aug 9, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is belangrijk voor het fysieke en geestelijk herstel, voor de cellen, voor de energie, voor de spieren, voor de immuniteit, voor hart en bloedvaten, voor het geheugen, voor het prestatievermogen en zelfs voor het karakter. Want als je eens een paar nachten slecht geslapen hebt, ben je korzeliger, nukkiger, tegendraadser, moeilijker te overtuigen of net omgekeerd, kortom je bent ongenietbaar zowel voor jezelf als voor je gezinsleden, collega’s buren, voor de hele wereld, zeg maar.

Het belang van slaap wordt duidelijk als blijkt dat er veel meer dodelijke slachtoffers zijn zowel in het verkeer als in het ziekenhuis bij mensen die slecht slapen.

Slaappillen zijn geen oplossing, omdat in deze kunstmatig opgewekte slaap de REM-fase, dat is de belangrijkste herstelfase van de slaap, gestoord wordt.

Voldoende lang en natuurlijk slapen is dus heel belangrijk voor de gezondheid en we moeten er alles aan doen om die conditie te scheppen zodat we weer op een normale wijze goed kunnen slapen.

Goed slapen is belangrijk voor zowel het geestelijk evenwicht, het geheugen als voor het herstel van de lichaamscellen.

Moe en uitgeput

Als we gezond zijn, brengen we één derde van ons leven slapend door, want gemiddeld verblijven we acht uur per etmaal in bed. Sommigen iets langer, anderen veel korter. Maar slapen moet iedereen. Dat is gewoon noodzakelijk voor het herstel van het lichaam, voor de gezondheid van onze hersenen en zenuwen. Slapeloosheid is daarom een ziekte die gevaarlijk kan zijn en moet als een alarmsignaal worden beschouwd. Toch heeft één derde van de bevolking problemen met de slaap en daar kunnen ze best wat aan doen.

Slapen is heel belangrijk voor het herstel van het fysiologisch en geestelijk evenwicht. Vooral geestelijke spanning en inspanning maakt dit herstel noodzakelijk, terwijl dat juist vaak een belemmering vormt. Een nachtje doorwoelen is niet erg, maar als slapeloosheid of gestoorde slaap chronisch wordt, moet het als een belangrijk alarmsignaal worden beschouwd. Sommigen verwaarlozen doelbewust hun slaap door te lang te werken, ’s nachts te veel ontspanning te zoeken, te weinig in bed te liggen, van de nacht een dag te maken. Ze kiezen er zelf voor. Hoeveel uur je moet slapen? Dat is niet zo duidelijk. Gemiddeld gaan we uit van acht uur per etmaal. Maar er zijn er die met minder uur slaap, zelfs met zes uur slaap toekomen, maar dat is echt een minimum om alle fasen van de slaap te doorlopen. Het belangrijkste is dat men volledig fit en hersteld is als ’s morgens de wekker gaat. Zo zijn er ook mensen die na tien uur slaap zich nog altijd moe en niet uitgeslapen voelen.

Hoe lang moet je slapen?

De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft, kan niet in een algemeen cijfer worden uitgedrukt. Gemiddeld wordt 7,5 uur per etmaal geslapen, maar dat is geen indicatie of een must. De slaapduur en de slaappatronen zijn trouwens in sterke mate afhankelijk van de leeftijd. De pasgeborene slaapt ongeveer twee derde van het etmaal. Zijn slaapcyclus duurt ongeveer 60 (in plaats van 90) minuten. De slaap bereikt zijn normale duur en definitief patroon op jongvolwassen leeftijd. Men spreekt van acht uur als richtgetal, maar er zijn individuen die voldoende recupereren met heel wat minder slaap, de zogenaamde habituele korte slapers. Anderzijds zijn er personen die 10 uur of langer slapen per etmaal, de habituele lange slapers. De ideale slaapduur is dus individueel verschillend en constitutioneel bepaald. Hoe ouder men wordt, des te minder slaap heeft men nodig. Het slaappatroon verkort vanzelf en wijzigt zich. De oude dag is trouwens gekarakteriseerd door een afnemende slaapefficiëntie, dat is de verhouding van de totale slaaptijd tot de tijd in bed. Ouderen hebben de neiging om ’s nachts ook meer wakker te worden. Hun biologische klok begint sleet te vertonen. Hun REM-slaap is ook anders, dat zijn de periodes van heftige bewegingen met de ogen.

Biologische klok

Er wordt veel verteld over de biologische klok en velen denken dat dit een allegorische omschrijving is van een ingebeeld ritme. Maar die biologische klok bestaat wel degelijk. In de hersenen bevindt zich een zenuwkern die de functie van biologische klok waarneemt. Het gaat om de nucleus suprachiasmaticus, een zenuwkern in de hypothalamus. Hier zit trouwens ook de sturing van het gedrag van de mens. Experimenteel onderzoek bij knaagdieren heeft aangetoond dat vernietiging van deze zenuwkernen aanleiding geeft tot het verdwijnen van de bioritmiek, die ook beïnvloed wordt door licht en duisternis. Bij ploegenarbeid en transmeridiane vluchten is men er zeker het slachtoffer van, omdat melatonine, een hormoonachtige stof die in de hersenen wordt aangemaakt, een rol speelt in de verschuivingen van de slaap/waakcyclus, want licht blokkeert de productie van melatonine, terwijl duisternis de aanmaak stimuleert.

De rol van melatonine

Als de ogen duisternis beginnen waar te nemen en er minder licht op het netvlies van de ogen valt, wordt er in de hersenen melatonine aangemaakt waardoor een moe gevoel ontstaat en de bereidheid tot slapen wordt vergroot. Hoe langer de ogen schemering of donker registreren, hoe meer melatonine er wordt aangemaakt en dus hoe vermoeider men wordt. Een vermindering van het licht is voldoende om melatonine te doen vrijkomen, dus ook als je halverwege de middag de gordijnen sluit. Het uurwerk telt niet voor de hersenen, wel een vermindering van het licht. Vroeger gingen we met de kippen op stok, maar Edison heeft met de uitvinding van de elektrische lamp ook de slapeloosheid uitgevonden. Kunstmatig licht gaat de aanmaak van melatonine tegen waardoor je niet moe wordt en dat resulteert in te laat naar bed gaan. Veel mensen liggen nog te woelen in bed vooraleer ze kunnen slapen, omdat de hersenen hun best moeten doen snel voldoende melatonine aan te maken, na een avond met fel licht, kijken op een helder computerscherm of tv. Het stoppen van de aanmaak van melatonine heeft ook weer met licht te maken want nemen de ogen ochtendlicht waar, dan komt er weer een andere stof vrij die de werking van melatonine opheft.

Het min of meer respecteren van een normaal en natuurlijk nacht- en dagritme is het beste voor de biologische klok en geeft de beste garanties op een natuurlijke rustgevende en herstellende slaap. Maar er blijven natuurlijk nachtuilen en… vroege vogels bestaan.

Slaap herstelt

Slaap is van groot belang, maar hoe weet men of de slaap herstellend genoeg is?

Omdat er grote individuele verschillen in de slaapbehoefte bestaan, moet je uitgaan van de vraag of je ’s morgens uitgerust en fit opstaat. Dat is het enige echte criterium. Fit en uitgerust zijn, is trouwens het logisch resultaat van een gezonde slaap. Niet enkel de slaapduur is daarbij bepalend, ook de kwaliteit van de slaap. Tijdens het slapen wordt je lichaamsactiviteit een stuk minder en zo’n situatie is ideaal om wat te repareren. In het lichaam worden tijdens de slaap veel minder afvalstoffen gemaakt dan bij het wakker zijn en dus is er tijd om die afvalstoffen van overdag af te voeren. Wondjes en spierbeschadigingen genezen trouwens ’s nachts sneller. Over het nut van slaap voor de hersenen is evenwel nog niet zo bijster veel bekend. Men gaat er van uit dat tijdens de slaap in de hersenen de neurotransmitters die overdag verbruikt zijn, worden bijgevuld, maar onderzoek daarover is nog aan de gang. Men weet nog niet alles! Het blijft nog een stuk mysterie.

De natuur helpt: Escholcin

Maar je kunt beter geen gebruik maken van synthetische slaapmiddelen. Je raakt er snel aan verslaafd en de slaap is niet zo herstellend. Bovendien worden belangrijke fasen in de slaap geblokkeerd. Een natuurlijk middeltje kan wel helpen: warme melk met honing, lindenthee, Escholtzia, een avondwandeling, een goed gesprek, een stukje muziek. Het heeft ook betrekking op de leeftijd, maar daarover later meer.

Een tip: Een natuurlijk slaap bevorderend middeltje op basis van Escholtzia, doeltreffend en ongevaarlijk zonder risico op gewenning is Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. Je slaapt weer zalig en staat uitgerust op.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer