je een zetje van de natuur?

Denk aan Aloë Vera-crème van EllenDee.

Je kan de Aloë Vera-crème van EllenDee online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer