Brandnetel tegen reuma en spierpijn

Waar is de tijd dat mensen met rugklachten brandnetels op hun rug legden en in hun broek staken om de pijn van een hernia of gewoon een lumbago oftewel spit niet meer te voelen. Het kwam erop neer dat kwaad met kwaad bestreden werd: een nieuwe pijn voelen om de oude niet meer te ervaren. Het lukte. Niet zozeer vanwege de pijnervaring die het meebracht, maar wel door het feit dat brandnetel zowel via de huid als inwendig door middel van een aftreksel op soep, het lichaam hielp om te ontzuren. Want reumatische problemen en spit zijn typische klachten die voorkomen bij mensen die zuren moeilijk kunnen elimineren en geen basenoverschot hebben in de cellen.

De belangrijkste oorzaak daarvan is de levenswijze, hoewel sommige types en hele families daar last blijken van te hebben. Brandnetels zijn gezond, vooral de jonge scheuten bevatten heel wat mineralen en chlorofyl en zijn prima om het lichaam te ontzuren. Nu de lente er is, komen de brandnetels tevoorschijn en april is de ideale maand om ze te plukken. Heb je die in de tuin staan, vernietig ze niet, want brandnetels zijn een godsgeschenk.

Brandnetels hebben een slechte reputatie omdat ze prikken, maar het zijn eigenlijk ideale geneesmiddelen uit de natuur, vooral bij ontstekingen, bij spier- en reumapijn, tegen diabetes en om te remineraliseren.

Niet zonder handschoenen

Hoewel brandnetel geen plantje is om zonder handschoenen aan te pakken – je kan fel geneteld worden en dat prikt en jeukt behoorlijk – is het toch niet enkel een gezonde plant, maar ook een eetbare plant. Je moet gewoon wat voorzichtig zijn als je ze plukt ofwel handschoenen aantrekken en een lange schaar gebruiken. Brandnetel kan je zowel in soep in slaatjes als in thee gebruiken. “Slaatjes” zul je denken, en het netelen dan? Heel eenvoudig: laat de brandnetel een tijd (een half uur) in water weken, dan gaat het netelend effect van de punten weg en kan je de plant zonder problemen fijn snipperen en in een slaatje gebruiken. Heel lekker.

Het broertje daarvan de dovenetel, prikt helemaal niet, is uiteraard ook gezond en die kan je wel in slaatjes gebruiken met een lekker vinaigrettesausje, zonder dat je eerst een “ontprikkend” proces moet doorvoeren.

Je kan de bladeren van de brandnetel ook drogen en daarna fijn wrijven en in een donkere fles of bokaal bewaren. Daarvan kan je dan in de rest van het jaar thee van zetten, wat ideaal is om te bewaren vooral voor mensen die last hebben, van verzuring en reumatische klachten hebben. Dagelijks een paar kopjes brandnetelthee bekomt hen goed en zal hen van heel wat ongemakken verlossen, vooral als het bijvoorbeeld samen met Curcuma genomen wordt.

Tegen reuma

Het netelende karakter heeft de brandnetel te danken aan de punten. Daarin zitten de prikkende stoffen. Mensen die gevoelig zijn voor histamine moeten wat voorzichtiger zijn, want ze kunnen er allergisch op reageren. Maar daarentegen zijn brandnetels fel ontzurend. Dat is goed nieuws voor patiënten met reumatoïde klachten, gewrichtspijn, rugpijn, jicht enz. Alles wat met oververzuring te maken heeft, vindt zijn oplossing in brandnetel. Vooral nu ze in het voorjaar als “paddenstoelen” uit de grond kruipen, moet je er gebruik van maken, zolang ze er zijn. Staan ze in je tuin, prijs je gelukkig en verdelg ze niet, want ze smaken trouwens ook heerlijk in de soep. En eens ze gekookt zijn is het gedaan met netelen.

Brandnetel remineraliseert het lichaam dankzij calcium, fosfor, ijzer en vooral silicium. Vooral omwille van die laatste stof wordt het gebruikt als basis voor voedingssupplementen die zowel chlorofyl als silicium aanbrengen en daardoor precies erg geschikt voor reumapatiënten en voor wie een tekort heeft aan mineralen. Omdat brandnetel het lichaam alkaliseert heeft het een gunstige uitwerking op de weerstand, de cellen en de bloedvaten.

En heb je bij het plukken je toch geneteld, pluk dan een klimopblaadje en wrijf daarmee over de jeukende plek, dat kalmeert. De prik komt van het histamine en mierenzuur, ook wel netelgif genaamd, maar dat bepaalt ook de geneeskracht.

Maar wacht niet te lang meer, want halfweg mei is de brandnetel dermate opgeschoten dat de vezels taaier worden en amper nog lekker zijn. Ideaal is gebruik te maken van de jonge scheuten en dat wordt steeds meer in de kruidengeneeskunde erkend: als de jonge scheuten verschijnen van gelijk welke plant, is de geneeskracht het sterkst. Natuurlijk kun je ze nog gebruiken, maar ze worden taaier voor de soep, en wat wel nog mogelijk is: het maaisel gebruiken op de composthoop, dan is dat ideale meststof tegen volgende herfst.

Geneeskracht door chlorofyl

Brandnetel is ideaal om gezond bloed aan te maken. Dat komt enerzijds door de chlorofyl en ook door coproporfyrine, een voorloper van hemoglobine, nodig voor de vorming van rode bloedcellen die het zuurstoftransport verzorgen. Precies vanwege het hoge gehalte aan chlorofyl bevatten ze ook veel vitamines zoals vitamine C, vitamine K, B-complex, maar ook een behoorlijke hoeveelheid antioxidanten dankzij de fenolen, flavonoïden en looistof die trouwens ook in groene thee worden aangetroffen. Precies daarom zijn beide planten zo gezond. Zowel de blaadjes, de punten, de scheuten, de stengels en de wortels kunnen worden gebruikt en daardoor brengen ze een varia aan nuttige stoffen in het lichaam. Ze bevatten fytosterolen, werken diuretisch, en precies vanwege de fytosterolen hebben ze ook een anabole werking, wat de celvernieuwing ten goede komt.

Zowel in- als uitwendig

In de natuurgeneeskunde wordt zowel inwendig als uitwendig gebruik gemaakt van brandnetel. Precies vanwege het tintelend effect wordt het aangewend in zalven die gebruikt worden tegen artritis.

De methode van onze voorouders om brandnetels op de huid te wrijven of onder het hemd of in de broek te stoppen is niet zo dom, want het prikkende gevoel gaat na een tiental minuten weg om plaats te maken voor een verwarmend en heilzaam gevoel: de reumatische pijnen verdwijnen op de achtergrond en datzelfde effect wordt verkregen door zalven die gebruik maken van aftreksels van brandnetel. Onderzoek heeft aangetoond dat na gebruik van brandnetels het serotoninegehalte verhoogd was, wat een verklaring kan zijn voor het aangename gevoel dat na een poos de patiënt comfort geeft. Inwendig remt het de cytokines af waardoor gewrichtspijn vermindert. Datzelfde effect ziet men trouwens bij toepassing van Harpagophytum oftewel duivelsklauw.

Ook bij diabetes

Niet enkel bij reuma- en gewrichtspijn kan brandnetel nuttig zijn, ook voor diabetespatiënten is het een interessante plant. Naast kaneel kan brandnetel de ongevoeligheid voor insuline verminderen, zodat de pancreas weer zijn normale werk kan doen en het lichaam niet telkens meer nodig heeft of de pancreas aangepord moet worden tot een hogere productie, wat uiteindelijk zal leiden tot uitputting. Proeven bij een kleine vijfhonderd diabetespatiënten die bovendien last hadden van obesitas toonden aan dat de nuchtere glucosespiegel veel lager was na het gebruik van brandnetel. De insulineresistentie nam gevoelig af terwijl er geen nevenwerkingen gesignaleerd konden worden.

Brandnetel kan de insulineresistentie bij type 2 van diabetes verminderen, maar dat neemt niet weg dat een gezondere levensstijl moet worden aanbevolen: geen alcohol, geen suiker, meer bewegen en vermageren tot een gezond niveau. Daardoor heeft het op termijn ook een gunstig effect om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Het vermindert ook de kans op ontstekingen, zowel in de bloedvaten als in spieren en gewrichten door de anti-inflammatoire werking. Brandnetel is daardoor bloedzuiverend, immuunversterkend en geeft ook goede resultaten bij huidaandoeningen.

Het is tevens een uitstekend diureticum dat de nieren zuivert, urinezuur elimineert en een bondgenoot moet zijn van jichtpatiënten vanwege het ontzurend effect. Ook bij bepaalde types haaruitval is brandneteltinctuur een goede keuze. Het is ook een plant die in hoge potentie in de homeopathie gebruikt wordt.

Je kan de plant bij reumatische aandoeningen en spierpijn ook perfect gebruiken met Curcuma.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell samen met Articulan op basis van o.m. brandnetel.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

En nog een tip: Articulan van Fytobell met o.m. brandnetel.

Je vindt Articulan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-862.

Of je kan Articulan van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer