feb 2, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

TROMBOSE: handel snel!

Ongeveer 50.000 Belgen worden elk jaar het slachtoffer van een hersentrombose. Preventie is natuurlijk belangrijker dan de remedie. Daartoe behoren een gezonde leefwijze met vooral aandacht voor de kwaliteit van de vetten en koolhydraten en natuurlijk ook… beweging, al is het maar een half uurtje per dag.

Bij een trombose moet de patiënt heel snel een aangepaste behandeling krijgen om blijvende schade te voorkomen.

Maar als het noodlot dan toch toeslaat, komt het eropaan heel snel te handelen. De patiënt moet meteen naar het ziekenhuis worden gebracht waar bloed verdunnende middelen zullen worden toegediend en een aangepaste medicatie volgt.

Het is van belang dat snel gehandeld wordt, want als dat niet gebeurt binnen de drie uur, kan onherstelbare schade aan de hersenen ontstaan. Hoe sneller wordt gehandeld, des te groter is de kans op geheel herstel, zonder dat de patiënt het slachtoffer wordt van uitvalsverschijnselen.

Maar hoe herken je een trombose? Dat is afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de bloedprop de bloedtoevoer afsluit. We denken gewoonlijk dat dit in de hersenen is en dat is inderdaad de meest riskante plek, maar het kan evengoed in een been, een arm, het oog, de longen of zelfs de anale streek zijn. Pijn is een eerste indicatie.

We kennen allemaal een hartinfarct of een herseninfarct, maar evengoed een bloedprop in het been moet snel en adequaat behandeld worden. Je mag niet vergeten dat een kwart van de patiënten die getroffen worden door een trombose nadien aan de gevolgen ervan overlijdt.

De onmiddellijke hulp bestaat uit het toedienen van anticoagulantia, oftewel bloed verdunnende en prop-oplossende middelen. Maar de beste behandeling is zoals altijd preventie en daar speelt de voeding en beweging en vermijden van schadelijke dingen zoals tabak en alcohol een grote rol in. Ook stress is een belangrijke ziekmakende factor.

Wat is de oplossing:

  • Drink veel water, minstens 2 liter per dag.
  • Vermijd junkfood en eet veel verse groenten en fruit.
  • Rook helemaal niet!
  • Beweeg dagelijks minstens een half uur tot drie kwartier.
  • Slaap voldoende.
  • Vermijd bewerkt vlees en eet liever vis of kip, vanwege de Omega-3 vetzuren.
  • Gebruik een goed supplement met visolie.

Een tip:

Omega-3 visolie van Nutribell met CNK-bestelnummer 2751-485, voor de apotheek.

Je kunt Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer