okt 5, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wie goed slaapt wordt slanker

Je hoeft niet lang te zoeken om te achterhalen wat slecht slapen met je lichaam, je geest, je humeur, je functioneren doet want iedereen heeft het al meegemaakt. Zelfs één nachtje slecht slapen, heeft al zijn weerslag. Je voelt je minder fit, je bent er met je hoofd niet bij, je geheugen functioneert niet zo goed, je hebt meer trek in zoetigheid dan in gezond voedsel, je bent luier en slentert maar wat rond, je begint niet aan je werk, je bent humeuriger, je bent rapper geïrriteerd, je hebt het sneller te koud, enz. Kortom slapen is niet enkel belangrijk en een zegen, een weldaad voor lichaam en geest, het is ook een noodzaak.

Er zijn slaaplaboratoria aan de belangrijkste universiteiten in ons land en daaruit kan worden geconcludeerd dat slecht slapen verantwoordelijk is voor nog meer problemen: hart- en vaatziekten, huidproblemen, depressie, gewichtstoename, kanker, diabetes, hoge bloeddruk, hersenbloedingen, infarct en beroerte, obesitas, meer verkeersongevallen of ongevallen die nog veel erger zijn. Zo bleek achteraf dat het nucleaire ongeval in Three Miles Island in 1979 zowel als de enorme kernramp in Tsjernobyl, evenals de olieramp met de Exxon Valdez, allemaal het gevolg waren van verkeerde beslissingen door de verantwoordelijken, als gevolg van slaaptekort.

Goed slapen is echt belangrijk voor onze gezondheid, want slapeloosheid leidt tot emotionele en ernstige fysieke klachten.

Ook ongevallen op het werk, in het bouwvak, drukkerijen, assemblagefabrieken, oliebedrijven komen veelal voor bij jongeren en meestal vlak na het weekend waarop ze veel te weinig sliepen, hadden gefuifd en op zwier waren getrokken met te veel alcohol of drugs. Ook de verkeersongevallen op de weg zijn de maandag veel erger dan in de rest van de week: te weinig slaap, gebruik van drugs en misbruik van alcohol. Maar slaaptekort is altijd een aanwezige component.

Bovendien hebben mannen en vrouwen met te weinig slaap een verminderd libido, de seksuele interesse neemt af door een tekort aan testosteron als gevolg van slaaptekort.

Mensen die te weinig slapen verouderen sneller, hebben een minder gave huid, studeren slechter of lijden onder concentratieproblemen, ook op het werk en het leidt beslist tot gewichtstoename.

Wie slecht of te weinig slaapt eet meer, omdat het hongergevoel wordt aangescherpt en de drang naar zoetigheid toeneemt: de dopaminestoot moet het gebrek aan slaap compenseren, een soort feelgood-surrogaat.

In Engeland werd trouwens op grote schaal een studie gehouden onder werknemers. Wie minder dan zeven uur per nacht sliep verdubbelde zijn risico op hart- en vaatziekten.

De Western Reserve University in Cleveland heeft datzelfde onderzoek gedaan bij duizenden vrouwelijke studenten. Daardoor ontdekten ze dat vrouwen die minder dan zeven uur per nacht sliepen, 33 percent meer kans hadden om 15 kilo bij te komen in hun jonge jaren. De studie had plaats onder studentinnen van de universiteit.

Slecht slapen kan ook met eenzaamheid te maken hebben. Wie zich niet goed voelt in zijn job, zijn relatie, of helemaal alleen is en vooral in deze coronatijden met niemand kan knuffelen of praten slaapt slechter. Het computertijdperk heeft dat in de hand gewerkt en de zoomvergaderingen stimuleren dat nog meer. Probeer toch ergens een bubbel te maken, zodat je in alle veiligheid elke week een paar mensen kan zien en spreken. En lukt dat niet zo gauw dan kan je best met vrienden of vriendinnen bellen, dat is veel beter dan chatten, SMS-en of e-mailen.

Ons brein houdt van regelmaat. Als die orde wordt verstoord slaap je slechter. Daardoor hebben mensen die in shiften moeten werken een minder goed slaappatroon en dus op termijn ook meer kans om ziek te worden. Wie geen vast slaapschema heeft, produceert meer greline, een hormoon dat het hongergevoel stimuleert of regelt. Vandaar dat mensen met een slecht slaappatroon meer eten en dus ook verdikken.

Wat is de oplossing? Zeker geen slaapmutsje, hoewel dit het meest gebruikte slaapmiddel is: snel een wijntje of een borrel voor het slapen gaan. Natuurlijk val je sneller in slaap, maar de slaap is minder herstellend omdat de REM-fase verstoord wordt en je wordt ook vroeger wakker. Alcohol is geen goed idee, evenmin als synthetische slaappillen: je slaapt er van, maar op een goede week tijd ben je verslaafd en kan je niet meer zonder.

Het best is een natuurlijke methode te zoeken om beter te slapen:

  • Een goed gesprek
  • Een lange wandeling
  • Een frisse neus halen in de natuur
  • ’s Avonds laat niet meer eten
  • Alcohol en tabak vermijden
  • Tv en computerschermen vermijden vanwege het blauwe licht
  • Dauwtrappelen in het natte gras vooraleer naar bed te gaan
  • Een ontspannend boek lezen
  • Mediteren.

En gelukkig bestaan er ook goede plantaardige middelen zoals Passiflora, Avena, Escholtzia.

Een tip: Escholcin van Fytobell dat samengesteld is enkel uit planten en compleet natuurlijk is, zodat je weer slaapt als een roos, zonder risico op afhankelijkheid of gewenning.

Omdat slapen belangrijk is:

Escholcin van Fytobell met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 2899-912.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer