jul 2, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Allergieseizoen duurt steeds langer

Het begint vaak met niezen, dan met een loopneus, dan met verschijnselen alsof je een verkoudheid hebt en het kan gaan tot astmatisch hoesten, tranende en geïrriteerde ogen, kortademigheid en een gevoel van mottigheid, kortom zich ziek voelen.

Nu de zomer er is, hoewel het zomerweer wel wat op zich laat wachten, beginnen sommigen alweer te dromen van de winter. Hoe bestaat het? Toch wel een vreemde conclusie, nu we echt nog niet helemaal of amper in de zomer zijn aanbeland, al verlangen naar de winter. Heel eenvoudig: je hebt last van een allergie. En dat is niet prettig, vooral niet nu we ook nog altijd opgezadeld zitten met corona. Want hoe maak je trouwens het onderscheid.

Dat onderscheid is niet zo moeilijk te maken, want allergie is seizoensgebonden en doorgaans heb je daar al jaren mee te maken. Van in de vroege lente tot in de late herfst kan je er last van ondervinden, zeker als het om pollen van planten gaat. Ook voedsel kan allergische reacties uitlokken, evenals medicijnen en een bepaalde omgeving, zoals geuren en voorwerpen. Maar doorgaans beperkt het zich tot stoffen uit de natuur, voedsel en medicijnen. Die allergische reacties met de vervelende bijverschijnselen worden ook wel populair als hooikoorts omschreven, omdat vroeger de meeste allergieën voorkwamen in de hooitijd, als de graspollen zich verspreidden. Geleidelijk aan zijn de allergieën gaan uitbreiden tot allerlei stoffen en door geknoei met het voedsel is men langzamerhand ook aan bepaalde voedingsproducten zoals noten en granen allergisch geworden. Een allergie voor granen is dan het gevolg van de veredeling van tarwesoorten. Die werden geselecteerd omwille van het grote eiwitgehalte, wat ideaal was voor de industriële bakkerijen. Die eiwitten, ook wel gluten genaamd zijn verantwoordelijk voor een glutenintolerantie. Deze patiënten reageren heftig met stuwingen in het onderlichaam, algemene malaise, maagkrampen, diarree, zelfs bloedingen, coeliakie, tot storingen in het gezichtsveld. De gluten vermijden is een eerste reactie, eigenlijk een noodzakelijke reactie, om dan langzaamaan onder begeleiding van een specialist de overgevoeligheid af te bouwen.

Het allergieseizoen duurt elk jaar langer. Dat komt door de verandering van het klimaat en door de vele nieuwe stoffen die in de woning en het voedsel worden gebruikt. Dat is een kwelling. Maar toch is er wat aan te doen.

Ook voor dieren

Nergens zijn meer dieren dan op een boerderij, maar nergens komt minder allergie voor dan bij de bewoners van een boerderij. Dat berekent dat als kinderen opgroeien in een landelijk milieu, met natuur en dieren in de omgeving de kans op allergische reacties veel kleiner is. Als een stadskind dan wel in contact komt met dieren, iets wat het niet gewend is, dan kan een heftige reactie losbarsten. Je kan dus maar beter bij de opvoeding er rekening mee houden dat een natuurlijke omgeving nog altijd het beste is voor de mens en zeker ook voor het kind. Je kan beter ook niet te hygiënisch zijn zodat het lichaam zijn immuniteit langzaam kan opbouwen en wennen aan de verschillende stoffen die in de natuur circuleren. Zolang het maar natuurlijk is, want allerlei kunstmatige stoffen die in het voedsel, de medicijnen, de fantasieproducten en de woning worden gebruikt, versterken de immuniteit niet, wel integendeel.

Allergie voor dieren bestaat natuurlijk. Kinderen in een landbouwbedrijf die hun hele jong leven in contact geweest zijn met dieren hebben er minder last van dan stadskinderen. Die zijn het meest allergisch voor katten. Het gebeurt dikwijls dat een kind dat in de stad in een cleane omgeving is opgegroeid plots begint te niezen en te hoesten als het een vreemde woning binnenkomt, gewoon omdat er kattenhaar in het tapijt of in de zetels zit.

Een kat aaien is er voor hen niet bij.

Histamine

Hoe komt dat? Het lichaam beschouwt het dierenhaar als een gevaar voor het lichaam. Een inschattingsfout dus, waardoor het organisme histamine gaat produceren en het is precies die stof die de reactie veroorzaakt: niezen, hoesten, tranende ogen, hoofdpijn, gezwollen slijmvliezen… Allergiepatiënten kennen de verschijnselen maar al te goed. De problemen worden veroorzaakt door een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, die op zichzelf nog niet schadelijk hoeven te zijn. De gevolgen zijn wel heel vervelend, zodat elke zomer voor deze mensen een lijdensweg kan worden.

Sommigen zijn overgevoelig voor stof, anderen voor haren van dieren, weer anderen voor solventen in verf, of synthetische producten, sommigen voor bepaalde soorten voedsel, zoals eiwitten, of gewoon aardbeien. De allergie bestaat erin dat het lichaam stoffen produceert (histamine) die korte metten willen maken met de binnendringende stof. Het lichaam wil onder invloed van het histamine de binnendringers liquideren.

Die tranende ogen, de niesbuien of een loopneus, zijn precies reacties van het lichaam om zich van die stoffen te ontdoen. Soms is er ook keelpijn, jeuk, vlekken op de huid en hoofdpijn bij. De klachten werden vroeger voornamelijk vastgesteld tussen maart en juli, dit omdat er dan meer stuifmeel in de lucht aanwezig is, maar door de verandering van het klimaat begint de allergieperiode nu veel vroeger, zelfs al in februari en duurt ze ook veel langer, soms tot in november.

Allergieën voor voedsel en medicijnen of solventen in verven, tapijten en meubels blijven natuurlijk heel het jaar de patiënten treiteren. Wie allergisch is voor een bepaald soort voedsel heeft nog de meeste pech, want daar blijf je het hele jaar door en meestal levenslang door geplaagd.

Steeds meer kinderen

Steeds meer kinderen krijgen te maken met hooikoorts. Ze hebben voornamelijk last van lopende neus. Heel jonge kinderen kunnen er al last van hebben. In het begin verloopt de allergie als een gewone neusverkoudheid: niezen, waterige afscheiding uit de neus, verstopte neus met gezwollen slijmvliezen. De eerste drie dagen zijn bij een verkoudheid altijd het ergste, maar bij een allergie blijft het probleem continu voortduren. Als in de zomer een kind blijft sukkelen met een neusverkoudheid, moet je toch altijd denken aan een allergie en is een bezoek aan de arts aan te raden, vooral omdat op jonge leeftijd een desensibiliseringskuur zinvol is en meestal goed helpt.

Hier wordt het kind geconfronteerd met een heel kleine dosis van de uitlokkende stof, waarna de dosis geleidelijk wordt opgevoerd, tot het kind er helemaal aan gewend is en niet meer allergisch reageert en er ongevoelig voor geworden is. Enkel een ervaren allergoloog, een ervaren arts kan dat. Je mag niet uit het oog verliezen dat er altijd een anafylactische shock kan optreden en in sommige gevallen is dat levensbedreigend. Vandaar dat dit altijd door een arts moet worden geobserveerd.

Voorkom astma

Hooikoorts is eigenlijk niet gevaarlijk, maar wel erg hinderlijk. Toch moet het probleem worden verzorgd, omdat anders sinusitis of zelfs astma kan optreden. Eén op drie patiënten wordt er het slachtoffer van. Daarom kunnen deze patiënten ook best hun voorzorgen nemen, bijvoorbeeld door de darmflora goed te verzorgen, want er is een directe relatie tussen gestoorde darmflora en een allergie. Goede voeding waaraan zo weinig mogelijk geknutseld werd, is van belang. Ook probiotica is belangrijk om de darmflora weer te saneren.

Het is goed dat er nagegaan wordt voor welke stoffen de patiënt allergisch is, vooral ook als er een allergie is voor voedsel. Let dan vooral op varkensvlees, melk, kaas en eieren, naast pinda’s, aardbeien en tomaten, haver, rogge, chocolade, cola, koffie, scheikundige toevoegsels aan eten, kleurstoffen en bewaarmiddelen, bieren, wijn, ze kunnen allemaal voor allergische ongemakken zorgen.

Ga op vakantie in pollenarme streken: de bergen en de zee zijn best. Sommigen werden zeiler om op zee alle pollen te vermijden. Vermijd rook, pas geverfde lokalen en omgang met deze stoffen. Wees voorzichtig met dierlijke eiwitten: varkensvlees, charcuterie, melk en harde kaassoorten. Vermijd stress en sterke emoties. Noten, bananen, perziken, aardbeien, druiven en tomaten zijn vruchten die meest histamine bevatten. Zij kunnen een aanval versterken. Zorg ervoor dat je huis altijd kraaknetjes is. Op die manier voorkom je best narigheid en zal je de aanvallen fel kunnen verminderen.

Een tip: Een natuurlijk antihistaminicum is Salsaparilla.

Je vindt een best natuurlijk preparaat op basis van Salsaparilla in Smilabell van Fytobell.

En een uitstekend probioticum dat past bij de sanering van de darmflora in verband met allergie is Allobiose.

Je vindt beide preparaten in de apotheek:

Smilabell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2991-487.

En Allobiose van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Je kan zowel Allobiose als Smilabell online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Laat de zomer nu maar komen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer