okt 5, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ben jij een maagpijn-type?

Als je kiespijn hebt, ga je naar de tandarts, als je hoofdpijn hebt slik je eventueel een pijnstiller, maar als je maagpijn hebt, word je voortdurend herinnerd aan dat knagend brandend gevoel dat zelfs de meest ontspannen momenten kan vergallen: bij elke hap of slok heb je een waarschuwing. Eigenlijk zijn alle ziekten vervelend, maar sukkelen met de maag is toch helemaal geen pretje. Patiënten met een maagzweer herken je haast van ver. Zijzelf weten ook wel hoe lastig het leven kan zijn, als je voortdurend herinnerd wordt aan een brandend of borend gevoel in de maag, als je bij elke hap en bepaalde soorten voedsel herinnerd wordt aan je moeilijkheden. Niet alle last aan de maag of in de maagstreek heeft te maken met een maagzweer. Gelukkig maar.

Een maagzweer wordt gekenmerkt door een borend en knagende pijn in de maagstreek en ook heeft de patiënt meestal last van zure oprispingen. Bovendien heeft de pijn een zeer ritmisch verloop: ofwel op het einde van de maaltijd, ofwel bij het begin, afhankelijk van de plaats waar de zweer zich in de maag bevindt. Wat moet je nu eigenlijk doen om je maag gezond te houden of ervoor te zorgen dat ze weer gezond wordt? We geven jullie hier een aantal bijzonder interessante tips die niet alleen van toepassing zijn voor maagpatiënten, maar voor iedereen die gezond wil blijven en de spijsverteringsorganen wil ontzien. Via die spijsvertering houdt het lichaam zichzelf niet alleen in stand, maar wordt ook in belangrijke mate de gezondheid bepaald, ook van een boel andere organen. Dus…

Mensen met maagproblemen zijn dikwijls somber gestemd. Eet daarom altijd rustig en in een aangename omgeving. Ontspan je en vermijd stress en moeilijke mensen. Zoek een leuke hobby!

Voorkomen

Je kan er natuurlijk wat aan doen om te voorkomen dat je een maagzweer krijgt. Je kan er ook wat aan doen om te beletten dat een chronische gastritis, uiteindelijk zal uitgroeien tot een maagzweer. Je kan uiteraard ook wat doen aan het feit of je al dan niet een gezonde maag zal behouden. Als je nog geen last hebt van maagklachten, prijs je gelukkig, want het is erg vervelend met maagklachten door het leven te moeten. Aan de hand van de gedragingen van de maagpatiënten kan je haast een profiel van zijn psychisch en emotioneel leven tekenen. Dat profiel kan je nu oorzaak of gevolg noemen, in ieder geval kunnen artsen in ziekenhuizen gemakkelijk een „type” van de maaglijder bepalen.

In grapjes wordt er genoeg allusie op gemaakt. Je kent wel de filosofie van de kniezers, de man die altijd moet zeuren, voor wie niets goed is, die de werkdag met tegenzin aanvat, voor wie het moeilijk is iets goed te doen. Werkmakkers of collega’s zien hem niet graag komen. Er wordt meestal over dezelfde onderwerpen gezaagd en bovendien heeft hij een weinig open karakter. Vaak worden kleinigheden opgeblazen tot problemen van reuzeformaat en wordt de maat voor redelijkheid verloren. Deze patiënten zijn vaak zichzelf tot last, nemen met niets meer genoegen en alles staat in het teken van zichzelf en hun ongemakken. Ongelukkig de vrouw die met een maagpatiënt door het leven moet gaan. Redeneren helpt weinig, ze zijn niet of weinig toegankelijk voor argumenten. Je kan ze nog best van al met een grote boog ontwijken. Betekent zulks dat er voor deze patiënten helemaal niets kan gedaan worden? Zeker niet. Ze kunnen best genezen, en meestal is dat nog eenvoudig ook. Ze moeten natuurlijk hun probleem zelf inzien en zich willen onderwerpen aan een behandeling. Niet zelden is dat laatste ook niet zo eenvoudig.

Gezonde filosofie aanleren

Maagpatiënten hebben dikwijls zwarte gedachten. Ze draaien met hun gedachten in een kringetje. Ze komen niet uit hun omwalde vesting van donkere sinistere dromen. Om de genezing in de hand te werken, moet die vesting worden afgebroken. De patiënt moet naar verstrooiing zoeken, hij moet meer ontspanning nemen en dat vooral zoeken in een sportieve bezigheid.

Sport is voor deze mensen van vitaal belang. Het drijft de donkere gedachten weg, lucht het gemoed, scherpt bovendien de eetlust aan. Als deze sport in de gezonde open buitenlucht wordt genomen, is het effect dubbel zo goed. Ze moeten naar de zon toe, weg van de donkere gedachten, maar ook weg van de donkere hoekjes, de schemertoestanden waar ze zich normaal best in voelen, of zich tenminste in koesteren. Opvallend is dat mensen die liever bij duisternis leven, ook meestal donkere gedachten hebben, dan zij die de zon verkiezen.

Gedachten zijn krachten. Wie positief denkt en daar een actieve inspanning voor levert, zal zijn gezondheid er met sprongen zien op vooruit gaan. Hij zal in het algemeen beter functioneren, en ook de spijsverteringsorganen zullen hem dankbaar zijn. Het komt er op aan dit heksenkringetje te doorbreken. Men heeft in universitaire ziekenhuizen vastgesteld dat er per zaal per soort ziekte een aparte filosofie op de patiënt kan gekleefd worden, die vrijwel overeen komt met iedere andere patiënt in die zaal. Je zou dus haast kunnen zeggen dat er een soort type-filosofie bestaat inherent aan elke soort ziekte. Als je die filosofie doorbreekt en een positieve levensinstelling verwerft, dan heb je al de belangrijkste stap gezet naar de genezing.

Dat geldt trouwens niet alleen voor maagziekten alleen, maar eigenlijk voor alle ziekten, van hartinfarct tot longontsteking. Gezond denken is een eerste vereiste om gezond te kunnen worden. In dat verband werd trouwens vroeger veel waarde gehecht aan het zogenaamde moreel van een zieke, die dan bepalend was voor zijn herstel na een ziekte. Men ziet dat trouwens ook in ziekenhuizen na een heelkundige ingreep. Wie een goede filosofie heeft, een goed moreel, herstelt rapper en grondiger en hervalt minder gemakkelijk. Het hangt dus van jou af.

Zoek verstrooiing, doe iets anders

Het is typisch voor maaglijders: ze zijn gefixeerd op hun probleem. Dat komt wel meer voor, ook bij andere kwalen, maar voor een maaglijder is het leven geen pretje: ze kijken zuur, ze eten zich zuur en ze denken zuur. Het is niet eenvoudig om oorzaak en gevolg uit elkaar te houden.

Doorgaans kun je stellen dat maagklachten samenhangen met stress, maar ook met de levensgewoonten. Maagklachten komen meer voor bij rokers, bij mensen met obesitas oftewel zwaarlijvigheid, bij overmatig medicijngebruik zoals pijnstillers, bij slechte slapers, bij mensen die zich veel zorgen maken en problemen hebben, als begeleidend verschijnsel bij burn-out. Je moet er wel zeker van zijn dat het om maagklachten gaat en niet over last aan de slokdarm of de twaalfvingerige darm. Daarom is medisch onderzoek altijd belangrijk.

Eén geruststelling: doorgaans is het niets ernstig en gaat het vanzelf over. Een vakantie, een uitstapje, een goed gesprek, verandering van milieu, een leuke nieuwe hobby, het zijn zoveel elementen die kunnen bijdragen tot een spoedig en definitief herstel.

Uiteraard is het belangrijk je eetgewoonten onder de loep te nemen. Daar gaan we in een volgend artikel uitgebreider op in.

In elk geval kun je nu al maatregelen nemen: langzaam eten, stress vermijden, zorgen bannen, niet roken en alcohol schrappen en langzaam eten.

En natuurlijk mag je hulp verwachten van de natuur, dankzij Nasturtium dat helpt bij een “moeilijke maag”.

Een tip: Nasturan van Fytobell.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kan Nasturan ook online berstellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je maag zal “opboeren” van vreugde.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoofdpijn door te weinig drinken

Veel drinken is essentieel voor de afvoer van afvalstoffen en het voorkomt uitdroging. Een tekort aan vocht kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kan een vochttekort leiden tot verstopping. Drink daarom minimaal 2 liter per dag. Wát je drinkt is wel...

Lees meer

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer