dec 25, 2022 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kun je er jong blijven uitzien?

Ons lichaam is een wonder orgaan. Het bezit alle elementen en functies om een leven lang mee te gaan. Dat valt soms tegen doordat foutjes in het DNA de erfelijke factoren beïnvloeden. Gelukkig is dat geen regel, maar eerder uitzondering. Je mag gelukkig zijn als je dus gezond geboren wordt met goed erfelijk materiaal. Maar… De rest hangt van onszelf af. Hoe ga je om met dat cadeau van het lichaam en het leven?

Wie wil er niet mooi en jong uitzien? Daarvoor is het van belang de huid goed te verzorgen en bovenal gezond te leven.

Nog meer wonderlijk is het dat we een redelijke geest hebben, dat we dus kunnen nadenken, onderzoeken, evalueren, vergelijken en beslissingen nemen en tegelijk genieten van het leven, ons goed voelen… of – jammer genoeg – ook minder goed en dat de omstandigheden die we zelf maken of anderen bepalen, een rol in hebben.

Bomen en rotsen kunnen dat niet, de mens wel.

Onze huid

Een van die wondere organen in ons lichaam is de huid. Daarmee beschermt het lichaam zichzelf tegen de agressieve elementen van buitenaf, zoals stoffen, allergenen, en tegelijk geeft het toxische stoffen af, maar is het ook in staat stoffen op te nemen. Het is dus niet louter een soort beschermend omhulsel dat de inwendige organen omsluit. Tegelijk kun je via de huid ook voelen, welbehagen ondervinden, strelen als aangenaam ervaren, maar puntige of kwetsende elementen als gevaarlijk beschouwen en afweren.

Diezelfde huid verraadt ook veel: of je gezond bent, je goed voelt, of er stoffen ontbreken, of je overdaad hebt gepleegd zoals na het drinken van alcohol waardoor de kleur van de huid kan veranderen.

Omdat de huid ook je leeftijd verraadt, speelt de cosmetische industrie daar handig op in, met veelbelovende slogans om de huid te verjongen.

Eigenlijk komt de gezondheid van binnenuit en niet zozeer van buitenaf. Je kunt natuurlijk problemen uit de weg gaan zoals te felle en te langdurige gevaarlijke zonbestraling, of contact met gevaarlijke stoffen zoals solventen vermijden door gepaste beschermende kleding of handschoenen aan te trekken, maar de echte gezonde huid dankt zijn kwaliteit aan de levenswijze: voeding, rust, slaap, stress vermijden, gepaste kleding. Maar de huid wordt vooral van binnenuit gevoed. Daarom zijn vitamines, mineralen, vetten, koolhydraten van goede kwaliteit van vitaal belang.

Maar de huid kan toch ook stoffen opnemen, vooral als het vet oplosbare stoffen zijn. Sommige medicijnen worden daarom als pleister of als zalf toegediend zoals oestrogenen, nitroglycerine, hyaluronzuur. Vandaar dat ook gewaarschuwd wordt voor producten die hormoonverstoorders bevatten zoals sommige zonnecrèmes en cosmetica. Ze kunnen via de huid toch invloed uitoefenen op de gezondheid. Voorzichtigheid is dus geboden.

Wat kun je dan wel doen om een jonge huid te bewaren of te verkrijgen?

  • Gezond eten en leven.
  • Voldoende slapen.
  • Stress vermijden.
  • Niet roken.
  • Uitdroging van de huid voorkomen met een hydraterende crème, liefst zo natuurlijk mogelijk.

Je spiegel zal tevreden zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde