feb 16, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vitamines beschermen je luchtwegen

Last van een hoestje? Dat is in dit seizoen niet ongewoon. Vorige week stenen uit de grond gevroren en nu al bijna tien graden. Dat is een verschil van ongeveer twintig graden. Je moet een goed immuunsysteem hebben om daar niet wat last van te ondervinden. Hetzelfde met corona: een goed immuunsysteem is de beste beveiliging.

De vraag is: wanneer moet je alert zijn, wanneer moet je naar de arts?

Het ligt aan de soort hoest: duurt die lang en zijn er slijmen en ben je ook vermoeid en heb je ademnood en koorts. Allemaal elementen die van belang zijn en die je aan de arts kan vertellen. Hoe meer symptomen er bij komen, hoe ernstiger het probleem kan zijn.

Wat is de indicatie waarop je moet ingrijpen?

Vitaminerijke kost is een must: veel fruit en groenten, dan krijg je voldoende vitamines naar binnen en dat versterkt het organisme.

Drie types

Het kan gewoon gaan om bronchitis of zelfs chronische bronchitis. Bij het gewone of ongecompliceerde type is het van belang de eerste symptomen dadelijk te herkennen. Van zodra een hoest langer dan een week aanhoudt en vooral als die na veertien dagen nog niet helemaal voorbij is moet de patiënt zeker naar een arts. In dit stadium is alles nog te doen. Hoe langer je wacht des te slechter. De eerste symptomen zijn hevig hoesten, en opgeven van grote hoeveelheden sputum. Wanneer grote inspanningen worden gedaan, komt ook kortademigheid voor.

Gewoonlijk gaat de patiënt slechts naar de arts als de klachten al lange tijd bestaan zodat de beginfase vervaagt en hij niet meer kan vertellen wanneer de klachten precies zijn begonnen en hoe.

Dat begin is meestal onschuldig.

Gewoonlijk start het probleem met een neus- keelholteontsteking waarop een hoest aansluit. Dat is meestal zo in de wintermaanden, maar ook het voor- en najaar leveren dergelijke problemen. Bij onderzoek van de longen ziet men geen etter op de röntgenfoto’s, maar hoort men wel piepende en fluitende tonen bij het ausculteren. In de bonchiaalboom worden wel ontstekingshaarden aangetroffen. Met andere woorden, de grote luchtpijp is ontstoken. Men treft ook vermeerderde klierwerking in het betroffen gebied aan. De functie van de longen is in dit stadium ook niet bij het ziekteproces betrokken.

Meer mannen

Deze patiënten zijn meestal mannen van boven de veertig. Ze roken meestal zwaar en brengen een belangrijk deel van hun tijd door in vervuilde lucht.

Als deze problemen niet verzorgd worden, kan emfyseem en dus verminderde longcapaciteit ontstaan.

Bij chronische etterige bronchitis is er regelmatig opgeven van etterig sputum en is er tevens koorts. Gewoonlijk is hier sprake van progressieve verergering van de symptomen, waarbij de klachtenvrije periodes steeds kleiner worden. Kortademigheid is een van de grote problemen bij dit type.

Bij chronische obstructieve bronchitis is het verloop meestal ongunstig. Bij het hoesten komt trouwens steeds ernstiger wordende kortademigheid voor, vooral bij inspanning. Uiteindelijk komt de kortademigheid ook in rusttoestand voor. De gelaatskleur is blauwachtig. De borstkasverwijding bij inademing neemt af. De algemene ademcapaciteit vermindert.

De ziekte kan zo erg worden dat de longcapaciteit tot minder dan de helft afneemt. Het zuurstofgehalte van het bloed volgt dit proces uiteraard ook, wat leidt tot een algemene achteruitgang van de gezondheid. Op de duur kan de ademhaling zo fel achteruit gaan dat ook het hart er gaat onder lijden en een vergroting van het rechterhart optreedt. Dit is dan het gevolg van een verhoogde druk in de longslagader. Er kan acute benauwdheid optreden, ook bewustzijnsverlies, infecties en zelfs pneumothorax.

Voldoende beweging

Sport is aangewezen om de longcapaciteit op peil te houden, maar dan moet de sporttak wel gekozen worden in overleg met de arts en in functie van de ernst van de kwaal. Lopen is voor deze patiënten gezond, maar niet bij mist en regen en in een koude atmosfeer. Men moet rekening houden met de lichamelijke conditie van dat ogenblik. Reizen, zich ontspannen, seksueel contact, intellectuele arbeid zijn allemaal toegestaan in zoverre ze de longfunctie niet hinderen of beperken. Uiteraard moet er rekening gehouden worden met de beperkende maatregelen die nu gelden met corona. De patiënt moet in deze situaties zelf voelen hoever hij kan gaan. Het spreekt tenslotte vanzelf dat warmte in alle omstandigheden en vormen nuttig is.

Volwaardige voeding

Zoals bij alle ziekten waar de immuniteit bij betrokken is, speelt voeding een grote rol. Volwaardige vitaminerijke kost zal ertoe bijdragen dat het lichaam sterker wordt en bacteriën en virussen beter te lijf kan, dat de inwendige natuurlijke dokter versterkt wordt.

  • Vooral de vitamines C, A en E zijn van groot belang.
  • Dagelijks moet veel fruit worden gegeten en moeten minstens vijf porties fruit of groenten op tafel komen. Rauwkost is zeker een must, omdat daarin waardevolle vitamines, maar ook bioflavonoïden en terpenen zitten opgeslagen, belangrijke antioxidanten, ballaststoffen die vitamines begeleiden.
  • Eet enkel volkoren vanwege de vitamine E.
  • Wortelen, bietjes en groene groenten zoals broccoli bevatten provitamine A en bètacarotenoïden, ook nuttig voor de preventie van kanker.
  • Alle ui-achtigen zoals look, ui, prei zijn nuttig voor de slijmvliezen van de luchtwegen.
  • Tijm is ideaal om de slijmen te verdunnen en gemakkelijker op te hoesten.

Wie gezond eet zal minder gauw ziek worden. Trouwens wat voeding betreft is het meestal een kwestie van gewoonte. Daarom kan je maar beter goede gewoonten aannemen, dan krijgen chronische bronchitis veel minder kans. Een schitterend voorbeeld van het effect van voldoende vitamines is Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar. Hij werd 94 jaar, slikte dagelijks tien tot twintig gram vitamine C. Hij werd het levende bewijs van het effect van vitamines op de gezondheid. De farmaindustrie plaatst daar tegenwoordig wel vraagtekens bij. Maar de bewijzen zijn er. Neem de proef op de som!

Maar om vitaminetekorten te voorkomen en het lichaam voldoende te versterken, is gezond voedsel al heel wat. En dat ontbreekt jammer genoeg aan veel tafels, vandaar dat ziekte in vele bedjes thuis is.

Een tip: een ideaal multivitaminen-preparaat aangevuld met mineralen is Mineravit van Fytobell.

Je vindt Mineravit in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-532.

Of je kan Mineravit ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com

Gezondheid ligt zo binnen handbereik.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer