nov 10, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Aardappelen gezonder dan junkfood

Moderne eetgoeroes hebben destijds de strijd aangebonden tegen wat ze schadelijk voedsel noemden, zoals de „aardappel”. Onduidelijk waarop dit steunt, want aardappelen zijn gezond omdat ze een basenoverschot in het lichaam realiseren, terwijl de westerse mens precies een overschot aan zuren heeft, met een vergroot risico op hart- en vaatziekten en kanker als gevolg.

Junkfood eten is gevaarlijk. Aardappelen daarentegen zijn wel gezond.

Ook patiënten die sukkelen met maagontsteking en zure oprispingen zouden er beter aan doen meer aardappelen op hun menu te zetten.

Daarentegen zijn junkfood en vette happen wel gevaarlijk. Ze bevatten meestal verzadigd vet en snelle suikers. Het gevolg is dat de patiënten te kampen krijgen met overgewicht, snel weer honger krijgen en ook last hebben van hyperinsulinemie. Alle ingrediënten zijn voorhanden om vroeg oud te worden en een ernstige ziekte te krijgen zoals kanker of hartinfarct.

Het regelmatig eten van een vette hap moet beslist worden ontraden. Direct na het eten van een hamburger neemt de elasticiteit van de hoofdslagaderen af met 25 tot 27 procent, wat het risico op een hartaanval vergroot. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek.

Voor het onderzoek aten 16 vrijwilligers allerlei vet voedsel. Hun bloedvetwaarden stegen heel snel en bleven ook verschillende dagen op dat niveau. Wie daarbij ook groenten en vruchten at had een veel lager bloedvetgehalte en de LDL-cholesterol was ook beduidend lager.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer