mrt 14, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in Europa en de geïndustrialiseerde wereld. Dat wil ook zeggen dat de zogenaamde “beschaving” en de levensstijl die ermee te maken heeft aan de basis van het probleem ligt.

Natuurkost, volwaardige voeding, groenten, fruit en volkoren en gezonde vetten kunnen veel levens redden en helpen kanker te voorkomen.

Moeten we terug gaan leven zoals in de middeleeuwen? Zeker niet, maar het is wel verstandig conclusies te trekken uit wetenschappelijk onderzoek en na te gaan waarom het aantal kankergevallen in twee generaties verdubbelt.

Meer risico bij hoger opgeleiden

Zo is het duidelijk dat rokende vrouwen viermaal meer risico lopen om borstkanker te krijgen, terwijl de meerderheid van hen dacht dat het enkel hart en bloedvaten en vooral de longen kon beschadigen.

Merkwaardig is ook dat hoe hoger de opleiding, hoe meer risico op borstkanker en huidkanker.

Hoezo? Hoogopgeleiden wachten meestal tot na hun dertigste levensjaar om een eerste kind te krijgen en bovendien hebben ze minder tijd voor borstvoeding omdat ze ook aan hun carrière moeten denken.

Op jongere leeftijd een eerste kind krijgen en vooral ook borstvoeding geven en uiteraard ook niet roken zijn belangrijke elementen om borstkanker te voorkomen.

De levensstijl speelt uiteraard ook een belangrijke rol: voeding, stress, slecht slapen, te veel hooi op de vork en de snelle hap zijn factoren die er zeker een rol in spelen.

Bovendien gaan hoger opgeleiden meer en langer op vakantie, meestal in zonnige gebieden, zelfs in de winter in het hooggebergte.

UV-stralen zijn belangrijk voor de vorming van de vitamine D in de huid, maar tegelijk is teveel, te veel, want verbranding na verbranding veroorzaakt snelle huidveroudering en rimpels, maar verhoogt bovendien de kans op huidkanker en dat is tegenwoordig de snelst groeiende kankervorm.

Eet gezonder en beweeg

Hoe pak je dat dan aan? Niet meer op vakantie? Zelf het potje koken en groenten kweken? Niet meer studeren en vroeg aan kinderen beginnen?

Zo’n vaart mag je het niet laten lopen, maar het is wel een hint.

Meer dan één derde van alle kankerziekten zouden kunnen voorkomen worden als men uit voorzorg wat gezonder zou gaan eten. Hiervoor is het belangrijk dat men meer fruit, groenten en ook volkoren gebruikt, en minder zoetigheid en geraffineerde producten en transvet gaat gebruiken. Naast volkorenbrood bestaat ook volkorenspaghetti, noedels, volle rijst enz… Zoete dessertjes met geraffineerde suikers of kunstmatige zoetstof, kun je maar beter laten staan. En… van de groenten moet elke dag een behoorlijke portie uit rauwkost bestaan. Van fruit is het belangrijk de schil ook op te eten, omdat daarin een belangrijk deel van de vitamines zit opgesloten en ook terpenen en bioflavonoïden zich vooral onder de schil bevinden.

De natuur heeft het zo voorzien en daarin is alles voorzien wat we nodig hebben om gezond te leven en vooral lang gezond te blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer