jan 19, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Wie zuurkool eet, leeft langer

Iedereen kent de voordelen van probiotica. Je kan die nemen als voedingssupplement: een pilletje met wat water. Maar als je probiotica ook als voedsel kan nemen dat bovendien heel lekker is, waarom zou je aarzelen. Zo’n superfood is zuurkool. Zeer gezond en erg lekker en daar is het nu de tijd voor: januari. Het is gefermenteerde kool die door melkzure gisting goede bacteriën aanmaakt en de immuniteit versterkt. Het is superfood dat vooral tijdens deze pandemie erg welkom is.

Zuurkool wordt alom geprezen niet enkel vanwege zijn culinaire eigenschappen, maar ook omwille van de medische kwaliteiten. Zuurkool is namelijk typische winterkost en het is vooral in deze periode dat een hoog vitamine C gehalte van belang is. Zuurkool is daarvoor een van de beste leveranciers. Wie zuurkool op het menu zet, is dus niet enkel iemand die van lekkere dingen houdt, maar ook iemand die bekommerd is om zijn gezondheid. Bovendien is zuurkool een gefermenteerd product en dat betekent dat het melkzure bacteriën aan het organisme levert en dat wordt bijzonder op prijs gesteld door de darmflora die dankbaar gebruik maken van deze goede bacteriën om hun leger aan te vullen en op die manier de schadelijke bacteriën kan overmeesteren.

Zuurkool is een geschenk uit de hemel. Het is niet alleen lekker, maar is eigenlijk een krachtbron van gezondheid.

Zeer geneeskrachtig

Zuurkool is een zeer waardevol product, vooral in de winter te waarderen. Zuurkool bevat Natrium, Kalium, Calcium, Zwavel, Magnesium, Mangaan, vitamine A, B, D, en is vooral bijzonder rijk aan vitamine C. Zuurkool is zeer caloriearm: en bevat weinig suiker en vet, is dus eigenlijk verslankend en is door het zwavelgehalte ontsmettend en worm werend.

Wie geregeld zuurkool eet, zal ook minder gauw last krijgen van een verkoudheid. Het helpt de vertering en verbetert de ontredderde darmflora, herstelt de functie van lever en galblaas, werk zacht laxerend, is diuretisch, en bij nefritis of nierontsteking van groot nut gebleken. Door het zwavelgehalte is het ideaal voor patiënten die last hebben van een te vette hoofdhuid. Het sap van de zuurkool wakkert het metabolisme aan. Zuurkool van witte kool is kalkrijk en rauw gegeten is het een prima geneesmiddel.

Licht verteerbaar en lekker

Zuurkool is rauw lichter verteerbaar en beter dan gekookt. De Duitsers hebben de gewoonte om het samen met worst aan te bieden, maar eigenlijk is de gezondheid er best mee gebaat als je zuurkool rauw verwerkt in een slaatje van rauwkost, bijvoorbeeld.

Eet je toch liever warm gekookte zuurkool, dan kan je de kwaliteit en de smaak verbeteren door er rauwe zuurkool fijngesneden aan toe te voegen. Het wordt dan ook lichter verteerbaar. Het kalkgehalte kan je verhogen door er verpulverde eierschalen bij te doen: 1/2 eetlepel per kg zuurkool.

Gesneden rauwe zuurkool heeft uitstekende kwaliteiten: de gisting vormt melkzure kalk, die goed opneembaar is. Het melkzuur dat wordt gevormd bij het fermentatieproces van zuurkool is natuurlijk en dus beter dan zuiver melkzuur.

Een uitstekend huismiddeltje is thee van zuurkool: Neem hiervoor één eetlepel zuurkoolwater plus 6 à 8 eetlepels drinkwater.

Zuurkool die in zout wordt bewaard, behoudt haar vitamines. Dit is een uitzondering in vergelijking met alle andere groenten. Zuurkool kan je gebruiken met het pekelnat uit de “ton”, maar als je het pekelnat te agressief vindt, kan je het aanlengen.

De Bulgaren eten en drinken dagelijks zuurkool en zijn heel gezond. Hoge leeftijden tot boven de honderd jaar zijn er helemaal geen uitzondering. Bovendien zijn ze bekend vanwege hun traditie met fermentatie. Denk aan de Bulgaarse yoghurt, een krachtbron van goede bacteriën. De Grieken deden het hen voor, bovendien grenst Bulgarije aan het noorden van Griekenland en dus is het niet meer duidelijk wie het eerst op het idee kwam om witte kool te laten fermenteren tot zuurkool.

Eigenlijk kan je elke groente laten fermenteren om zodoende melkzure bacteriën te ontwikkelen. Niet alleen lekker, maar supergezond!

Gezond palmares

Zuurkool op het menu zetten heeft veel voordelen, niet enkel voor de gezondheid, maar ook als cosmetisch middel.

  • Zuurkool is verslankend want het bevat veel water, weinig vet, weinig suiker en weinig calorieën (14 kcal per 100 g).
  • Zuurkool brengt evenwicht in het organisme want ze is rijk aan mineralen, onder meer Kalium, Calcium, Magnesium en Mangaan, die ziekten helpen voorkomen, kanker inbegrepen.
  • Ze is ook rijk aan de vitamines A, B, D en vooral C, de anti-scheurbuik-vitamine. Door zuurkool te koken wordt een belangrijk deel van de vitamine C vernietigd, dus kan je ze maar beter rauw eten, of toch voor een groot deel. Dood ze niet in het kookwater!
  • Zuurkool is eveneens schoonheid bevorderend vanwege de rijkdom aan zwavel, een weldaad voor de huid en de teint.
  • Zuurkool is diuretisch en dus aanbevolen bij nefritis en problemen met de nierwerking. De melkzure fermenten ontsmetten het spijsverteringskanaal en verdrijven wormen. Dit alles op voorwaarde dat de zuurkool niet chemisch bereid wordt. Maak uw zuurkool zelf klaar of koop gezonde zuurkool bij de reformhandelaar!
  • Zuurkool is een preventief middel tegen ouderdomsverschijnselen en helpt om oergezond te worden en bevat bacteriën die het organisme helpen bij de opbouw van vitamine B12.

Kapitein Cook redde talloze mensenlevens

Toen James Cook, anno 1775, van een lange ontdekkingsreis terugkeerde, ontving hij de Copley-medaille. Vandaag zou het de Nobelprijs zijn. Hij had inderdaad belangrijk humaan en wetenschappelijk werk verricht door zijn bemanning jaar in jaar uit voor scheurbuik te behoeden. Deze gruwelijke ziekte, een avitaminose door gebrek aan vitamine C, betekende destijds de dood voor de meeste zeelui, door het gebrek aan vers voedsel (groenten en fruit) aan boord. Cook loste het probleem op met een behoorlijk aantal vaten zuurkool en een melkzurig biertje uit dennennaalden.

Gezonde ZUURKOOL is vandaag nog even onmisbaar als in Cooks tijd.

Hadden de zeelui ten tijde van de overtocht van Christoffel Columbus dat geweten, ze hadden de geschiedenis kunnen herschrijven. Maar ook vandaag weten we dat het belang van vitamine C moeilijk kan overdreven worden: voor hart- en vaatziekten, tegen aandoeningen van de luchtwegen, ter preventie van Covid en zelfs voor de preventie van kanker. Gebruik meer vitamine C en dat kan best met zuurkool en je zal gezonder zijn en blijven!

Geneeskundig gebruik

Zowel vitamine C als de zuurkool die het in belangrijke mate aanlevert, samen met goede melkzure bacteriën heeft een belangrijke positieve invloed op onze gezondheid en ons welbevinden. Ook cosmetisch heeft zuurkool grote voordelen.

Acné: maakt de huid gaaf en gezond.

Eczeem: maakt huid glad en gezond. Witte kool of rauwe zuurkool met rijst is een dieet van kalkrijk voedsel.

Diabetes: verbetert de algemene toestand en zorgt er voor dat het lichaam minder weerstand opbouwt tegen insuline.

Reuma en artritis: de vitamine C heeft een positieve invloed op reumatoïde verschijnselen doordat het lichaam gealkaliseerd wordt.

Bloedarmoede en voor vegetariërs: De vitamine B12 maakt het ijzer opneembaar en is dus belangrijk bij de bloedvorming.

Wonden: Zuurkoolsap geneest moeilijk behandelbare wonden..

Ontredderde darmflora: Zuurkool is ideaal voor het herstel van zieke darmflora; eventueel wat honing aan toevoegen.

Brandwonden: kompres van zuurkool; geregeld verversen.  Ook natuurhoning is een prima middel voor het herstel van verwondingen.

Verstopping: Het sap ontsmet en stabiliseert de darmflora.

Na griep of andere infectie: Dagelijks gebruik helpt het organisme zich sneller te herstellen, dankzij de vitamines en mineralen.

Slechte darmwerking: Rauwe zuurkool naast rode biet, witloof en paardenbloem.

Bloedend tandvlees: Zuurkool is het reddend geneesmiddel, vanwege het vitamine C-gehalte.

Darm ontsmetten, tegen gisting en rotting: Dagelijks 2 à 3 eetlepels sap (Kneipp).

Ouderdomsverschijnselen: Preventief gebruiken; houdt jong, lenig en gezond.

Dagelijks zuurkool eten: voorkomt dat het tandvlees snel bloedt, de tanden los gaan zitten, en ook als telkens zweertjes en blaasjes in de mond komen en tegelijk zwelling bij de gewrichten ontstaat, voor wie zwak en vermoeid is.

Zuurkool is eigenlijk een hemels geschenk en wie in staat is het zelf te maken mag zich zalig prijzen. Het is geen voedsel, het is meer dan dat, het is een hemels geneesmiddel. Daarom moeten we er dagelijks gebruik van maken.

En voor wie de darmflora een boost van goede bacteriën wil geven is er gelukkig een uitstekend natuurlijk preparaat.

Een tip: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je darmflora zal gelukkig zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde