feb 17, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom heeft ons zenuwstelsel toch cholesterol nodig?

Velen denken dat cholesterol een gevaarlijke stof is die we best kunnen missen. Niets is minder waar. In het zenuw- en hersenweefsel neemt cholesterol een bijzondere plaats in. Het is een van de basisproducten van het isolatiemateriaal dat zich om de meeste zenuwvezels bevindt.

Dit isolatiemateriaal, dat myeline wordt genoemd, is in dunne laagjes om de zenuwvezels gewonden en heeft als belangrijkste taak te voorkomen dat de elektrische signalen, door de zenuwvezels op de andere overspringen. Het heeft in dit opzicht een identieke taak als de isolatie die om een elektriciteitsdraad zit. Als dit isolatiemateriaal faalt, krijgt men problemen zoals bij M.S. Een soort kortsluiting van de zenuwen en dus bewegingsproblemen, slikproblemen, krachtverlies en stabiliteitsstoringen.

We hebben cholesterol nodig voor de bescherming van onze zenuwvezels. Enkel een teveel aan geoxideerde LDL-cholesterol is gevaarlijk. Want het is vooral de oxycholesterol die moet worden vermeden.

Mocht het niet zo belangrijk zijn, het lichaam zou het niet zelf in zo’n grote hoeveelheden produceren. Want 90 percent van de cholesterol wordt door het lichaam, n.l. de lever zelf aangemaakt. De rest komt uit het voedsel en dat is slechts een tien percent.

Uit die cholesterol maakt het lichaam niet enkel “het rustinneke of plakkertje” om een lekke band of een verdunning van de bloedvaten te beveiligen, maar ook hormonen. Vandaar het grote belang ervan.

De lever produceert het

In de gal komt cholesterol in betrekkelijk hoge gehalte voor (0.05- 0.3 %). Onder bepaalde omstandigheden kristalliseert cholesterol uit de gal, waardoor galstenen ontstaan.

Cholesterol is de laatste jaren in een kwaad daglicht komen te staan, daar het in belangrijke mate verantwoordelijk wordt gesteld voor het ontstaan van slagaderverkalking (arteriosclerose). Maar er zijn twee soorten cholesterol.

Twee soorten

H.D.L-Cholesterol is High density lipoproteïne. De normaalwaarde bedraagt meer dan 39 mg%.

L.D.L-Cholesterol is Low density lipoproteïne. De normaalwaarde bedraagt minder dan 190 mg %.

Het is bewezen dat het H.D.L-Cholesterol een beschermende factor is tegen arteriosclerose of aderverkalking. Hoe hoger de waarden hoe groter de bescherming is.

L.D.L- Cholesterol transporteert een grootste deel van het cholesteroltotaal. Een verhoging geeft meer kans op hart- en vaatziekten omdat proppen in de bloedvaten ontstaan. Niet de cholesterol op zich is de oorzaak, maar de laaggradige ontstekingen waardoor cholesterol te hulp wordt geroepen om de bloedvaten te beveiligen. Niet de cholesterol moet in eerste instantie worden bekampt of binnen de perken worden gehouden, maar alles wat nadelig is voor de bloedvaten en ontstekingen, zodat de cholesterol kan dienen waarvoor het werd ontworpen: hormonen en zenuwstelsel.

Daarom is het van belang niet te roken, alcohol te mijden, stress uit de weg te gaan, voldoende te slapen en te ontspannen en gezond te leven en te bewegen. 

Vezelrijke voeding en vooral artisjok verlaagt het LDL-cholesterol. Ook Omega 3-vetzuren hebben een gunstige invloed op de cholesterolbalans. Vandaar het belang van een gezond dieet met voldoende vezels, vitamines en gezonde vetzuren. Dat betekent meer vis en minder vlees en zeker geen transvetzuren die ontstaan door overbewerking van voedsel. Industrievoeding is dus nooit goed, zelfs niet als het zogenaamd biologisch is. Ook industriesuiker of geraffineerde suikers kunnen best worden vermeden.

En wil je toch een natuurlijke stimulans geven om je cholesterol mooi in balans te houden, dan is gegiste rode rijst een prachtig natuurlijk middel daarvoor.

Een tip: Cholefort van Fytobell.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Je kunt Cholefort van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je hart zal opspringen van vreugde.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer