nov 5, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

DADELS: versterkend voor botten, hart en weerstand

In alle toonaarden wordt ons bezongen dat we meer fruit moeten eten en daar valt wetenschappelijk gezien niets tegen in te brengen. Fruit bevat de zo belangrijke vezels die onze darmflora broodnodig hebben. Vruchten bevatten natuurlijk ook suikers, maar omdat ze verbonden zijn aan vezels en cofactoren hebben ze helemaal niet de nadelen van geraffineerde suikers die de gezondheid belasten, hart en bloedvaten bedreigen, de pancreas onder druk zetten, diabetes in de hand kunnen werken en kanker helpen ontstaan. Ook gedroogd fruit mag opgenomen worden in het pakket van vruchten dat goed is voor de gezondheid. In tussenseizoenen als er weinig bessen of verse vruchten of bewaarvruchten zijn, kun je zeker gebruik maken van gedroogd fruit: denk aan vijgen, rozijnen en dadels.

Dadels kennen we allemaal en ze zijn tegenwoordig het hele jaar door in speciaalzaken te koop. Ze smaken erg zoet, worden daarom in sommige reformproducten als gezond suiker vervangend zoetmiddel gebruikt, zijn bijzonder voedzaam en worden daarom het vlees van de Arabieren in de woestijngebieden genoemd. Dadels helpen de slechte cholesterol naar beneden, beperken de triglyceriden in het bloed, de schadelijke vetten die het hart bedreigen, helpen de bloeddruk te verlagen vanwege het kalium- en magnesiumgehalte en stimuleren de immuniteit en dat is mooi meegenomen in deze coronatijd.

Wie zin heeft in een zoet mondje zonder de nadelen van geraffineerde producten, kan best dadels eten. Ze versterken het skelet, het hart en de weerstand.

Dadels smaken zoet, uiteraard omdat ze veel suikers bevatten.

  • Ze zijn dus erg voedzaam. Het vruchtvlees bevat 70% koolhydraten. Dadels worden gerekend bij de „4 borstvruchten” (tegen infecties van de luchtwegen): dadel, vijg, droge druif en de zogenaamde “borstbezie”. In feite gold ze als de beste koloniale vrucht.
  • Dadelbomen zijn onmisbaar in oasen: ze beschutten de bewoners tegen zandstormen, zijn onontbeerlijk als leverancier van schaduw voor andere planten en ze produceren ook het voornaamste voedsel voor woestijnbewoners.
  • Dadels zijn lever herstellend, ontgiftend en water afdrijvend.
  • Dadels voorkomen vroegtijdige veroudering, dankzij hun gehalte aan magnesium, waarvan de absorptie in het organisme met de jaren vermindert.
  • Dadels geven kracht, zijn versterkend voor zenuwen en spieren. Voor diabetespatiënten of suikerzieken is de vrucht compleet verboden, maar voor mensen met een moeilijke vertering en bij buikloop is het een ideale vrucht.

De dadel is de vrucht van de dadelpalm, die sinds onheuglijke tijden in Chaldea gekend was, waar hij trouwens vanzelf groeit. Hij wordt tegenwoordig gecultiveerd in Algerije en vooral in Tunesië. De dadels staan gegroepeerd in lange hangende trossen met vaak een aanzienlijk gewicht van 12 tot 14 kg. Ze worden geoogst in de herfstperiode. Er bestaan meer dan 200 variëteiten: de weke, dikke, olieachtige, zeer gesuikerde dadels zijn bestemd voor de export. Droge, weinig gesuikerde dadels vormen de basisvoeding in landen waar zij het brood vervangen.

Voor woestijnnomaden is de dadel een erg belangrijke vrucht. Dadels dienen niet alleen tot voedsel, de bladstelen worden ook gebruikt voor de fabricage van touwen en de boom levert ook prima timmerhout. Het geroosterde zaad levert een zoete koffie-ersatz zoals in Bambu.

Gekookte dadels geven haast evenveel energie als brood. Bepaalde gerechten kunnen gemakkelijk worden gezoet met natuurlijke suiker van de vruchten.

Ten behoeve van brood, taart of wafel worden dadels geperst en gedroogd. Als het voldoende gedroogd en gemalen is, krijg je meel.

Dadels bevatten eiwithoudende bestanddelen, looizuur, galnotenzuur, pectose, hars.

De dadel is bijzonder interessant vanwege het magnesiumgehalte (63 mg uit 100 g), calcium (71 g), fosfor (50 mg) – de verhouding calcium en ijzer in de verhouding 1 op 4 is uitstekend – en eveneens vanwege zijn gehalte ijzer en koper. Daarom is de dadel ook interessant om osteoporose te helpen voorkomen voor mensen die geen zuivel wensen te gebruiken, omwille van het hoge calciumgehalte.

De dadel bevat een grote hoeveelheid vitamine A, B1, B2, PP en in mindere mate C, D, E.  Hij verschaft 306 calorieën per 100 gram.

  • De dadel werd vroeger in heel wat medicinale bereidingen gebruikt, bijvoorbeeld tegen slijmvorming.
  • Dadels blijken eveneens een afdoend middel tegen slechte spijsvertering en buikloop.
  • Dadels geven kracht vanwege de rijkdom aan mineralen, zijn ook een zenuw- en spierversterkingsmiddel bijzonder gewaardeerd tijdens de groei, het herstel en de zwangerschap.
  • Dadels zijn tevens aan te bevelen bij fysieke en intellectuele zwakte, mineralentekort, bloedarmoede, tuberculose, afsterven van weefsel. Vooral in de winter moet de dadel de plaats krijgen die haar toekomt, want de dadel is tegelijkertijd voedsel, lekkernij en geneesmiddel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer