jan 24, 2023 | Actueel, Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stress even schadelijk als tabak

Roken, veroorzaakt kanker en hart- en vaatziekten, daaromtrent bestaat overduidelijk bewijs. Maar ook stress heeft zware negatieve gevolgen voor het lichaam. Niet enkel functionele storingen kunnen eruit voortkomen, ook echte organische problemen en niet van de minste: maagzweer, maagdarmkanker, hartinfarct, beroerte. Stress creëert namelijk vrije radicalen en die staan erom bekend de gezondheid van het lichaam te ondermijnen. Uit een onderzoek onder dokters en verpleegsters werd een vergelijking gemaakt tussen rokers en niet-rokers. Daaruit bleek dat stress even grote schade aanricht als een half pakje sigaretten roken per dag. Wie stress heeft en toch rookt, berokkent zijn organisme dubbel zoveel schade.

Stress is een killer, zelfs even gevaarlijk als tabak.

Je hebt het niet altijd helemaal in de hand, maar je kunt er zelf wel heel wat aan doen. Een beetje stress is normaal en dat heeft soms ook zijn goede kanten, bijvoorbeeld als je op vakantie vertrekt, naar een feestje moet, een blijde gebeurtenis verwacht. Maar als stress chronisch wordt, kan het veel schade aanrichten in het lichaam.

Een eerste signaal waar je moet naar luisteren is vermoeidheid. Als je de dag moe begint is er wat aan de hand.

Het leidt tot tegenzin om aan de dag en het werk te beginnen en kan uiteindelijk de poort openen voor burn-out en depressie.

De oorzaak ligt vaak in prestatiedruk, angst en onzekerheid over de toekomst. Stress ondermijnt ook het immuunsysteem. Je wordt sneller ziek, je slaapt slechter en je brein functioneert niet meer naar behoren. Daardoor wordt het ook moeilijker om keuzes te maken, zowel voor de planning van je dag als voor de rest van je leven.

Een vroeg symptoom is ook prikkelbaarheid, meer trek in zoetigheid, of vluchten in alcohol, meer last van hoofdpijn, zelfs buikpijn en rugpijn. Sommigen compenseren dat ook door meer te gaan eten en beginnen na een tijdje last te hebben van obesitas.

Wat doe je eraan?

  • Breng regelmaat in je leven: op tijd gaan slapen en op tijd opstaan.
  • Eet gezonder: meer fruit en groenten, minder junkfood.
  • Vermijd alcohol en cafeïne houdende dranken: koffie, thee, frisdrank.
  • Drink meer water of een rustgevende thee.
  • Maak elke dag een wandeling van minstens een half uur.
  • Gebruik een rustgevend supplement.

Passiflora helpt je om met een rustig gemoed verder te gaan.

Een tip: Passibell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-953 voor de apotheek.

Of je kunt Passibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je zult weer meer vertrouwen krijgen in jezelf!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer