nov 2, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zwaarlijvigen die slanker worden, leven langer. Hoe doe je dat?

We horen het regelmatig en nu vooral in deze coronaperiode: slank is gezonder dan overgewicht. Het wordt als een onderliggende kwaal en als een hoger risico ingeschat als je besmet wordt door het virus.

En toch proberen de meeste mensen die last hebben van obesitas toch te vermageren, wat niet gemakkelijk is.

In de Verenigde Staten worden jaarlijks 30 tot 40 biljoen dollar aan vermageringspillen uitgegeven, een duidelijk bewijs van een gezondheidscrisis. Obesitas of vetzucht is eigenlijk het voornaamste gezondheidsprobleem zowel in de Verenigde Staten als in Europa.

Het NIPO onderzoek van een tiental jaar geleden in Nederland gaf trouwens aan dat 43 percent van de gezinshoofden in Nederland vindt dat ze een te hoog lichaamsgewicht hebben. Dat overgewicht kost de Nederlandse samenleving fortuinen.

Wie zwaarlijvig is, wil vermageren en dat is een gezonde gedachte, maar niet eenvoudig en toch mogelijk. De meeste diëten geven aanleiding tot het zogenaamde jojo-effect. De spieren moeten niet afgebouwd worden, het vetweefsel wel!

De meest populaire programma’s voor gewichtsverlies hebben op lange termijn trouwens geen succes. Obesitas is een lange-termijn-stoornis en die vereist ook een lange-termijn-behandeling. Eén op drie à vier mensen met overgewicht heeft trouwens een lager metabolisme.

Toch wordt ook veel reclame gemaakt met dieetpillen, maar de meeste zijn gevaarlijk. Ze bevatten, efedrine, cafeïne, aspirine, phenylpropanolanine enz… De werking steunt op eetlustremmers en een versnelling van het metabolisme. Ze verhogen het niveau van de neurotransmitter b.v. adrenaline en verhogen de thermogenese of de verbranding van vet. Dat heeft veel neveneffecten en levert grote risico’s op.

Toch kan je vermageren zonder al die rommel, want het lukt zeker als je het echt wil, als je beweegt, de levenswijze langzaam aanpast, de mechanismen respecteert en leert kennen , als je er je goed bij voelt en ongeveer 2 liter water per dag drinkt.

Moet je dan calorieën tellen? Dat heeft echt geen zin. Vetcalorieën zijn vetten. Dat betekent dat je meer lichaamsvet bijkrijgt door vet te eten dan, met dezelfde hoeveelheid calorieën uit koolhydraten en eiwitten. De vetoxidatie houdt trouwens geen gelijke tred met de hoeveelheid vetinname. Koolhydraten en eiwitten kunnen zich omzetten in vetten en niet omgekeerd! De hoeveelheid opgestapeld vet hangt dus fel af van het type vet dat je eet. Meervoudige onverzadigde vetzuren verbranden gemakkelijker dan verzadigde, want deze laatste worden meestal grotendeels opgeslagen, onmiddellijk na de inname. Verzadigd vet is van dierlijke oorsprong en meervoudig onverzadigd vet meestal van plantaardige oorsprong.

De beste vetten zijn eigenlijk de essentiële onverzadigde vetten. Visoliën en olijfolie van eerste koude persing zijn de gezondste oliën. Men moet er wel vitamine E bijnemen!

Calorieën tellen heeft dus geen zin, want de vermelding van de caloriewaarde op etiketten heeft weinig te maken met de calorische waarde van de voedingsmiddelen in het lichaam. De waarde varieert volgens de biochemische individualiteit, want iedereen is verschillend.

Suiker in water (cola, fruitsap) levert meer energie en doet meer omzetten in lichaamsvetten dan suiker eten met de lepel. En toch moeten we er iets aan doen, want de levensduur bij dikkere mensen wordt gemiddeld met 10 jaar verkort. Als je dan bedenkt dat de helft van de Belgische mannen te veel weegt, dan begrijp je meteen wat voor een belasting dit betekent voor het gezondheidspatroon. Om van de psychologische gevolgen maar te zwijgen.

Het klassieke dieet heeft geen zin omdat het de eigen spiermassa afbreekt en niet het lichaamsvet. Patiënten die gewicht verliezen door een laag caloriedieet en oefeningen, komen na enkele maanden weer aan als ze met het dieet stoppen. Dat is het zogenaamde jojo-effect. De patiënt is er dan slechter aan toe dan had hij of zij nooit geprobeerd van gewicht te verminderen. Om gezond gewicht te verliezen is er lange tijd nodig en bovendien moet dit uiterst langzaam gebeuren om een gunstig gezondheidseffect te verkrijgen.

Eigenlijk is spierbehoud essentieel om vet te verminderen, want de spieren vormen de kachel waarin het lichaamsvet wordt verbrand. Trouwens als de gewichtsvermindering te vlug gebeurt, dan wordt het lichaam in een defensieve vetsparende conditie gedwongen, waarbij de activiteit van het enzym lipo-proteïne lipase verhoogt waardoor meer vet wordt opgehaald en opgeslagen. Op die manier vertraagt de basale metabolische snelheid, zodat de capaciteit om vet te verbranden nog kleiner wordt. Het lichaam heeft zelfs een perfect geheugen dat onthoudt hoeveel vet het heeft en hoeveel het opnieuw moet terugwinnen. Het lichaam probeert dan elke vetmolecule uit het dieet terug op te slaan die nodig is voor de energiebehoefte.

Het resultaat is moeheid na het eten, uitgehongerd gevoel zodat als men opnieuw eet het verloren vet er snel weer aanvliegt.

Hoe moet je dan tewerk gaan? Eigenlijk begint het met de opvoeding, want dikke kinderen worden ook dikke volwassenen. Moeders moeten niet per se hun kinderen mollig willen maken. Ze bewijzen hen daar een heel slechte dienst mee. We moeten kieskeuriger omgaan met het soort voedsel: meer vezels, mineralen en vitamines, minder vetten. Want de vetten stillen het hongergevoel niet en vet wordt niet onmiddellijk verbrand, maar opgestapeld als vet in de vetcellen. Het individu wordt alsmaar dikker. De oplossing ligt er dus al in om te beginnen met alle verzadigde vetten te reduceren, behalve de vetste vis en gevogelte. Koolhydraten en eiwitten verminderen de honger en reduceren de eetlust; terwijl vetten dit niet doen. Typisch is dat dikke mensen een vetrijke voeding verkiezen en dat mogen ze juist niet doen! Maar de wijziging van het verlangen naar vette voedingsmiddelen te verminderen, is niet gemakkelijk.

Erfelijke aanleg is niet voldoende bewezen. Noch het aantal vetcellen, noch hun omvang worden genetisch bepaald. Wel worden voedingsgewoonten in hele families overgeërfd, vandaar dat je familiaal vaak met dezelfde problemen zit. Ook het tv-kijken en alles wat erbij hoort heeft veel mensen obees of dik gemaakt.

De gulden regels:

 • Om te beginnen niet meer dan 250 gram per week afvallen.
 • Je moet het vet meten en niet het lichaamsgewicht, want de spieren mogen niet in massa en volume verminderen, het vet wel!
 • Vermijd verzadigde dierlijke vetten en vooral transvetten.
 • Vermijd commerciële diëten.
 • Gebruik geen dieetpillen.
 • Vermijd geraffineerde suiker compleet, ook in alle producten en eet enkel koolhydraten van de complexe ketting (in fruit b.v.).
 • Eet een hoog vezeldieet.
 • Gebruik Omega-3 vetzuren (uit vette vis).
 • Doe aan training om het verminderde gewicht te behouden, want oefening houdt de spiermassa in stand en doet elke week meer vet verbranden.
 • Train ’s morgens, want dan verbrand je meest vet.
 • Onderhoud het L-carnitine-niveau en daarvoor is elke dag extra vitamine C nodig.
 • Zorg er voor voldoende chroom in het lichaam op te nemen.
 • Vermijd snacks en tussendoortjes en eet bij elke maaltijd veel verse groenten.
 • Drink minstens 6 glazen water per dag en drink geen alcohol en softdrinks.
 • Vermijd te laat eten ’s avonds
 • Gebruik enkel producten met een hoog vezelgehalte (volkoren, groenten en fruit)

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer