okt 22, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Is diepvrieskost even goed als vers voedsel?

We zitten noodgedwongen weer meer thuis. Daar is wel één goed aspect aan: het is goedkoop. Nog een goede kant: we moeten meer zelf koken, eten klaar maken, proviand inslaan in de plaats van haastig om de hoek, het stationsbuffet of de bedrijfskantine snel iets te gaan eten? Of in het weekend lekker te genieten van een maaltijd met het gezin op restaurant. Heel jammer voor de problemen van de horeca, maar hopelijk kunnen ze hun schade wat inhalen als dat vervelende virus het laat afweten.

Intussen moeten we zelf voor ons potje zorgen en daar zijn velen niet op voorbereid. Een goede raad: sla proviand in, want je weet nooit wat er nog kan beslist worden en of de aanvoer van voedsel gegarandeerd kan blijven. Dus kun je maar beter de trotse bezitter zijn van een volle koelkast of diepvrieskast in huis. En hier stelt zich voor velen een probleem: kan ik zelf voedsel invriezen en heeft ingevroren voedsel dezelfde voedingswaarde als vers voedsel.

Om te beginnen is vers en zelfbereid voedsel best van al: je weet wat je erin stopt, je gebruikt geen bewaarmiddelen, geen smaakversterkers, geen kleurstoffen, geen aroma’s, maar enkel pure ingrediënten die jij en je gezin graag eten en waarvan je weet dat ze vers zijn en lekker. Kant-en-klare diepvriesschotels moet je echt controleren op hun inhoud, want vaak bevatten ze te veel suiker en te veel zout en ook nog wel smaakversterkers. Niet zo best dus.

Diepvrieskost kan even goed zijn als vers voedsel, op voorwaarde dat er geen onnodige of schadelijke stoffen in zitten en dat het invriezen correct is gebeurd. Daarom kan je zelf ook vers voedsel gemakkelijk invriezen, terwijl het zijn kwaliteit behoudt.

Maar je hebt ook diepvrieskost die puur is: enkel groenten, enkel vruchten, enkel vis of vlees. Daar is niets mis mee. Diepgevroren groenten worden onmiddellijk na het oogsten ingevroren. Van zodra ze de diepgevroren toestand bereiken, verandert er niets meer aan de voedingswaarde. Vaak hebben verse groenten minder vitamines dan diepgevroren groenten omdat de “verse” exemplaren soms al dagen in de supermarkt liggen en er in bepaalde gevallen al weken overheen zijn gegaan sedert de oogst. Zowel tijd, warmte als licht veranderen bij verse groenten het vitaminegehalte. Vandaar dat diepvriesgroenten soms meer vitamines bevatten dan de verse. Vooral vitamine C is er gevoelig voor.

Vooraleer de groenten worden ingevroren, worden ze geblancheerd, waardoor uiteraard ook wel vitamines verloren gaan, maar datzelfde gebeurt als je groenten bij je thuis invriest. Groenten koken voor soep bijvoorbeeld, of voor een groenteschotel, heeft altijd vitamineverlies tot gevolg, ook om groenten bij je thuis in te vriezen, moet je ze eerst schoon maken, in stukken snijden, blancheren en nadien pas invriezen: krek hetzelfde dus.

Het enige verschil zou kunnen zijn als je de groenten kraakvers uit de eigen tuin kan halen: daar gaat niets boven!

Zowel bij zelf ingevroren groenten als bij diepvrieskost die je koopt, blijft de voedingswaarde en het vitaminegehalte onveranderd vanaf het moment van invriezen, tenminste als het op de juiste wijze is gedaan: snel en op voldoende lage temperatuur.

Onderzoek aan de universiteit van Illinois heeft aangetoond dat in veel gevallen ingevroren voedsel en zelfs producten uit blik “verser” waren dan de groenten die in de supermarkt te koop worden aangeboden, dat was het geval zowel voor vitamine C als provitamine A die in vitamine A wordt omgezet. Er kon geen licht meer bij en dus bleven de vitamines intact.

Wie gezond wil eten en aan zijn vijf porties groenten en fruit per dag wil geraken kan dus zowel een beroep doen op verse producten als ingevroren en bewaard voedsel, op voorwaarde dat er geen andere stoffen werden aan toegevoegd. Je moet dus alert zijn zowel voor te veel zout als suiker.

Is diepvries een gezond alternatief? Ja, want het is quasi hetzelfde als vers voedsel, soms nog beter, op voorwaarde dat de bewaartemperatuur op min 18 graden is ingesteld en dat het invriezen heel snel en diep is gebeurd en dat geldt ook voor de groenten en producten die je zelf invriest.

Daar zijn een paar handigheidjes voor die je gemakkelijk kan toepassen.

  • Probeer bij het invriezen gebruik te maken van brede, platte dozen in de plaats van smalle en hoge, want breed en plat vriest gemakkelijker in dan hoog.
  • Maak de groenten schoon, snij ze in stukken van 3 cm , droog ze en leg ze op een bakplaat in de diepvriezer. Van zodra ze afgekoeld en bevroren zijn doe je ze in een doos of zak en laat ze nu in de diepvriezer verder afkoelen.
  • Voorzie elke doos in de diepvrieskast van een etiket waarop je de inhoud vermeldt en ook de datum van invriezen.
  • Is je diepvrieskast halfvol, of halfleeg zoals je wil, vul die dan met halfvolle plastic flessen met water. Op die manier koelt het water zelf af en blijft het ook zijn koelte afgeven aan de kast. Mocht de stroom uitvallen, dan blijft de vrieskast toch koud. Bovendien kost het zo minder energie om de diepvriezer koel te houden.
  • Je kan ook gebruik maken van plastic zakken in de plaats van dozen. Er bestaan handige vaccuumzakken waaruit je de lucht kan wegzuigen, wat uiteraard beter is voor de bewaring van voedsel: er is minder oxidatie.
  • Zorg ervoor dat de vrieskast altijd goed gevuld is en controleer regelmatig de inhoud. Gebruik natuurlijk de oudste dozen eerst!

En ben je bang dat je toch te weinig vitamines inneemt, eet dan meer groenten en fruit. Maar je kan op zeker spelen en ook je vitamine-niveau op een gezond en veilig peil houden.

Denk aan de vitamine Ester-C van Almed. Deze vitamine op basis van ascorbaat is vriendelijk voor de maag en wordt tweemaal zo goed opgenomen als de ascorbine-vorm.

Je kan Almed-Ester C vitamine online bestellen via www.almed.be en www.boverte.com .

Op die manier ben je beslist bestand tegen een mogelijke lockdown, maar hopelijk komt die er niet en gebruikt iedereen zijn gezond verstand om de besmettingen tot staan te brengen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer