nov 5, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

DADELS: versterkend voor botten, hart en weerstand

In alle toonaarden wordt ons bezongen dat we meer fruit moeten eten en daar valt wetenschappelijk gezien niets tegen in te brengen. Fruit bevat de zo belangrijke vezels die onze darmflora broodnodig hebben. Vruchten bevatten natuurlijk ook suikers, maar omdat ze verbonden zijn aan vezels en cofactoren hebben ze helemaal niet de nadelen van geraffineerde suikers die de gezondheid belasten, hart en bloedvaten bedreigen, de pancreas onder druk zetten, diabetes in de hand kunnen werken en kanker helpen ontstaan. Ook gedroogd fruit mag opgenomen worden in het pakket van vruchten dat goed is voor de gezondheid. In tussenseizoenen als er weinig bessen of verse vruchten of bewaarvruchten zijn, kun je zeker gebruik maken van gedroogd fruit: denk aan vijgen, rozijnen en dadels.

Dadels kennen we allemaal en ze zijn tegenwoordig het hele jaar door in speciaalzaken te koop. Ze smaken erg zoet, worden daarom in sommige reformproducten als gezond suiker vervangend zoetmiddel gebruikt, zijn bijzonder voedzaam en worden daarom het vlees van de Arabieren in de woestijngebieden genoemd. Dadels helpen de slechte cholesterol naar beneden, beperken de triglyceriden in het bloed, de schadelijke vetten die het hart bedreigen, helpen de bloeddruk te verlagen vanwege het kalium- en magnesiumgehalte en stimuleren de immuniteit en dat is mooi meegenomen in deze coronatijd.

Wie zin heeft in een zoet mondje zonder de nadelen van geraffineerde producten, kan best dadels eten. Ze versterken het skelet, het hart en de weerstand.

Dadels smaken zoet, uiteraard omdat ze veel suikers bevatten.

  • Ze zijn dus erg voedzaam. Het vruchtvlees bevat 70% koolhydraten. Dadels worden gerekend bij de „4 borstvruchten” (tegen infecties van de luchtwegen): dadel, vijg, droge druif en de zogenaamde “borstbezie”. In feite gold ze als de beste koloniale vrucht.
  • Dadelbomen zijn onmisbaar in oasen: ze beschutten de bewoners tegen zandstormen, zijn onontbeerlijk als leverancier van schaduw voor andere planten en ze produceren ook het voornaamste voedsel voor woestijnbewoners.
  • Dadels zijn lever herstellend, ontgiftend en water afdrijvend.
  • Dadels voorkomen vroegtijdige veroudering, dankzij hun gehalte aan magnesium, waarvan de absorptie in het organisme met de jaren vermindert.
  • Dadels geven kracht, zijn versterkend voor zenuwen en spieren. Voor diabetespatiënten of suikerzieken is de vrucht compleet verboden, maar voor mensen met een moeilijke vertering en bij buikloop is het een ideale vrucht.

De dadel is de vrucht van de dadelpalm, die sinds onheuglijke tijden in Chaldea gekend was, waar hij trouwens vanzelf groeit. Hij wordt tegenwoordig gecultiveerd in Algerije en vooral in Tunesië. De dadels staan gegroepeerd in lange hangende trossen met vaak een aanzienlijk gewicht van 12 tot 14 kg. Ze worden geoogst in de herfstperiode. Er bestaan meer dan 200 variëteiten: de weke, dikke, olieachtige, zeer gesuikerde dadels zijn bestemd voor de export. Droge, weinig gesuikerde dadels vormen de basisvoeding in landen waar zij het brood vervangen.

Voor woestijnnomaden is de dadel een erg belangrijke vrucht. Dadels dienen niet alleen tot voedsel, de bladstelen worden ook gebruikt voor de fabricage van touwen en de boom levert ook prima timmerhout. Het geroosterde zaad levert een zoete koffie-ersatz zoals in Bambu.

Gekookte dadels geven haast evenveel energie als brood. Bepaalde gerechten kunnen gemakkelijk worden gezoet met natuurlijke suiker van de vruchten.

Ten behoeve van brood, taart of wafel worden dadels geperst en gedroogd. Als het voldoende gedroogd en gemalen is, krijg je meel.

Dadels bevatten eiwithoudende bestanddelen, looizuur, galnotenzuur, pectose, hars.

De dadel is bijzonder interessant vanwege het magnesiumgehalte (63 mg uit 100 g), calcium (71 g), fosfor (50 mg) – de verhouding calcium en ijzer in de verhouding 1 op 4 is uitstekend – en eveneens vanwege zijn gehalte ijzer en koper. Daarom is de dadel ook interessant om osteoporose te helpen voorkomen voor mensen die geen zuivel wensen te gebruiken, omwille van het hoge calciumgehalte.

De dadel bevat een grote hoeveelheid vitamine A, B1, B2, PP en in mindere mate C, D, E.  Hij verschaft 306 calorieën per 100 gram.

  • De dadel werd vroeger in heel wat medicinale bereidingen gebruikt, bijvoorbeeld tegen slijmvorming.
  • Dadels blijken eveneens een afdoend middel tegen slechte spijsvertering en buikloop.
  • Dadels geven kracht vanwege de rijkdom aan mineralen, zijn ook een zenuw- en spierversterkingsmiddel bijzonder gewaardeerd tijdens de groei, het herstel en de zwangerschap.
  • Dadels zijn tevens aan te bevelen bij fysieke en intellectuele zwakte, mineralentekort, bloedarmoede, tuberculose, afsterven van weefsel. Vooral in de winter moet de dadel de plaats krijgen die haar toekomt, want de dadel is tegelijkertijd voedsel, lekkernij en geneesmiddel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer