nov 10, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Aardappelen gezonder dan junkfood

Moderne eetgoeroes hebben destijds de strijd aangebonden tegen wat ze schadelijk voedsel noemden, zoals de „aardappel”. Onduidelijk waarop dit steunt, want aardappelen zijn gezond omdat ze een basenoverschot in het lichaam realiseren, terwijl de westerse mens precies een overschot aan zuren heeft, met een vergroot risico op hart- en vaatziekten en kanker als gevolg.

Junkfood eten is gevaarlijk. Aardappelen daarentegen zijn wel gezond.

Ook patiënten die sukkelen met maagontsteking en zure oprispingen zouden er beter aan doen meer aardappelen op hun menu te zetten.

Daarentegen zijn junkfood en vette happen wel gevaarlijk. Ze bevatten meestal verzadigd vet en snelle suikers. Het gevolg is dat de patiënten te kampen krijgen met overgewicht, snel weer honger krijgen en ook last hebben van hyperinsulinemie. Alle ingrediënten zijn voorhanden om vroeg oud te worden en een ernstige ziekte te krijgen zoals kanker of hartinfarct.

Het regelmatig eten van een vette hap moet beslist worden ontraden. Direct na het eten van een hamburger neemt de elasticiteit van de hoofdslagaderen af met 25 tot 27 procent, wat het risico op een hartaanval vergroot. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek.

Voor het onderzoek aten 16 vrijwilligers allerlei vet voedsel. Hun bloedvetwaarden stegen heel snel en bleven ook verschillende dagen op dat niveau. Wie daarbij ook groenten en vruchten at had een veel lager bloedvetgehalte en de LDL-cholesterol was ook beduidend lager.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer