jul 15, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Verkoudheid en koorts in de zomer: snel voorbij!

Waarom krijg je gemakkelijk een verkoudheid in de zomer? Is dat niet eerder iets dat je in de winter kan overvallen? Natuurlijk kan je immuniteit in de winter gemakkelijker in een dipje geraken, maar daar ben je in de zomer ook helemaal niet vrij van. Vaak is de vermoeidheid en gebrek aan slaap de trigger die maakt dat virussen en bacteriën vrij spel hebben. De vakantie komt eraan en dat brengt de nodige stress mee. Er moet voor dat je vertrekt nog een en ander worden afgewerkt en daardoor kom je in een stresstoestand wat nadelig is voor de weerstand. Bovendien vertrek je vaak op reis met de nodige kilometers voor de boeg en dan arriveer je doodop op de plaats van bestemming. En het voedsel is ook niet zo gevarieerd als in de rest van het jaar, snel een hap uit het vuistje, of een broodje waarvan je niet zeker weet wat er allemaal inzit of wat ermee gebeurd is? Gesnapt?

Rust is belangrijk

De schuld van deze virale agressie is de afwisseling tussen het zwoele warme weer en dan weer de afkoeling: van zwoel-heet naar koud en vochtig. Daar houden virussen en bacteriën van. En dan het voedsel: de zogenaamde enterovirussen vermenigvuldigen zich enorm. Deze enterovirussen halen maag en darmen overhoop, zorgen ook voor hoofdpijn, last aan de ademhalingswegen en de spieren en duizelingen. Ze maken dat je je compleet van de kaart voelt. Kinderen en ouderen zijn de eerste slachtoffers, hoewel gezonde en sterke mensen van middelbare leeftijd er evengoed het slachtoffer van kunnen worden. Bejaarden en kinderen moeten wel voorzichtig zijn en toch meteen het bed opzoeken. Hun immunitair systeem is niet zo sterk en ze kunnen beter hart en bloedsomloop sparen en vermijden dat het tot verwikkelingen komt en een bacterieel staartje krijgt.

Ook in de zomer kan je getroffen worden door verkoudheden en griep. Probeer je goed te ontspannen op vakantie en ook tijdens de rest van het jaar. Dat is de beste garantie om niet ziek te worden.

Voorkom besmetting

Als je al besmet bent dan helpt alleen rust en een paar dagen geduld. Wil je besmetting vooralsnog voorkomen dan kan je beter niet in obscure restaurantjes gaan eten, beter nog je boterhammetjes meenemen naar je werk, of de eerste dag voor op reis, want besmetting gebeurt vaak massaal, vooral na het eten van verdachte spijzen.

Ook handen schudden, kun je beter in deze periode zo veel mogelijk achterwege laten, want virussen kruipen graag via handjes drukken van de ene patiënt over naar de andere en dat niet enkel omwille van corona. Was dus ook geregeld je handen met een ontsmettende zeep en liefst afspoelen met veel warm water. Gebruik zeker in openbare toiletten papieren handdoeken of een hete-lucht-droger, want gemeenschappelijke natte handdoeken zijn broeinesten van bacteriën en virussen.

Heeft je bloedsomloop een licht steuntje nodig, drink dan wat zwarte thee of een kop koffie, maar ben je al risicopatiënt omdat je al te maken hebt met een hartprobleem of een verzwakking van de bloedsomloop, of heb je al eens last gehad aan de urinewegen, haal er dan veiligheidshalve toch de dokter bij. Hij kent je best en zal je eventueel een preparaat voorschrijven om te beletten dat het tot een bacteriële surinfectie komt of dat je hartkleppen gevaar zouden lopen door een onverzorgde zomergriep.

Warm douchen of heet bad?

Iemand met een goede algemene gezondheid en die ook nog vrij jong is, kan de natuur een handje helpen door de lichaamstemperatuur te stimuleren. Een virus is niet bestand tegen een hogere lichaamstemperatuur. Vandaar dat onze intelligente natuur vanzelf onze lichaamstemperatuur verhoogt als een virus ons systeem komt belagen.

Een heet bad of een erg warme douche, waarna je je in warme dekens wikkelt en zo in bed kruipt om te liggen nazweten doet wonderen. Het hindert helemaal niet dat je een paar uur ferm doorzweet en dat je lichaamstemperatuur nog oploopt. Op die manier heb je gedaan wat het lichaam van nature uit begonnen was. Alleen patiënten met bloedsomloopstoringen en hart- of nierproblemen moeten daarmee voorzichtig zijn. Zij moeten de koorts ook door een arts laten observeren.

De anderen moeten dankbaar zijn voor koorts en ze zelfs nog wat stimuleren. Terzelfder tijd moet je natuurlijk veel drinken. Uiteraard warme dranken en beslist geen alcohol. De alcohol geeft je een vals gevoel van zaligheid en verbetering, maar in werkelijkheid verspeel je op die manier meer lichaamswarmte en vergroot zelfs je risico. Bovendien moet je lever het ook nog eens verwerken en dat is iets wat je in deze periode best niet meepikt. De zogenaamde grog tegen verkoudheid of tegen aandoeningen van de luchtwegen is totaal misplaatst en uit den boze. Het helpt je helemaal niet, wel integendeel, het vergroot het probleem.

Als je veel last hebt van pijn in de ledematen of de rug, dan kan je best ook nog een warmwaterzak, een verwarmingskussen of nog best van al een hooibloemenzak die je in apotheken kan kopen, toepassen. Een hooibloemenzak is een populaire methode die veel in Duitsland in de natuurgeneeskunde wordt gebruikt. Het lichaam blijft heerlijk warm en door de verschillende kruiden die erin verwerkt zijn, worden stoffen via de huid opgenomen. Weliswaar geen mirakelmiddel maar bijzonder aangenaam bij dit soort populaire kwaaltjes.

Kruiden en probiotica

Wel nuttig zijn allerlei kruidenthees. Lindebloesem stimuleert de lichaamstemperatuur en bevordert de natuurlijke afweer. Helpt ook lekker door te zweten en toxines te elimineren. Tijm, vlier, salie en sleutelbloem en uiteraard Echinacea ofte zonnehoed, ook verkrijgbaar onder de vorm van het bekende Echinabell van Fytobell, zijn geschikte middelen voor deze problemen. Voeg daar geen suiker aan toe, maar beperk je gewoon tot deze warme drankjes, die je overvloedig en met kleine teugjes moet drinken.

Citroensap is eveneens erg goed. Van zodra de temperatuur afneemt en je je wat beter voelt, mag je lichte kost beginnen eten. Een toastje met wat kwarkkaas of geraspte appel kan je best verteren. Ook yoghurt kan gunstig zijn in verband met de darmproblemen. Je kan er nog wat extra goede darmbacteriën bijnemen door er acidophilus en thermofilusbacteriën aan toe te voegen met een preparaat zoals Digesbiose, een uitstekend probioticum, dat je in apotheken haalt.

Waar je ook best je huisarts voor kan consulteren is, als de verschijnselen na een dag of twee-drie niet fel verbeterd of voorbij zijn. Vooral als de koorts niet afneemt, wijst dat op een blijvend probleem of een surinfectie, waarvoor nader onderzoek vereist is. Gewoonlijk komt het niet zover, maar knapt het organisme dit probleempje vanzelf op. Paniek of ongerustheid is dus absoluut niet nodig. Het is een van die veel voorkomende, vervelende, maar onschuldige kwaaltjes die het lichaam eigenlijk nodig heeft om zijn weerstand op te bouwen. Je moet alleen maar zien dat het snel geneest, bij voorkeur vanzelf, het lichaam is intelligent genoeg, dan ben je nadien nog maar eens gezuiverd en heb je weer een lange, hete en vooral gezonde zomer voor de boeg en een deugddoende en welverdiende vakantie.

Je vindt Echinabell en Digesbiose in de apotheek of je kan deze natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

CNK-bestelnummer voor Digesbiose: 1752-278.

CNK-bestelnummer voor Echinabell: 2898-963.

De zomer wordt op die manier een zuiverings- en gezondheidskuur.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer