mrt 25, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Voorkom verkoudheid en griep met eenvoudige recepten uit de natuur

Het wispelturige weer is opnieuw onze slijmvliezen, neus, keel, luchtwegen op de proef aan het stellen. Het zijn trouwens meestal dezelfde patiënten die er – met reden – bang voor zijn. Mensen met gevoelige luchtwegen, die snel verkouden worden en grieperig zijn, kunnen zich nochtans terdege op dit wispelturige weer voorbereiden. Want het is niet de koude op zich die ziek maakt, evenmin het wisselend klimaat. Het is de weerstand die blijkbaar niet opgewassen is tegen een agressiever gedrag van de “weergoden”, de virussen en de bacteriën.

Je kan gemakkelijk zelf een siroopje maken om hoest te bestrijden. Met ui en tijm maak je het beste recept. Maar tegelijk moet je ook alles doen om het niet zover te laten komen. Op tijd ontspannen in de natuur, ook in de winter, is van groot belang.

Vaak wordt gewaarschuwd tegen bar weer. Als we de reclame mogen geloven moeten we meteen vrachten vitamines slikken en naar de dokter lopen om een reddende en preventieve prik. Maar wat doe je dan met de steeds weerkerende verkoudheden? Je kan je inderdaad beschermen en een dam opwerpen tegen de typische winterkwaaltjes. Hoe doe je dat? Simpel: je weerstand verhogen.

Meer in de winter

Het is duidelijk dat in de winter meer verkoudheden voorkomen dan in de zomer. En de periode na de winter, als de lente in zicht komt, is nog riskanter. Dat griep meer slachtoffers maakt in het koude seizoen dan als het warm is, dat in het noorden meer mensen het slachtoffer worden van ziekten aan de ademhalingswegen dan in het zonnige zuiden is duidelijk. Heeft het dan allemaal met temperatuur te maken? Eigenlijk niet. Temperatuur is maar een factor die onze weerstand op de proef stelt.

Er zijn mensen die zelden of nooit verkoudheid en griep krijgen, terwijl anderen de minste temperatuurschommeling betalen met hoesten en kuchen, met niezen en snotteren, terwijl zelfs de ouderen als er een ontsteking van de luchtwegen optreedt soms zelfs gevaar voor hun leven moeten vrezen. Gelukkig is dit meer uitzondering dan regel, maar het wijst er toch op dat er lieden zijn met een zwakke weerstand, terwijl anderen blijkbaar nergens last van hebben. Het komt er in het eerste geval dus op aan de weerstand te verhogen, de lichaamseigen afweerkracht te mobiliseren en te versterken. Hoe doe je dat?

Weerstand verhogen

Dat koude of wisselende temperaturen op zich geen ziekte veroorzaken, wordt duidelijk als men ziet hoe sommigen ongestraft dingen mogen doen die voor andere meteen worden afgestraft: buiten lopen in lichte kleding in de winter kan sommigen niet deren, terwijl anderen als ze hun sjaaltje vergeten zijn, ’s anderendaags met griep of een ontsteking van de luchtwegen in bed zitten. Wat wel gebeurt, is dat koude of temperatuurschommelingen een grote inbreng van de eigen weerstand nodig maakt. Is die er niet, dan wordt men ziek.

Men heeft vastgesteld dat bepaalde methodes helpen om de weerstand te verhogen. Zo blijkt dat vitamine C de cel meer afschermt tegen vreemde indringers. Meer fruit en groenten is dus zeker aan te bevelen in deze periode.  Elke morgen de dag beginnen met een glas ver geperst sap van citroenen, sinaasappelen en kiwi is een echte vitaminebom. Kiwi bevat van de vruchten het meest vitamine C: driemaal meer dan citroenen. In geval van ziekte kan men trouwens deze vruchtensappen blijven drinken. Men kan ze ook met warm water overgieten en er nadien wat honing aan toevoegen.

Echinacea

Een plant die beslist de natuurlijke weerstand van het lichaam verhoogt, is de Echinacea Purpurea, de rode Zonnehoed. De reputatie werd trouwens al eeuwen toegepast bij de indianen. Sedertdien maken heel wat bedrijven en bedrijfjes het product, denk daarbij vooral aan Echinabell van Fytobell, omdat de extractie gebeurt met ultrasone maceratie, wat belangrijk is omdat er meer actieve stoffen worden vrijgemaakt uit de plant wat dus beter is voor de gezondheid, zowel preventief als voor de verzorging.

De natuurlijke afweer wordt versterkt, de witte bloedlichaampjes worden actiever, de afweerstoffen vormen zich gemakkelijker. Dagelijks gebruik maken van deze plant is dus uitstekend voor wie griep en verkoudheid wil voorkomen. En aan de universiteit van Antwerpen werd er onderzoek naar gedaan en het blijkt effectief een ideale plant te zijn voor de preventie en de verzorging van winterse kwaaltjes: verkoudheid en griep.

Tijm

Tijm is eveneens een plant die voor de luchtwegen van belang is. Van een paar lepeltjes tijm kan je thee zetten en die in de loop van de dag met kleine slokken opdrinken. De ui is eveneens een goede expectorans: door de alliaten worden de slijmvliezen aan het werk gezet, er komt een betere doorbloeding ter hoogte van de slijmvliezen. Hiervoor kan je van een ui een paar schijfjes afsnijden en er thee van zetten. De etherische oliën zullen een betere evacuatie van de slijmen realiseren. In geval van keelpijn of oorontsteking kan je ook fijngesnipperde ui op de keel leggen of een kompres op het oor toepassen.

Salie

Ook salie is een geweldige plant om de slijmen te evacueren.

Salie en appelazijn zijn ideaal om te gorgelen. Vooral in geval van keelpijn is dit doeltreffend. Ook de amandelen en de keel door middel van een penseel aanstippen met melkwei heeft een helende werking. Kamilledampbaden zijn dan weer uitstekend voor wie met gezwollen en ontstoken neusslijmvliezen kampt en met aandoeningen van de luchtwegen. Kamille in heet water doen en in een kom gieten, een handdoek over het hoofd leggen en met open mond of via de neus, de dampen boven de kom inademen: zeer heilzaam!

Menu aanpassen

In geval van gevoeligheid voor verkoudheid en griep moet het dieet worden bekeken. Zoetigheden en suikerhoudende producten, vooral snoep, frisdranken, gebakjes, moeten worden vermeden, aangezien ze onmiddellijk als gevolg hebben dat er meer slijmen worden geproduceerd. Te veel eiwitten voor deze patiënten moet eveneens worden vermeden. Meer groenten en vooral fruit zijn van belang.

Wie een dag of twee enkele fruit eet, zal zich stukken beter voelen en brengt een vitaminebom in het lichaam. Het helpt tevens het lichaam te ontslakken en de darmen schoon te maken. Veel drinken is van belang: warme lindethee is zelfs uitstekend bij griep, om op die manier via het zweten, en door zijn diuretische eigenschappen, het lichaam te helpen zichzelf te reinigen.

Beweeg voor je conditie

In geval een hoest en griep langer duren, is het noodzakelijk een geneesheer te raadplegen. Maar in geval van griep is het nutteloos antibiotica te slikken. Er zijn trouwens nog te veel artsen die of uit angst, of uit gewoonte, of door beïnvloeding door medisch afgevaardigden, nog steeds niet met deze slechte gewoonte kunnen breken.

Je kunt heel wat doen om een verkoudheid te voorkomen. Veel vruchten die vitamine C bevatten, zijn natuurlijk in de eerste plaats aangewezen.

Kruidenthees om eens lekker door te zweten zijn gunstig bij verkoudheden, maar ook als je de eerste kriebels voelt komen.

Maar als je verkoudheid en griep wil voorkomen of er snel komaf wil mee maken, hangt dat voor een groot deel van jezelf af: gezonder leven, en geregeld bewegen in de open natuur. Je lichaam zal er je dankbaar om zijn.

En een tip: Echinabell van Fytobell op basis van Echinacea.

Je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Of je kunt het ook bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer