jan 16, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Meer rugpijn in de winter?

Spierpijn, rugklachten, stijfheid worden meestal geassocieerd met koude en winter. Die denkwijze bestaat al eeuwen zo. De vraag is of dit werkelijk wetenschappelijk is bevestigd. En daarop is het antwoord klaar en duidelijk: neen! Onderzoek in Australië heeft namelijk aangetoond dat na de winter een lichte stijging van de temperatuur ook voor een stijging van rugklachten zorgt. Is er een oorzakelijk verband? Ook dat is weer wat koffiedik kijken. Feit is dat we in de winter minder bewegen, meer binnen blijven en dat spierstijfheid daarvan het gevolg kan zijn. Met de eerste mooie dagen trekken we dan naar buiten, beginnen te klussen of in de tuin te werken en aangezien er in de winter geen training was, krijgen we er spierpijn en rugklachten cadeau bij. Maar ook hier is enkel de coïncidentie een vaststelling en geen bewezen gevolg. Feit is wel dat meer bewegen, trainen en afwisseling brengen in de oefeningen zeker heilzaam zijn en bij geoefende spieren komt minder letsel en pijn voor, ook minder rugklachten.

Het aantal mensen met rugklachten is enorm. Zithoudingen zijn natuurlijk vaak fout. Til er niet te zwaar aan en doe geregeld oefeningen of ga zwemmen en gebruik Curcuma tegen rugpijn.

Meer en meer jonge mensen

Vrijwel de helft van de volwassenen heeft af en toe last van rugklachten, terwijl één op tien er constant last van heeft. Een beetje zorgwekkend is wel dat steeds meer jonge mensen het slachtoffer worden van rugklachten. Voordeel is dat ze daardoor vroeger bij de arts, osteopaat of kinesist terecht komen, waardoor het herstel maar ook de preventie vroeger kunnen beginnen, want eens een letsel definitief geïnstalleerd, is het moeilijk alles te herstellen.

De enige goede methode om geen rugpijn te hebben is ze te voorkomen. Anderzijds is het wel tekenend dat precies meer jongeren er mee te maken krijgen. Onze moderne leefwijze heeft de zaken een beetje op zijn kop gezet. Vroeger waren arbeiders die zware lasten moesten tillen en die hele dagen moesten rechtstaan en dus rugklachten kregen. Vandaag zijn het jongeren die alleen maar op een stoel moeten zitten en studeren die er al problemen mee hebben. Wat doe je er uiteindelijk aan om rugklachten te voorkomen en als je dan al het slachtoffer bent, hoe kan je de ellende tot een minimum beperken?

Jeugdzonden

Van de tien patiënten die last hebben van rugklachten zijn er negen die last hebben van lage rugpijn, ook wel “low backpain” genoemd. De oorzaken zijn verschillend, maar er moeten vrijwel altijd antecedenten in de jeugd worden gezocht. Dat betekent dat ofwel groeistoornissen ofwel houdingsfouten ofwel trauma’s zoals sportletsels oorzaak kunnen zijn van ruglijden op latere leeftijd.

Een van die jeugdoorzaken is de ziekte van Scheuermann, een groeiziekte, waarbij de wervels abnormaal uitgehold zijn, waardoor de tussenwervelschijven ongelijke druk te verwerken hebben en niet overal even dik zijn. Ondervoeding of verkeerde voeding met te weinig kalkabsorptie geeft ook moeilijkheden, maar daarvan hebben we hier bij ons haast geen last.

Met rugklachten moet je naar de dokter. Die zal uitmaken wat er precies hapert, of er een ontstekingsziekte, dan wel een „mechanische” oorzaak is. Hij kan daarvoor steunen op je antwoorden: wanneer doet het pijn, alleen bij het opstaan, bij beweging, bij niezen, bij de stoelgang, als je gaat zitten. Het zijn allemaal aanduidingen voor de arts om een diagnose te kunnen stellen.

De reflexen zijn van belang: zijn er uitvalsverschijnselen, met andere woorden kan de patiënt bepaalde spieren of één enkele spier niet ten volle of zelfs helemaal niet gebruiken? Hoe reageert hij als liggend beurtelings een van beide benen heft. Treedt er pijn op, dan kan dit wijzen op een discuslijden, in de volksmond “sciatique” of ischias genaamd. Oorzaak hiervan is een breuk, beschadiging of uitstulping van de tussenwervelschijf, eventueel van de nucleus of harde kern, met druk op de zenuwbanen, meestal van de benen. De plaats van de pijn wordt bepaald door welke zenuw onder druk staat.

Is de nucleus opzij uit de discus gebroken, dan zal ofwel een linker- of rechter ischias optreden. Zit de breuk netjes in het midden, dan zit de pijn niet in de benen, maar in beide gevallen is de pijn bijzonder heftig.

Pijn stillen en rustig blijven

Tijdens een acute aanval moet je rusten.  Een juiste diagnose is wel essentieel. Pijnstillers zijn geen oplossing. Bakerpraatjes doen meer kwaad dan goed. Zo wordt verteld dat om spit of lumbale klachten te verdrijven je precies die bewegingen moet doen waardoor de pijnen zijn begonnen. Dit is natuurlijk onzin en zelfs gevaarlijk.

Volstrekte rust zo mogelijk op een harde ondergrond, een lattenmatras of zelfs een plank is best. Je slaapt meest relax niet op je rug, maar op je zij, de benen lichtjes opgetrokken. Belangrijk na de acute fase is dat je rustig en goed slaapt zonder pijn en met gerelaxeerde spieren.

Slik ook geen medicijnen op eigen houtje, ze zijn niet allemaal even onschuldig. Sommige artsen geven de voorkeur aan het gebruik van pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen, maar er bestaan ook onschuldiger en ongevaarlijke alternatieve methodes, zoals de acupunctuur en de neuraaltherapie. Curcuma is een ideaal natuurlijk product dat zowel tegen pijn helpt als de ontstekingen remt. Vanwege het pijnstillende effect wordt ook een spierrelaxatie verkregen zodat de patiënt gemakkelijker kan recupereren.

Bij acute rugklachten veroorzaakt door een trauma aan een tussenwervelschijf helpt rust in eerste instantie. Gewoonlijk verdwijnen de erge klachten binnen de week en zeer ernstige gevallen binnen de veertien dagen, afhankelijk van het recuperatievermogen.

De patiënt houdt gedurende deze periode rust, moet zich ook geestelijk ontspannen, want gewoonlijk gaan met ernstig ruglijden ook emotionele moeilijkheden gepaard. Moeilijkheden op het werk, in het gezin, zich niet opgenomen voelen in de werkkring, het kunnen allemaal oorzaken zijn die langzaam aan de ziel vreten en zich uiteindelijk in een verzwakking van de rug vertalen. Je kan het letterlijk niet meer dragen!

Chiropraktijk, manuele therapie, osteopathie, neuraaltherapie zijn zachte therapieën voor de patiënt die de genezing vaak bespoedigen, pijn helpen bestrijden, maar die ook preventief hun nut kunnen hebben. Houdingcorrecties en geregeld oefeningen doen, horen hier zeker ook bij.

Bovendien is het lang niet zeker dat een rugoperatie of “laminectomie” of het wegschrapen van de lamina van de tussenwervelschijf de pijn zal wegnemen, laat staan de rugklachten zal oplossen. Ook de behandeling van injecteren met chymopapaïne, een scheikundige stof die de nucleus of de harde kern die door de gebarsten ring gestulpt is, doet oplossen, is nog niet zaligmakend. Er komen vaak problemen voor en de pijn is niet altijd weg. In bepaalde gevallen zou ook kans bestaan op aantasting van het bot.

Beter voorkomen

Zoals met alles kun je ook hier beter voorkomen dan genezen. Hoewel het nooit te laat is, zou van in de schoolleeftijd een geregelde controle van de jeugd moeten worden toegepast. Groeistoornissen zijn weliswaar niet altijd gemakkelijk op te sporen, maar door aangepaste oefeningen, raadgevingen en degelijk schoolmeubilair zouden houdingsfouten moeten voorkomen worden.

De jeugd draagt bijvoorbeeld veel te zware boekentassen. Sommige van die „vuilnisbakken” wegen meer dan twintig kilogram. Waarom niet zoals in Duitsland de jeugd voorzien van rugboekentassen. Ze zullen er tenminste een rechte rug van krijgen en geen scoliose ontwikkelen zoals bij ons in België. Praktisch elke jongere van achttien heeft last van een scoliose.

Sportprestaties zouden moeten gekozen worden in functie van de fysieke mogelijkheden. Tennis is niet de gezondste sport voor de rug en de gewrichten. Vooral de smashen en de service zijn een sterke belasting voor de rug.

Joggen, springen en basket zijn evenmin de gezondste sporten. Wel gezond voor rug- en allerlei spieren zijn zwemmen, roeien, wandelen en oefeningen en balspelen in het water.

De werktafel is ook van kapitaal belang. Liefst een schuin hellend schrijfblad in de plaats van een horizontaal schrijfblad. Zo te zien waren onze voorouders niet zo dwaas, want het schoolmeubilair vroeger was veel meer doordacht geconstrueerd. Waarom voerde men plots de platte tafels en lessenaars in?

Til niet te zwaar

De allerbelangrijkste preventieve maatregel is dat je nooit te zwaar mag tillen en als je dan toch gewicht moet heffen doe het dan met een rechte rug en til vooral op de knieën in de plaats van op de rugspieren. Gewicht moet je ook altijd zo dicht mogelijk tegen het lichaam tillen en dragen. Als je iets van de grond heft met gestrekte armen en ver van het lichaam af, werken de armen als hefboom en wordt het gewicht zwaarder en het risico voor de rug veel groter.

Je moet ook dagelijks oefeningen doen om de rugspieren en de buikspieren te versterken. Veel problemen treden op omdat de meeste patiënten te zwakke buikspieren hebben, die de antagonisten zijn van de rugspieren. Ga geregeld zwemmen, bij voorkeur rugslag. Wie driemaal in de week gaat zwemmen krijgt geen rugletsels.

Wees ook ’s morgens voorzichtig als je uit bed stapt. Doe geen bruuske bewegingen zolang de spieren niet zijn opgewarmd. Probeer in alle omstandigheden de rug zo recht mogelijk te houden. Op die manier zal je je veel ellende besparen.

En een belangrijke aanrader om spierpijn en rugpijn te verhelpen: Curcuma.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kunt Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde