feb 18, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Beter evenwicht door sterke spieren

Als je wat ouder wordt, lijkt het erop dat het niet altijd beter wordt. De wijsheid en de ervaring nemen toe, maar voor de rest gaat het onmerkbaar elke dag wat minder. Neen er zijn geen grote verschillen waar te nemen, maar plots is het er: je hoort wat minder goed, je ziet wat waziger, je hebt wat meer last met de concentratie, het uithoudingsvermogen is wat gezakt en het evenwicht is niet elke dag meer prima. Moeten we dat zomaar laten gebeuren of kunnen we er ook iets aan doen?

Dagelijkse beweging heeft niets dan voordelen en voegt tien gezonde jaren aan je leven toe. Vooral krachtoefeningen zijn lonend.

Minder snel verouderen

Uiteraard is er onderzoek naar gedaan en aan de Harvard University is men tot de conclusie gekomen dat eenvoudige oefeningen niet enkel het verouderingsproces kunnen vertragen, de aftakeling kunnen stopzetten en een aantal ongemakken kunnen voorkomen en wegwerken. Voor velen die de handen aan de ploeg willen slaan, mag de rollator even in de gang blijven. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met slappe spieren en vooral ook evenwichtsverlies. Heeft beweging of sport daar mee te maken? Jazeker, zeggen ze in Harvard, want als de spiermassa vergroot, verkleint de kans op ongevallen, evenwichtsverlies, en achteruitgang van het geheugen en de concentratie.

Minder botbreuken

En nog een groot voordeel: het aantal botbreuken na een valpartij vermindert met meer dan de helft bij ouderen die nog bewegen en oefeningen doen. Daardoor vermindert ook de kans op vroegtijdig overlijden, niet enkel vanwege een verbeterde hartfunctie en een goede bloedsomloop, maar omdat het aantal valpartijen fel afneemt; Zeker voor mensen op leeftijd kunnen botbreuken fataal aflopen. Ze missen de kracht op herstel en het tast dermate in de immuniteit dat het lichaam er niet meer tegen opgewassen is. Als ze dan in het ziekenhuis vertoeven voor herstel, kan dat ook het einde betekenen, want de minste besmetting kan verkeerd aflopen want in het ziekenhuis heb je bacteriën genoeg. Denk aan de MRSA-besmetting waartegen geen antibioticum meer is opgewassen. De bacteriën hebben meer weerstand dan het antibioticum kan leveren. Oefenen dus!

Bewegen: niets dan voordelen

Regelmatig oefeningen doen, zelfs stappen, heeft niets dan voordelen: de helft minder valpartijen bij ouderen en ook één derde minder vallen en struikelen in de hoog-risico-groep. Dat komt omdat de spiercontrole er voor zorgt dat de coördinatie en de balans beter worden. Ze krijgen daardoor minder draaiingen en evenwichtsstoornissen.

Tegelijk zorgt beweging er voor dat de natuurlijke weerstand tegen besmettingen verhoogt. Maar de beste oefeningen gebeuren ook als er weerstand is, met andere woorden, krachtoefeningen zijn hier best. Ze verhogen niet enkel de botmassa, ook het spiervolume. Dat betekent bijvoorbeeld dat hoewel zwemmen gezond is, het toch beter is om te stappen, te huppelen, met gewichten te werken, omdat de zwaartekracht er ook komt bij kijken en dat heeft in dit geval een gunstig resultaat.

De terugkeer van astronauten uit de ruimte hebben het belang van de zwaartekracht onderstreept. Ze moesten bij de landing op aarde uit de capsules gehesen worden en mochten niet zelfstandig stappen uit vrees dat hun botten spontaan zouden breken onder invloed van hun lichaamsgewicht. Elke beweging is goed, maar als er weerstand uitgeoefend wordt, moet die overwonnen worden en dat is beter.

Krachttraining

Door krachttraining gaan de spieren aan de botten trekken waardoor ze beter worden opgebouwd. Oefenen met halter, bewegen van zithouding met gewichten aan de voeten, armen rekken met elastieken om de weerstand te verhogen en de kracht op te bouwen zijn dus beter. Ook dapper doorstappen is beter dan slenteren. Eigenlijk moet je het zo stellen dat elke oefening waarbij je je in het zweet moet werken, gunstiger is dan als je niet naar adem moet happen en zonder inspanning kunt blijven bewegen. Langs etalages slenteren in een winkelstraat is niet slecht, maar dapper doorstappen in het park en af en toe huppelen als je dat kan is nog beter.

Wat is dan de ideale beweging? Joggen, maar dan op een zachte ondergrond en met aangepast schoeisel, snelwandelen, traplopen, tennis, dansen, ter plaatse snel trappen, traplopen. Het zijn allermaal aerobische oefeningen waarbij kracht komt kijken om een weerstand te overwinnen, in tegenstelling tot zwemmen en fietsen. Het lichaam is wel in beweging en dat is goed, maar er is geen belasting: op de fiets zit je de hele tijd en in het water wordt je gewicht gedragen door de wet van Archimedes, je weegt eigenlijk weinig of niets. Door de weerstandsoefeningen worden zowel je spieren sterker als je botten. Maar ook vanwege een betere algemene doorbloeding en een betere pompfunctie van het hart, zal ook het evenwicht verbeteren en zul je minder snel vallen.

Richting af en toe veranderen

Onderzoek aan Harvard heeft aangetoond dat bepaalde sporten tot een betere botdensiteit leiden dan langzame oefeningen, zelfs turnoefeningen, hoe gezond ze ook mogen zijn. Zo is de beenderdichtheid bij hinkstapspringers, voetballers en koorddansers groter dan bij wandelaars en zwemmers. Dat komt omdat de zwaartekracht een grotere impact heeft telkens ze de grond raken. Zo is joggen wat dat betreft beter dan wandelen en zelfs beter dan snelwandelen, omdat bij joggen het lichaam beperkt van de grond loskomt en er weer met een smak(je) op neerkomt. Da t vergroot de impact van de zwaartekracht. Sporten waarbij het nodig is af en toe van richting te veranderen zoals voetbal, hockey verbeteren de balans en het evenwicht, maar blijkbaar hebben die bewegingen een nog betere invloed op de botdichtheid en de evenwichtscontrole.

Ook wat vroeger bij de jeugdbeweging de “indianenpas” genoemd werd is ideaal: twintig passen lopen en daarna twintig passen wandelen en zo verder. Het wandelen stelt het lichaam in staat om letterlijk weer wat op adem te komen. Je kunt van dezelfde voordelen genieten ook binnenkamers: ter plekke rennen en nadien ter plekke stappen. Je komt geen meter vooruit, maar je hebt wel de voordelen van de beweging.

Nog meer voordelen

Door krachttraining en oefeningen waarbij de zwaartekracht een rol speelt en er een weerstand moet overwonnen worden, krijg je ettelijke voordelen voor lichaam en geest.

 • De bloedsomloop wordt geactiveerd en de hartspierfunctie wordt verbeterd.
 • De spieren krijgen een betere doorbloeding en er wordt meer spierweefsel aangemaakt.
 • De ontwikkeling van stamcellen of satellietcellen in de spieren wordt geactiveerd.
 • Vetweefsel wordt afgebouwd en het buikvet vermindert.
 • Je bekampt onrechtstreeks obesitas en verliest dus gewicht, vooral buikvet smelt weg.
 • Je verkleint de kans op diabetes en de ongevoeligheid voor insuline vermindert.
 • De kans op zogenaamde sarcopenie of atrofie van de spieren door veroudering neemt af.
 • Je uithoudingsvermogen vergroot en de kracht neemt toe.
 • Je verkleint de kans op cardiovasculaire aandoeningen.
 • Je vermindert de kans op kanker.
 • Je pijngrens gaat hoger liggen.
 • Het long-minutenvolume neemt toe, met als gevolg een betere zuurstofvoorziening van de lichaamscellen.
 • Je valt gemakkelijker in slaap en de slaap is ongestoord.
 • De spijsvertering is beter en de stoelgang normaler.
 • Het wordt een gezonde verslaving zodat sporten of bewegen een gewoonte wordt. Je kunt niet meer zonder.
 • Je hebt minder behoefte aan junkfood, alcohol en tabak.
 • Het is de beste anti-aging-therapie en op die manier kun je tien gezonde jaren aan je leven toevoegen.
 • Je hebt een betere concentratie en ook je geheugen verbetert.
 • Je krijgt een beter humeur, en wordt minder gauw uit je lood geslagen.
 • Het is de beste maatregel bij depressie en burn-out.
 • En tot slot, je voelt je krachtiger worden en je zelfvertrouwen neemt toe.

Voldoende redenen dus om er vandaag nog aan te beginnen en niet morgen. Want van uitstel komt afstel.

En schrik niet: in het begin kan het wat pijn doen en kunnen kleine ontstekingen optreden. Daar is een uitstekende natuurlijke remedie voor: Curcuma Longa.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Je kunt Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer