mrt 31, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat mag je eten en drinken bij nierproblemen?

Eigenlijk kunnen we geen orgaan in het lichaam compleet missen en dat bewijst hoe vernuftig het in elkaar zit. We hebben maar één hart, één lever, één pancreas en als daar iets grondig mis mee is, dan hebben we ook een grondig probleem. Van de nieren hebben we er twee, maar best kun je ze ook gezond houden, want ook als je één nier moet missen, moet de nadere bijspringen en heb je geen back-up meer. Daarom is het belangrijk goed voor de nieren te zorgen en ook gezond te eten. Want het is zonder meer duidelijk dat alle voedsel en drank die we het lichaam binnen brengen van invloed is op de werking van de nieren. Wat is dan goed en wat is nadelig?

Wel alcohol is al niet te best, zelfs niet in kleine hoeveelheden. Bekend is de uitwerking van alcohol op de urineproductie.

Alcohol belemmert de resorptie van water uit de voorurine, waardoor er te veel water wordt uitgescheiden. Cafeïne uit koffie, thee, cola en chocolade, zorgen voor een versterkte doorbloeding van de glomeruli, waardoor een verhoogde urine-uitscheiding plaats vindt.

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70 percent uit water. Het is dus belangrijk voldoende water te drinken. Solidago oftewel guldenroede is een goede ondersteuning voor de filterwerking.

Urinezuur en jicht

Er zijn voedingsmiddelen die het urinezuur in het bloed verhogen. Wordt dit niet goed uitgescheiden, dan kan jicht ontstaan. Dierlijke eiwitten verhogen het urinezuurgehalte in het lichaam. Jichtlijders moeten daarmee oppassen.

Ook keukenzout heeft een belangrijke invloed op de nieren. Dat natrium wordt door de nieren teruggewonnen. Hoe meer natrium, des te meer water ook via de osmotische druk wordt gerecupereerd. Op die manier kan oedeemvorming en verhoogde bloeddruk ontstaan.

Water is voor het lichaam van groot belang. Mineralen eveneens, want die worden via de nieren teruggewonnen. Volwaardige voeding bevat meer mineralen dan verarmde geraffineerde voeding.

Het lichaam bestaat voor 60 à 70 percent uit water, het bloed voor 90 percent. Iemand van 70 kg bevat dus ongeveer 50 liter water. Een normale vochtopname per dag is ongeveer 2,5 liter, omdat dezelfde hoeveelheid uitgescheiden wordt, waarvan 1,5 liter via de urine, 400 ml door de ademhaling en 500 ml door transpiratie.

Eiwitten mogen in de urine niet voorkomen. Als dit wel gebeurt, dan is er een nierziekte en is artsenbezoek noodzakelijk. Glucose in de urine kan ook een kenmerk zijn van suikerziekte en ook hier is controle door een arts noodzakelijk.

Als de nieren niet goed meer zouden werken dan hopen een groot aantal afvalstoffen zich op in het lichaam. Er ontstaat niervergiftiging die binnen de week tot de dood kan leiden. Als de nieren nog maar gedeeltelijk uitvallen zijn de consequenties al ernstig.

Ontsteking en insufficiëntie

Nierbekkenontsteking ontstaat vooral als gevolg van een blaasontsteking en een terugvloeien van besmette urine naar de nieren. Het nierweefsel rond het nierbekken kan eveneens worden aangetast. Glomeruli van de nieren kunnen eveneens ontstoken geraken, meestal als gevolg van een slecht verzorgde keelontsteking. Zwelling rond de ogen als gevolg van oedeem en zieke nieren is daarvan o.m. het gevolg. Door vasthouden van water en zout kan er hoge bloeddruk ontstaan. Koorts, hoofdpijn, pijn in de rug kunnen eveneens het gevolg ervan zijn. Doktershulp is nodig. Bij de meesten geneest het gunstig, terwijl een klein percentage een nefrotisch syndroom krijgt, als gevolg van een beschadiging van de glomeruli. Symptomen zijn hier eiwitverlies via de urine, oedemen en gering bloedvolume.

Nierinsufficiëntie kan ook het gevolg zijn van te langdurige hoge bloeddruk, zodat beschadiging van de glomeruli ontstaat. De patiënt is moe, misselijk en heeft neiging tot braken, heeft last van jeuk, bloedarmoede en kan ’s nachts slecht slapen, terwijl die overdag slaperig en moe is. Deze patiënten hebben eveneens een vieze smaak in de mond en de adem ruikt naar ammoniak. Ze hebben ook hoofdpijn en zijn voortdurend moe en slap. Het lichaam raakt geleidelijk vergiftigd door afvalproducten van de eigen stofwisseling. Deze ziekte is niet geschikt voor zelfmedicatie. Solidago als vocht drijvend hulpmiddel kan wel helpen.

De hel van de nierstenen

Ook nierstenen kunnen het leven tot een hel maken. Hoewel sommigen nierstenen hebben en er zich niet bewust van zijn, weten anderen maar al te goed hoeveel pijn een niersteenkoliek kan doen. Als een niersteen in de urineleider klem komt te zitten kan de patiënt zich echt kronkelen van de pijn. Soms is er ook misselijkheid en braken bij. Soms is er ook bloed bij de urine en koorts. Het is noodzakelijk een arts te raadplegen. Een heet bad, en warme kompressen op de pijnlijke plek kunnen verlichting geven.

De pH-waarde van de urine, de hoeveelheid urine en de concentratie van steenvormende zouten zullen bepalend zijn voor het al dan niet optreden van nierstenen.

Bij meer dan de helft van de volwassenen bestaan nierstenen uit calcium-oxalaat. Bij kinderen bestaan ze uit ammonium-magnesiumfosfaat.

Drinken is heel belangrijk

Het is van belang dat de patiënt veel drinkt, maar vooral geen hard water, geen bronwater dat veel mineralen bevat. Ter voorkoming van nierstenen is het goed dat patiënten die er ooit mee te maken hadden drie liter mineraalarm water drinken. Het gebruik van Solidago (Guldenroede)-drank is erg goed voor de nieren. Je kan ook kiezen voor een supplement op basis van Solidago. Maar driemaal daags een kopje Solidago-thee is een goede procedure.

Uit dubbelblindproeven door prof Schneider van de afdeling Urologie van de Universiteit van Frankfurt is gebleken dat plantaardige geneesmiddelen uitstekend werken bij nierlijden en dat ze geen bijwerkingen hebben in vergelijking met de klassieke chemische medicijnen. Uit een ander onderzoek verricht door Dr. Kalbermatten blijkt dat Solidago een gemiddelde stijging van de urine met 40 percent realiseert, terwijl de groep die enkel een placebo gebruikte slechts een stijging van 2 percent kende.

Maar bovenal geldt dat men voldoende moet drinken, schadelijke stoffen, sterkwerkende zinloze medicijnen moet vermijden en geraffineerde producten moet schrappen. Gezond leven staat ook garant voor gezonde nieren en aangezien ze een belangrijke functie in het lichaam hebben, voor een complete goede gezondheid.

Een tip: Orthoren van Fytobell op basis van Solidago, berk, Orthosiphon, heermoes, blaaswier, selderij peterselie en vitamine B6: kortom een ideale combinatie voor gezonde lichaamsfilters.

Je vindt Orthoren in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-946.

Je kan Orthoren van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je nieren zullen je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer