dec 21, 2022 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe gevaarlijk is een “griepje”?

Heel wat factoren kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van typische winterkwalen zoals verkoudheid en griep. We zagen het onlangs nog dat de kou inderdaad een rol kan spelen omdat door lagere temperaturen het immuunsysteem behoorlijk op de proef wordt gesteld. Virussen en bacteriën worden ook gemakkelijker doorgegeven, vooral als het om koelere droge lucht gaat. In dat opzicht is een regendag gezonder dan een droge dag met vrieskou. De aerosolen die verantwoordelijk zijn voor besmettingen blijven gemakkelijker in de lucht waar ze worden gecapteerd door slijmvliezen van te besmetten personen.

Griep is een typische winterkwaal en wordt veroorzaakt door een virus. Dat virus voelt zich prima bij droog en koud weer. Nu dus. De beste manier om het niet te krijgen, is te zorgen voor een sterk immuunsysteem.

Er wordt al weken gewaarschuwd voor een nieuwe griepepidemie. Misschien een beetje vroeg op het jaar, want het hoogtepunt van het griepseizoen wordt doorgaans eind januari tot begin februari verwacht. Vroeger of later kan ook natuurlijk en dat hangt van meerdere factoren af zoals het klimaat, maar ook de weerstand van de bevolking.

Besmettingen door contacten

Tijdens de coronapandemie was er amper sprake van griep, tenzij grieppatiënten werden geregistreerd als covidpatiënten. De reden ligt voor de hand: de quarantaine bracht mee dat we met weinig of geen personen contact hadden.

Er waren geen gemeenschappelijke ontmoetingsplaatsen en veelal werd – waar het kon – van thuis uit gewerkt. Ook winkelen werd beperkt en reizen al evenzeer. Dat wijst erop dat menselijk contact, ontmoetingen met meerdere personen een bron van besmetting kunnen zijn.

Is dat gevaarlijk? Dat hangt van de constitutie af. Daarom wordt vanuit een bepaalde hoek gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren en dus wordt door dezelfde bron de raad gegeven zich te laten vaccineren. Is dat efficiënt? Soms. Is dat gevaarlijk? Soms.

De vrees van virologen

In the Journal of Virology verscheen een tijd geleden een bijdrage waarin werd gewaarschuwd dat artsen eerst de kwaliteit van het immuunsysteem moesten onderzoeken en zeker bij kinderen vooraleer ze konden besluiten tot vaccineren. Omdat onderzoek namelijk had aangetoond dat kinderen met een verzwakt immuunsysteem gevoeliger werden voor virussen en epidemieën en hen ook kwetsbaarder zou kunnen maken.

Het griepvirus belast weliswaar de weerstand, maar het griepvaccin doet dat nog meer, omdat de aanmaak van T-killercellen, iets wat spontaan als verdediging door het lichaam wordt gestart, op die manier kan worden vertraagd.

Merkwaardig genoeg bleek uit een onderzoek van het Rotterdams Medisch Centrum van de Erasmusuniversiteit dat kinderen die niet gevaccineerd werden tegen griep, toch meer T-killercellen of afweercellen hadden dan kinderen die jaarlijks ingeënt werden tegen griep. Sommige virologen zijn dan ook van mening dat het stelselmatig toedienen van inentingen aan jonge kinderen mogelijks kan leiden tot een generatie van mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Het is niet eenvoudig om in die rimboe van theorieën en opvattingen zijn weg te vinden.

Mutatie als camouflage

Bovendien is het griepvirus slimmer dan het vaccin: het trekt een ander jasje aan om zich onherkenbaar te maken voor het vaccin dat de aanval wil inzetten via een gealarmeerd immuunsysteem. Omwille van dit camouflagepak moet de inhoud van de entstof voortdurend bijgewerkt worden. Zodoende is het vaccin van vorig jaar mogelijks totaal ongeschikt voor het virus van dit jaar, omwille van de mutatie.

Het is geen gemakkelijke materie en het blijft belangrijk en dus zinvol om zijn eigen arts hieromtrent raad te vragen. Hij kent het gezin best van al, de gevoeligheden en de reacties, de sterkte van de immuniteit en de medische geschiedenis. Het blijft wel altijd zinvol om de eigen immuniteit te versterken en de T-killercellen op scherp te zetten zodat ze meteen vanaf de eerste aanval, in de tegenaanval kunnen gaan. En de immuniteit versterken, is altijd zinvol en loont vanzelfsprekend.

Is griep gevaarlijk?

Alle virale aandoeningen kunnen gevaarlijk worden, maar dat hangt af van de persoonlijke constitutie. Maar in feite is griep geen kwaal om bang van te zijn. Pas als je echt verzwakt bent of te jong om al een immuunsysteem te hebben opgebouwd, kan griep voor problemen zorgen. Maar echt gevaarlijk is het op zich niet. Dat wordt aangetoond door het feit dat elk jaar ongeveer een half miljoen Belgen de griep krijgen, terwijl slechts een tiental en soms nog niet, eraan overlijdt of ernstige restgevolgen meedraagt.

Ongeveer vijfhonderd patiënten worden vanwege de griepverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis en dat zijn doorgaans zeer oude mensen of personen met een onderliggende ernstige kwaal zoals een hartziekte, kanker, diabetes of obesitas. Het sterftecijfer onder de opnames in de spoedafdelingen bedraagt slechts 0,02 percent. Dat betekent op 500 opnames ongeveer tien mensen die overlijden. De vraag is dan ook terecht of ze overleden zijn aan de gevolgen van het griepvirus, dan wel aan de kwaal waardoor ze verzwakt waren en dus een groter gevaar liepen. Er wordt wel eens verwezen naar de miljoenen griepdoden op het einde van de wereldoorlog. Men mag evenwel niet vergeten dat de bevolking tegen dat virus nog geen immuniteit had opgebouwd en dat de mensen verzwakt en half verhongerd uit de oorlog kwamen, dus een gemakkelijke prooi voor het virus. Vergelijkingen lopen dus altijd mank. Maar het is goed gewaarschuwd te zijn en op de hoede te zijn vooral om mogelijke besmettingen te voorkomen.

Ga in de tegenaanval

Het komt erop aan de kansen op besmettingen te verkleinen of te elimineren. Daarom moet je alert zijn in het koude seizoen en vooral bij droog en koel weer. Droge vrieskou is de ideale omgeving voor het griepvirus. Mijd dan contacten van mogelijks besmette personen.

Wie of wat moet je dan mijden?

 • Het griepvirus is een aerosol en wordt overgebracht door besmette slijmen die de lucht in worden geslingerd door hoesten, niezen of lachen en praten. Ook snot kan op die manier ook via de handen worden overgedragen.
 • Geef dus in het griepseizoen niet de hand aan iemand van wie je vermoedt dat hij kan besmet zijn.
 • Ontsmet ook deurklinken, klavieren van telefoon en computer en stijlen in trams en autobussen waar honderden mensen per dag zich aan vast klampen.
 • Vermijd te dicht bij pratende, lachende, of hoestende mensen te gaan staan, want speekseldruppeltjes kunnen het virus bevatten.
 • Raak zo weinig mogelijk je neus, je ogen en je mond aan en peuter zelf niet met de vinger in de mond, bijvoorbeeld om iets van tussen de tanden te halen.
 • Draag een mondmasker als je vermoedt dat iemand besmet is, of als je in een instelling komt waar veel mensen dicht bij elkaar zitten of leven, zowel om jezelf als om de andere personen te besmetten: bijvoorbeeld een verzorgingsinstelling, een bejaardentehuis, een school, een leslokaal.
 • Let ook op met kinderen die naar de crèche gaan of heel jonge kinderen op school: ze sabbelen soms aan speelgoed en geven het speelgoed gemakkelijk door.
 • Vermijd het om handen te schudden, we waren dat al wat ontwend tijdens de coronatijd en wees ook extra voorzichtig in de eindejaarsperiode met omhelzingen.
 • Gebruik een desinfecterende gel.
 • Verlucht regelmatig het huis of het kantoor waar je vertoeft, zodat virussen minder kans krijgen je te besmetten. Vuile lucht warmt trouwens minder goed op. Het is dus ook een uitstekende economische maatregel.
 • Versterk je immuunsysteem door gezonde voeding, vitaminerijke kost en dagelijkse beweging.
 • Van zodra je de eerste tekenen bemerkt, blijf dan thuis en kruip in bed. Drink veel (water) en vast een dagje.
 • Neem extra vitamine C, Echinacea, bètaglucaan en zink.

Je merkt het wel als je last krijgt van zware vermoeidheid, rillingen, keelpijn, hoofdpijn, hoest en hoge koorts die snel stijgt.

Hou je rustig en na een tiental dagen is het voorbij. Alle restverschijnselen kunnen wel tot drie weken in het lijf blijven hangen. Dat is het verschil met een verkoudheid die op een week voorbij is.

En natuurlijk is griep niet zo’n gevaarlijke ziekte, maar het kan je wel helemaal uit je comfort halen.

Daarom is het versterken van het immuunsysteem heel zinvol.

De beste tips daarom zijn: Immunibell (met Echinacea) van Fytobell en Ester C van Fytobell.

Je vindt zowel Immunibell als Ester C van Fytobell in de apotheek.

Immunibell met CNK-bestelcode: 4197-968.

Vitamine Ester-C met CNK-bestelcode: 4415-501.

Je kunt beide natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Op die manier hoef je helemaal niet bang te zijn van de griepgolf.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer