mei 18, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe ontstaat en herken je een maagzweer?

We leven in een hectische tijd. Van ’s morgens bij het opstaan, tot ’s avonds laat worden we geconfronteerd met problemen. Die worden met de dag complexer. Corona zit daar uiteraard wel voor veel tussen, maar er zijn echt meerdere problemen waar veel mensen wakker van liggen.

Waren onze voorouders beslommerd door problemen die hun eigen gezin betroffen, de zorg voor onderdak, kleding en voedsel, dan zijn we vandaag zodanig geïnformeerd dat we alle problemen ter wereld van in onze woonkamer, in een mum van tijd moeten verteren.

Zowel politieke, economische, juridische, morele problemen worden ons met het grootste gemak als een indigest pakket voorgeschoteld. Via tv-journaals en gespecialiseerde pers worden we iedere dag geconfronteerd met ingewikkelde problemen waar onze voorouders geen weet van hadden.

Hoe langer hoe meer ontevredenheid, werkloosheid, agressiviteit, oorlog, gruwelijkheid, ondankbaarheid, meedogenloosheid, cynische gewelddadigheid, egoïsme, geldzucht, leugenachtigheid en onbetrouwbaarheid, corruptie zelfs van de overheid, wetteloosheid en moreel verval. Probeer in zo’n context maar levensvreugde te bewaren en gezond te blijven. Niet te verwonderen dat veel mensen er onderdoor gaan. Laat staan dat velen het niet meer zien zitten en moeite hebben om in die situatie zin te geven aan het leven, omdat hun omgeving hen dat ook niet geleerd heeft, toch hebben nog meer mensen moeite om al die omstandigheden zonder problemen te verteren.

Gevoelige personen zijn gemakkelijk het slachtoffer van maagklachten. Stress kan maagklachten veroorzaken. Dus doe het in je werk wat rustiger aan. Eet ook natuurlijke kost en mijd geraffineerde producten.

Hoe kan je dit verteren?

Stress, spanningen, roekeloze compensatiezucht zijn daarvan veelal het gevolg. Dat dit zich vertaalt onder vorm van maagpijn, ontstoken maagslijmvlies, verteringsproblemen en zelfs maagzweren is eigenlijk nog een gunstig effect van dit duivels pakket waar we toch iedere dag mee geconfronteerd worden. Dat wil uiteraard nog niet zeggen dat we er vrede moeten mee nemen, er bestaan inderdaad eenvoudige oplossingen voor.

Gevoelige en nerveuze personen, mensen die boven hun draagkracht worden belast, zullen natuurlijk eerder en meer last hebben van externe factoren waartegen ze zich moeilijk kunnen beschermen. Maag- en darmkrampen komen bij hen dan ook frequent voor. Viermaal meer mannen dan vrouwen lijden aan problemen met de maag. Vaak kunnen door middel van röntgenonderzoek spastische samentrekkingen van het colon worden aangetoond, wat illustreert dat nerveuze toestanden en stress meteen hun effect op het spijsverteringsstelsel laten gelden. Vat krijgen op de situatie impliceert goede informatie. Gebleken is dat patiënten die omstandig ingelicht worden sneller en beter genezen en de problemen gemakkelijker de baas worden.

Ontstekingen en maagzuur

Ons lichaam is ingenieus opgebouwd. Als het perfect functioneert, is dat niet te verbeteren. De genialiteit waarmee onze organen werden geschapen en op elkaar werden afgesteld, vragen ook om respect voor de wetten van de natuur. Pas als je die wetten verwaarloost, krijg je dysfuncties en dat kan de aanloop zijn voor ernstiger ziekten. Zo is de maagwand evenals de darmen extra beschermd door een dik en taai slijmvlies. Dat slijmvlies verhindert dat het maagzuur dat nodig is voor de spijsvertering, de maag zelf zou gaan verteren. Als die dikke slijmvlieslaag door een of andere reden toch wordt aangetast, dan kan de maagwand zelf ontsteken. Er kan een zogenaamde maagzweer ontstaan. Die ontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie, de pyloris Campylobacter die zich vast kan gaan zetten onder het maagslijmvlies. De patiënt krijgt dan maagpijn die zich op verschillende tijdstippen na de maaltijd kan manifesteren, al naargelang de lokatie van de aandoening op de maagwand.

Het hoeven niet altijd ontstekingen te zijn die veroorzaakt worden door een bacterie, om pijn  te kunnen ondervinden in de maagstreek. Een brandend gevoel en zure oprispingen kunnen al optreden als gevolg van nervositeit, stress, ontevredenheid. Daarnaast zijn slechte gewoonten eveneens oorzaak van dergelijke problemen. Er komen meer klachten van maagbrand voor bij rokers dan bij niet-rokers. Sommige medicijnen zoals aspirine evenals bedorven voedsel lokken soms een maagbrand uit.

Maagzweren

Een maagbrand of zure oprispingen zijn natuurlijk nog niets vergeleken bij een echt organisch letsel als een maagzweer. Trouwens deze zweren blijven niet altijd beperkt tot de maagwand, ook de twaalfvingerige darm en de slokdarm kunnen er door aangetast worden. Als er teveel zoutzuur door de maag wordt afgescheiden, kan er al een maagzweer ontstaan. Men heeft vastgesteld dat bepaalde gewoonten die afscheiding al kunnen in de hand werken: roken, stress, slapeloosheid, ergernis, pikant voedsel, koffiegebruik en prikdranken. De emoties spelen hierbij een niet te verwaarlozen rol. Het maakt het maagslijmvlies gevoeliger en dunner, zodat het maagzuur de onderliggende maagwandweefsels kan bereiken en daar een etsende uitwerking kan op hebben. Het weefsel wordt geïrriteerd, ontsteekt en kan zelfs in extreme gevallen geperforeerd worden, waardoor de maaginhoud in de lichaamsholte kan komen, waardoor uiteindelijk een levensbedreigende situatie ontstaat.

Natuurlijk kunnen maagzweren worden verwijderd, maar gebleken is dat dit maar een noodoplossing is en een tijdelijk effect geeft, want als het gedrag van de patiënt niet verandert, zal de kwaal niet overgaan en zullen de maagzweren op een andere plaats in de maagwand her opflakkeren. Het komt er op aan gewoon zuurbranden en irritatie van het maagslijmvlies te onderscheiden van een maagzweer. Bij zuurbranden weet men gewoonlijk wat het is. Het drinken van melk kan het probleem al verzachten, zelfs het drinken van water, waardoor het maagzuur wordt verdund, kan al soelaas brengen.

Bij een maagzweer zijn er wel specifieke symptomen:

  • Er is pijn rechts bovenaan in de bovenbuik, terwijl de pijn vaak uitstraalt naar de rug.
  • De pijn manifesteert zich meestal vanaf één tot drie uur na de maaltijd.
  • Emotionele spanningen, geestelijk overwerk, vermoeidheid, slapeloosheid, roken, het drinken van sterke drank en van koffie verergeren de aanval en de pijn.
  • De patiënt heeft een opgeblazen gevoel in de buikstreek, terwijl er meestal ook verstopping optreedt.
  • Het brandend gevoel dat optreedt bij brandend maagzuur en waarmee de kwaal gewoonlijk begonnen is, blijft meegaan ook tijdens het ergere verloop van het probleem. Dat betekent dat bij maagzweer ook nog altijd zuurbranden optreden.

Natuurlijke remedies en aangepast dieet

Een maagzweer net zoals alle andere kwalen kan je best voorkomen. Dat betekent ook dat de levenswijze grondig moet worden aangepast. Om te beginnen moet het dieet worden aangepast. Te hete en te koude spijzen, te scherpe kruiden, te veel zout, te grote volumes bij dezelfde maaltijden moeten worden vermeden. Tegelijk zijn er producten die rechtstreeks maagpijn kunnen verergeren of uitlokken: Koffie, alcohol en zeker tabak horen niet thuis in dit dieet. Ook oude belegen kaassoorten, gerookte vleeswaren, te vet eten en ook te veel verschillende soorten spijzen bij dezelfde maaltijd zijn niet gunstig.

Groenten en fruit bij dezelfde maaltijd kunnen gasvorming veroorzaken en de problemen verergeren. Vooral tabak, koffie en scherpe specerijen gaan de kliertjes in de maagwand prikkelen en dus verhogen ze een afscheiding van maagzuur, wat het probleem weer erger maakt. Bij brandend maagzuur moeten ook frisdranken, en koolzuurhoudende dranken, zelfs bruisend water worden vermeden en vruchtensappen zijn evenmin aan te bevelen, in de plaats daarvan kan je beter de volledige vrucht gebruiken. Een appel is dus beter dan appelsap. Het is veel beter van de producten te gebruiken zoals de natuur ze voortbrengt in de plaats van ze gedeeltelijk en geraffineerd te consumeren. Spanningen moeten uiteraard worden vermeden en stress moet worden afgebouwd. Dat betekent dat je voldoende tijd en ruimte voor ontspanning moet inbouwen. Op tijd een weekendje eruit en een korte vakantie, doen wonderen. Fysieke inspanning zoals lichte sporten of wandelingen zijn eveneens erg gunstig voor het genezingsproces. Rust in lichaam en geest en langzaam eten in een aangename omgeving zijn een must. Kauw grondig, eet langzaam, meng de spijzen goed met speeksel, zodat enzymen in de spijsbrij het verteren gemakkelijker maken en dus de maag en de darmen worden gespaard. Drink niet bij het eten, maar wacht daarmee tot na de maaltijd. Bij ontsteking van het maagslijmvlies kan je witte leem gebruiken. Je moet wel bedenken dat daardoor in vet oplosbare vitamines, maar ook bepaalde medicijnen waaronder ook de anticonceptiepil minder, of helemaal niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Hou daar dus rekening mee. Je kan ’s morgens nuchter het sap van een versgeperste rauwe aardappel in wat water doen en dit langzaam opdrinken. De solanine in de aardappel neutraliseert het maagzuur en zorgt ervoor dat het slijmvlies wordt ontzien.

Bij maagzweren moet je ook varkensvlees, worst en dierlijke vetten vermijden. Ook koolsoorten zijn dan best te mijden, maar ook peulvruchten zoals bonen en erwten kunnen een belasting betekenen.

En wil je wat hulp uit de natuur dan is er een prachtig natuurlijk preparaat: Nasturan van Fytobell op basis van Nasturtium, Mariadistel, Paardenbloem, bosbes enz…

Je vindt Nasturan in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kan Nasturan ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Uiteraard blijven de voorgaande raadgevingen van kracht. En deze goede raad is uiteraard de beste garantie om maagklachten te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer