okt 20, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stress door corona: laat je niet uit je lood slaan

Stress is een soort rugzak waar alle problemen van de moderne tijd worden in opgeborgen. Weet men ergens geen raad mee en duikt plots een probleem op met de gezondheid waar men eigenlijk niet bij kan: het is stress. Dat is dikwijls ook zo, want stress is een onzichtbare vijand die geniepig ons lichaam en onze geest binnensluipt. Door stress slaap je slecht, functioneer je amper, lever je slechte prestaties af op je werk, haal je minder goede resultaten op school, krijg je hartkloppingen, heb je last met de spijsvertering, de maag, de lever en krijg je ook last met je omgeving.

Door stress zijn al moorden gepleegd, worden mensen uitzinnig van woede.

Denk aan vechtpartijen, uit de hand gelopen ruzies over een bagatel van een verkeersovertreding, over iemand die je de pas heeft afgesneden, over een voetganger die op het fietspad loopt. Doorgaans zijn het onbenulligheden, maar als de persoon in kwestie onder stress staat, kan die onnozelheid uitgroeien tot een probleem van wereldformaat.

Stress is gevaarlijk voor de gezondheid en kan nadelig zijn voor alle organen van het lichaam en je welbevinden onderuit halen. Stress kan je echt ziek maken en niet altijd worden de signalen op tijd herkend. Toch kan de natuur je helpen.

En dat is dezer dagen niet zo moeilijk, want heel veel mensen lopen op de rand van een zenuwinzinking, gaan gebukt onder onzekerheid en benauwdheid, zien het niet meer zitten, vragen zich af waar die corona gaat eindigen en of ze op het eind nog de touwtjes aan elkaar zullen kunnen knopen. Je zal tegenwoordig maar een kleine zelfstandige zijn, een cafetaria hebben, een bakkerijtje uitbaten, een klein restaurantje drijven waar je veel in geïnvesteerd hebt.

Praatjes vullen geen gaatjes en lossen het corona-probleem niet op. Maar toch moeten deze mensen, ja iedereen terug naar de orde van de dag en zichzelf weer in de hand nemen en houden. Corona is niet het einde van de wereld, maar je mag ook niet toelaten dat het jouw einde betekent. Dus: stop de stress en hoe moet je dat doen?

Vergeet niet dat stress je ook fysiek onderuit kan halen: maagzweren, darmproblemen, hartaandoeningen, kanker, infarct, depressies of… als de druk zo groot wordt, sterven. Hoe moet dat verder?

Stress is eigenlijk een verzamelnaam van negatieve factoren die een cumulatief effect hebben. Patiënten merken niet altijd het sluipend verloop van een probleem, ze hebben het niet altijd door dat de ene na de andere stressfactor – soms zijn dat kleine dingetjes – aan hun gezondheid knagen. En nu komt daar ook nog eens corona bij die de draagkracht van iedereen erg op de proef stelt.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om dat meteen af te reageren. Als die stressoren lange tijd blijven woelen en knagen, kan ziekte, zelfs zware ziekte het gevolg zijn. Stress kan zich opstapelen tot gevaarlijke grenzen bereikt worden. Wanneer is dat gevaarlijk, want stress kan zelfs een doder zijn. Het is dus goed te weten wanneer stress gevaarlijke proporties aanneemt.

  • Als de druk te groot wordt, of als het samen allemaal te veel wordt; als het lichaam zich onvoldoende kan aanpassen of de spanning onvoldoende kan opvangen; als de druk te lang blijft bestaan of te vaak wordt opgeroepen.
  • Als niets nog lijkt te functioneren: men kan aan niets meer beginnen, het werk, het huishouden, de noodzakelijke klussen. Het prestatievermogen hapert.
  • Er duiken lichamelijke problemen op, waar je een zwakke plek hebt: lever, hart, maag enz… Van belang is het daarom zijn lichamelijke gevoeligheden te kennen en er op tijd preventief voor in te grijpen.
  • Onplezierige gevoelens: men voelt zich niet happy in de situatie. Vooral op vrije momenten komt dat gevoel sterk naar voren, zoals bij een lockdown.
  • Negatief denken heeft een enorme invloed op ons lichamelijk en geestelijk functioneren. Zoals goede, positieve gedachten iemand weer gezond kunnen maken. Soms heeft men ook niet in de gaten dat men ziek aan het worden is en kan een fatale afloop toeslaan als een bliksemschicht bij heldere hemel: een hartinfarct, een beroerte, een ongeval door onvoorzichtigheid omdat men helemaal met zijn eigen gedachten bezig was en gevaar slecht heeft ingeschat.

De kunst bestaat erin tijdig de alarmsignalen op te merken en gepast in te grijpen. Wanneer wordt stress dan gevaarlijk? Heel simpel: als de druk echt te groot wordt, als je er niet meer overheen kan kijken, als het je allemaal te veel is geworden. Je krijgt dan een mat gevoel, een houding van laissez-aller, als het lichaam zich onvoldoende kan aanpassen, of de spanning kan opvangen.

Er zijn duidelijke tekenen dat het teveel wordt: de maag protesteert en men moet voortdurend braken, men kan niet meer eten, of men eet juist te veel om de spanning proberen op te vangen, of men krijgt hartkloppingen, of men heeft last van sterke hoofdpijn telkens men in een stresssituatie belandt.

Stress mag niet aanslepen, of het werkt slopend. Door de voortdurende prikkeling van de bijnieren die het stresshormoon cortisol, adrenaline en noradrenaline produceren, die op hun beurt de thymusklier remmen en helpen verschrompelen, leidt dit tot vroegtijdige veroudering. Het scleroseert ook de bloedvaten, met trombose en hartinfarct als gevolg. De bloeddruk kan stijgen zonder dat je dat jarenlang in de gaten hebt. Verhoogde bloeddruk kan het leven met jaren verkorten. Ook de immuniteit wordt verminderd door stress, vanwege een belemmering van de thymusklier waar de immuniteit wordt bepaald. Dus ook niet goed in tijden van corona. Het is frustrerend: corona veroorzaakt stress, maar de stress maakt iemand ontvankelijker voor corona.

Wat kun je doen? Een goede en gezonde vitaminerijke voeding is van vitaal belang: veel vitamines en mineralen, dus veel groenten en vruchten liefst zo natuurlijk mogelijk en zo vers mogelijk. Vermijd geraffineerde voeding. Drink twee liter natuurlijk water per dag of maak hiervan een gezonde kruidenthee. Rook niet en drink geen alcohol. Eet volwaardige voeding in een rustige omgeving en neem er de tijd voor. Vermijd te laat te eten, want dat belet een gezonde en natuurlijke nachtrust. En boven alles: zorg voor voldoende ontspanning in de natuur. Tenslotte zijn gedachten nog altijd krachten. Denk positief, zorg voor een goede mentale hygiëne, laat je niet beïnvloeden door pessimisten. Zijn er problemen? Praat ze meteen uit! Op die manier zal stress je nooit klein krijgen.

En gelukkig kunnen we ook hulp van de natuur verwachten dankzij Passibell en Stressbalans van Fytobell, ideaal om stress de pas af te snijden.

Je vindt Stressbalans in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2730-232.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met bestelnummer: 1744-440.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Op die manier ben je beslist bestand tegen stress.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer