mei 23, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe veilig en gezond barbecueën?

Het mooie weer van de jongste weken en de “ophokplicht” van de overheid naar aanleiding van de coronapandemie hebben veel landgenoten geïnspireerd om te gaan barbecueën. Als dat in besloten kring, de eigen bubbel en enkel met de huisgenoten gebeurt die onder hetzelfde dak wonen, is dat geen probleem en loop je geen risico op besmetting met het gevreesde virus. Bovendien… wat is er leuker dan met je gezin te genieten van de tuin, je balkon, de natuur, terwijl je een lekker hapje verorbert. Barbecueën hoort daar bij. Maar ook hier is er gevaar, want je kan zowel met het voedsel als met jezelf en voor je gezinsleden foute dingen doen.

Om te beginnen moet je erg alert zijn voor brandwonden. Zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn moet je ontzettend aandachtig en voorzichtig tewerk gaan. Ze beseffen het gevaar nog niet, trekken gloeiendhete voorwerpen naar zich toe of verbranden de handjes terwijl ze uit nieuwsgierigheid zich optrekken aan het barbecuestel. Let ook op met afgewerkte schotels waar nog heet voedsel op ligt, want kinderen beseffen niet dat eten in open lucht ook gevaarlijk kan zijn voor verbanden van de mond. Zet veiligheidshalve ook altijd een emmer water klaar in de buurt van het barbecuetoestel.

Het is nu volop barbecuetijd. Maar denk daarbij toch tegelijk aan je veiligheid en je gezondheid, want barbecue kan gevaarlijk zijn en tegelijk je gezondheid bedreigen!

En de barbecue zelf nu. Als je er nog eentje moet aanschaffen, kies dan liever voor een type zonder rechtstreekse vlam. Veel mensen verkiezen de smaak van doorrookte spijzen, vlees, groenten, vis, maar die kunnen PCB oftewel polycyclische aromatische koolwaterstoffen bevatten. Dat is een verzamelnaam voor scheikundige verbindingen die ontstaan als koolhydraten en vetten met hitte en vooral een vlam in contact komen. De rook stijgt naar omhoog en komt weer terecht in het voedsel, dat er wel zijn typische smaak, maar ook zijn kankerverwekkende eigenschappen aan geeft.

Opgelet dus als het voedsel rechtstreeks in contact komt met een vlam of de nabije hitte van houtskool. Bij een elektrische grill loop je wat dit betreft minder risico. Ook bij gas heb je een ander risico: meer benzopyrenen.

In elk geval mag je voor de houtskoolbarbecue NOOIT gebruik maken van oud reeds gebruikt hout uit de schrijnwerkerij, houten meubels die je zelf verzaagd hebt, afvalhout van onduidelijke herkomst. Vaak is dit hout behandeld met schimmelwerende stoffen, tegen rotting of tegen wormen. Ook geverfd hout mag absoluut niet worden gebruikt. En let er ALTIJD op dat er voldoende afstand is tussen het voedsel en de hittebron.

Waar moet je nog op letten?

  • Haal het voedsel dat je gebruikt voor de barbecue pas net voor de bereiding uit de koelkast, anders heb je risico op salmonella.
  • Als je sausen gebruikt, voeg die pas op het allerlaatste moment toe op het vlees of de vis, of groenten, anders krijg je een effect van verbrande koolhydraten: zeer gevaarlijk voor de gezondheid.
  • Als je alcohol, wijn of bier als smaakmaker gebruikt, giet dit ook op het laatste op het voedsel. Het geeft zijn smaak af en beschermt ook het voedsel tegen verbranding door de damp die het veroorzaakt. Let wel op met alcohol, het kan een steekvlam doen ontstaan.
  • Prik nooit met een vork in het vlees of de vis om na te gaan of het gaar is. Want de natuurlijke sappen ontsnappen dan en gaan verbranden. Gebruik liever een thermometer om de gaartijd te controleren.
  • Gebruik eventueel een plaat tussen de vlam of de hittebron en het voedsel, dit zal het ontstaan van de kankerverwekkende PAC’s tegengaan.
  • Verkies een langere gaartijd op een lagere temperatuur, dan een snelle gaartijd op hogere temperatuur.
  • Kies voor lokaal voedsel: het is verser, het komt van eigen bodem, je steunt de lokale telers en kwekers en je beperkt de ecologische voetafdruk.

Op die manier wordt barbecueën een feest, maar tegelijk een gezonde bezigheid. Smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer