nov 10, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Aardappelen gezonder dan junkfood

Moderne eetgoeroes hebben destijds de strijd aangebonden tegen wat ze schadelijk voedsel noemden, zoals de „aardappel”. Onduidelijk waarop dit steunt, want aardappelen zijn gezond omdat ze een basenoverschot in het lichaam realiseren, terwijl de westerse mens precies een overschot aan zuren heeft, met een vergroot risico op hart- en vaatziekten en kanker als gevolg.

Junkfood eten is gevaarlijk. Aardappelen daarentegen zijn wel gezond.

Ook patiënten die sukkelen met maagontsteking en zure oprispingen zouden er beter aan doen meer aardappelen op hun menu te zetten.

Daarentegen zijn junkfood en vette happen wel gevaarlijk. Ze bevatten meestal verzadigd vet en snelle suikers. Het gevolg is dat de patiënten te kampen krijgen met overgewicht, snel weer honger krijgen en ook last hebben van hyperinsulinemie. Alle ingrediënten zijn voorhanden om vroeg oud te worden en een ernstige ziekte te krijgen zoals kanker of hartinfarct.

Het regelmatig eten van een vette hap moet beslist worden ontraden. Direct na het eten van een hamburger neemt de elasticiteit van de hoofdslagaderen af met 25 tot 27 procent, wat het risico op een hartaanval vergroot. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek.

Voor het onderzoek aten 16 vrijwilligers allerlei vet voedsel. Hun bloedvetwaarden stegen heel snel en bleven ook verschillende dagen op dat niveau. Wie daarbij ook groenten en vruchten at had een veel lager bloedvetgehalte en de LDL-cholesterol was ook beduidend lager.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer